Hărți și globuri în pictura olandeză din secolul al XVII-lea. Conferință online la Muzeul Hărților
https://www.ziarulmetropolis.ro/harti-si-globuri-in-pictura-olandeza-din-secolul-al-xvii-lea-conferinta-online-la-muzeul-hartilor/

Pe 24 februarie, la ora 18:00, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi vă invită la cea dintâi conferinţă online din acest an, intitulată „Hărţi şi globuri în pictura olandeză din secolul al XVII-lea”, susţinută de dr. Cosmin Ungureanu, istoric de artă, doctor în istoria arhitecturii, expert acreditat în pictură şi grafică europeană din secolele XVI-XIX.

Un articol de Liliana Matei|24 februarie 2022

„Secolul de aur” al cartografiei neerlandeze, databil aproximativ în intervalul 1570–1670, include apogeul prosperității economice și extinderea Imperiului colonial olandez (Nederlandse koloniale rijk) în Brazilia, pe coasta de nord-est a Americii de Nord, în Indonezia și pe coastele de vest și sud ale Africii.

În bună măsură, înflorirea spectaculoasă a cartografiei în Țările de Jos coincide, de asemenea, cu o efervescență fără precedent a picturii olandeze, în ale cărei strategii de reprezentare harta joacă un rol semnificativ. Transformată treptat într-un instrument de propagandă economică dar și într-un artefact cu multiple forme de reprezentare (cartografie, imagini heraldice, vederi citadine etc.), harta se inserează în fundalul scenelor de interior redate în tablourile unor artiști precum Nicolas Maes, Jan Miense Molenaer, Willem Buytewech, Quiringh van Brekelenkam, dar mai ales Johannes Vermeer.

Care sunt mizele, corelările și semnificațiile acestei opțiuni? În ce măsură reflectă ea realitatea cotidiană? Este legată figurarea hărții în interior de un posibil gust al colecționismului cartografic? Iată câteva întrebări cărora, în cadrul conferinței, le vom căuta răspunsuri și ilustrări cât mai elocvente.

Acest webinar face parte dintr-o suită de trei conferințe on-line, sub titlul „Geografii ale artei europene (secolele XVI-XX)”, care tematizează, din mai multe unghiuri, reprezentarea teritorială în arta europeană a modernității timpurii și clasice. Titlul comportă o dublă interpretare, ce evocă atât tematica de ansamblu cât și diversitatea regională a ilustrărilor ei, operele de artă în discuție provenind din Țările de Jos, Italia și Franța.

Următoarele două conferințe, „Alegorii teritoriale (secolele XVII – XVIII)” și „Arcadia. De la Giorgione la Matisse (secolele XVI – XX)”, vor avea loc în zilele de 17 martie, respectiv 7 aprilie 2022.

Cosmin Ungureanu este istoric de artă, doctor în istoria arhitecturii, expert acreditat în pictură și grafică europeană din secolele XVI-XIX, lector al Fundației Calea Victoriei și referent / curator de artă europeană în cadrul Muzeului Național de Artă al României (MNAR). A ținut câteva sute de prelegeri pe teme de istoria artei și arhitecturii, în cadrul Fundației Calea Victoriei și la MNAR, și a publicat peste 170 de articole științifice, cronici, eseuri și recenzii în periodice naționale și internaționale.

Evenimentul face parte din seria „Atlas. Conferințele MNHCV”. Webinariile se adresează publicului pasionat de aventura cunoașterii și descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, psihologiei, etc. Mulțumim partenerului nostru ESRI ROMÂNIA, care face posibilă realizarea acestor evenimente.

Desfășurare: online, pe platforma ZOOM. Linkul pentru logare va fi furnizat în preziua conferinței, celor care au achiziționat bilet.

Preț: 10 lei, prin achiziționarea unui bilet online, 30 lei – pentru achiziționarea online a unui bilet pentru toate cele trei conferințe.

Acces: pe platforma Zoom. În preajma evenimentului, cei care au achiziționat bilete vor primi pe adresele de e-mail un link de acces (de verificat și în Spam).

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. http://www.muzeulhartilor.ro/

ESRI România este partenerul MNHCV în realizarea de produse și activități educaționale, promovând astfel cartografia și educația pe tot parcursul vieții. Esri România este membru al Grupului de Companii Esri și promovează în Romania politica și soluțiile GIS ale firmei mame Esri Inc. Esri România este o prezență de necontestat în domeniul GIS, având o experiență fructuoasă de peste 20 de ani și un număr mare de clienți din toate domeniile, oferind o gamă completă de soluții și servicii destinate implementării sistemelor GIS Enterprise.

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.