Harry Potter – Cărţi de citit până împlineşti 14 ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/harry-potter-carti-de-citit-pana-implinesti-14-ani/

Harry Potter face parte din ,,Top 10” al cărţilor pe care tinerii trebuie să le citească înainte de a împlini 14 ani, top efectuat de către fundaţia britanică Booktrust.

Un articol de Andrada Văsii|26 noiembrie 2013

Harry Potter face parte din ,,Top 10” al cărţilor pe care tinerii trebuie să le citească înainte de a împlini 14 ani, top efectuat de către fundaţia britanică Booktrust.

Rezultatele sondajului au arătat că ,,Harry Potter şi piatra filozofală„, de autoarea britanică J.K. Rowling, a fost aleasă cartea preferată pentru copii în Marea Britanie.

În cadrul sondajului, la care au participat 24.000 de votanţi, a fost alcătuit un top 10 al cărţilor pe care copiii şi tinerii trebuie să le citească neapărat înainte de a împlini 14 ani, informează bbc.co.uk.

Pe următoarele două locuri în top se află saga ,,Jocurile foamei”, de Suzanne Collins, şi seria,,”Big Friendly Giant” (,,BFG”), de Roald Dahl.

Votul a fost influenţat în mare măsură şi de adaptările cinematografice ale cărţilor selectate în top, având în vedere că nouă cărţi din totalul volumelor alese au beneficiat de ecranizări de succes, printre care, alături de francizele ,,Harry Potter” şi ,,Jocurile foamei”, se mai numără ,,Frăţia inelului”, de J.R.R. Tolkien (locul şapte) şi ,,Cronicile din Narnia”, de C.S. Lewis (locul zece).

450 de milioane de exemplare pentru Harry Potter

,,Fiind franciza literară cu cele mai mari încasări înregistrate vreodată, copiii şi adulţii deopotrivă nu se satură de Harry Potter. Este un fenomen mondial – captând imaginaţia generaţiilor de cititori care au crescut îndrăgostindu-se de Harry sau Hermiona. Chiar şi în faţa unor nume mari precum Dahl şiTolkien, creaţia lui Rowling rămâne preferata incontestabilă a naţiunii”, a declarat Claire Shanahan, directorul artistic al fundaţiei Booktrust.

Astfel, 500 de titluri au fost alese iniţial de Booktrust, din care au rămas 100, pe baza cărora s-a alcătuit topul 10 final.

De asemenea, titlurile au fost grupate pe categorii de vârstă, cu ,,Harry Potter şi piatra filosofală” – primul roman din serie, scris în 1997 – declarat câştigător pentru grupa de vârstă 9 – 12 ani, în timp ce cartea ilustrată ,,The Hungry Caterpillar”, scrisă şi ilustrată de Eric Carle, a fost aleasă cartea preferată a copiilor cu vârsta până la cinci ani.

Harry Potter

Distribuţia filmului ,,Harry Potter and the Deathly Hallows 2”

Seria ,,Harry Potter” reprezintă unul dintre cele mai mari succese editoriale din lume, romanele din această saga fiind vândute în peste 450 milioane de exemplare. Adaptarea cinematografică a seriei a avut la fel de mare succes, generând încasări de peste 7 miliarde de dolari.

În vârstă de 48 de ani, J.K. Rowling are o avere estimată la un miliard de dolari, potrivit celei mai recente liste publicate de Forbes în martie 2011, notează Mediafax.

Totodată, este considerată una dintre cele mai influente femei britanice şi a fost distinsă cu Ordinul Imperiului Britanic pentru servicii deosebite aduse literaturii pentru tineri, dar şi cu Legiunea de Onoare, în Franţa.

Foto credit: Cinemagia, filmul Harry Potter

25
/05
/18

Joi, 31 mai 2018, ora 19:00, la Apollo 111 Teatrul, are loc ceremonia de decernare a Premiului IOCAN pentru proză scurtă, ediția I. Evenimentul se desfășoară în prezența nominalizaților, autorilor Iocan (scriitori, fotografi, traducători) și a membrilor juriului, precum și a cititorilor de proză scurtă, se deschide și se închide cu un concert Adam's Nest.

24
/05
/18

Mihail Vakulovski este un extraordinar scriitor, traducător din limba rusă și, nu în ultimul rând, unul dintre cei mai iubiți librari din România. Are un doctorat în literatură. Originar din Basarabia, Mihail Vakulovski este stabilit la Brașov. Alegerile sale pentru lecturile lunii: Harms, Sorokin, Prilepin.

23
/05
/18

Scriitorul Mircea Cărtărescu numeşte moartea autorului american Philip Roth „încă una dintre catastrofele prin care trece literatura azi” şi spune că nu numai cărţile contează, ci şi prezenţa fizică a scriitorilor. Philip Roth, premiat de patru ori cu Man Booker International Prize și o dată cu Pulitzer, a murit marţi, la vârsta de 85 de ani.

23
/05
/18

Philip Roth, laureat al premiului Pulitzer în anul 1998 şi câştigător a numeroase premii literare, s-a stins din viață, marţi noapte, la vârsta de 85 de ani. Autor a peste 31 de romane, Roth a fost printre marii scriitori care nu au primit niciodată un premiu Nobel pentru literatură.

20
/05
/18

Luni, 21 mai, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la ora 19.00, va avea loc lansarea romanului „Șarpele din Essex”, de Sarah Perry, apărut în colecția Babel, a Editurii Nemira, un roman despre pasiune, prietenie și forța hipnotică a ideilor, bestseller și câștigător a numeroase premii, printre care cartea anului la Waterstones în 2016 și cartea anului la British Book Awards în 2017.

20
/05
/18

Scriitorul libanez Elias Khoury, unul dintre cei mai importanți autori contemporani de limbă arabă, se va afla la București în perioada 30 mai-2 iunie 2018, cu prilejul lansării romanului „Copiii ghetoului. Numele meu este Adam”, apărut de curând în colecția „Biblioteca Polirom”.

18
/05
/18

Cartea „Ion Vinea, un scriitor între lumi și istorii”, de Sanda Cordoș, a fost publicată la Editura Școala Ardeleană, în Cluj-Napoca, în anul 2017.

18
/05
/18

Teatrul Metropolis si Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. vă invită astăzi, 18 mai, de la ora 18.45, la lansarea cărții „Măria Sa Actorul. Exerciții de admirație” de Eugen Comarnescu, ediție alcătuită de Gabriela Tarabega Comarnescu. Evenimentul va avea loc în Sala „Olga Tudorache” a Teatrului Metropolis, din str. Mihai Eminescu nr. 89, București.

16
/05
/18

INTERVIU Corina Oproae este din Ardeal, dar locuiește de douăzeci de ani în Barcelona. Scrie poezie în limba spaniolă. Și va fi pe scena Festivalului Internațional de Poezie de la București. Joi, 17 mai, de la orele 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, pe Calea Victoriei, la numărul 88.

15
/05
/18

Pasionații de literatură sunt așteptați în această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas, unde António Lobo Antunes, cel mai important scriitor portughez contemporan, își va lansa romanul “Pe râurile ce duc...”, recent apărut în traducerea lui Dinu Flămând în colectia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu.

15
/05
/18

Moto: „Nu se termină niciodată, fiule, nu se mai termină…”

10
/05
/18

Volumul „GIGI CĂCIULEANU – Omul Dans”, de Ludmila Patlanjoglu, lansat zilele trecute, este o carte-album în trei versiuni - română, franceză, engleză, o călătorie în viaţa unui creator cu un bookpress impresionant.

09
/05
/18

S-au împlinit, anul acesta, 100 de ani de la moartea lui George Coșbuc (născut într-o zi de 20 septembrie), unul dintre cei mai cunoscuți poeți români, prilej pentru un nou episod al seriei "Curiozități (esențiale)"