Haruki Murakami, favorit la premiul Nobel 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/haruki-murakami-favorit-la-premiul-nobel-2013/

Haruki Murakami este favoritul caselor de pariuri britanice la câştigarea premiului Nobel pentru literatură din acest an.

Un articol de Andrada Văsii|6 septembrie 2013

Haruki Murakami este favoritul caselor de pariuri britanice la câştigarea premiului Nobel pentru literatură din acest an.

Potrivit casei Ladbrokes, celebrul scriitor nipon Haruki Murakami este marele favorit din acest an în cursa pentru câştigarea premiului Nobel pentru literatură, cu o cotă de 3 la 1.

Printre ceilalţi scriitori care se bucură de statutul de favoriţi se află autoarea americană Joyce Carol Oates (cotă de 6 la 1), maghiarul Peter Nádas (cotă de 7 la 1), poetul japonez Ko Un (cotă de 10 la 1) şi scriitoarea canadiană de proză scurtă Alice Munro (cotă de 12 la 1).

Calcularea cotelor ţine mai degrabă de domeniul intuiţiei şi al ghicitului, întrucât nominalizările şi voturile exprimate de membrii Comitetului Nobel pentru Literatură sunt păstrate în mare secret de Academia Suedeză, fiind dezvăluite publicului larg abia după 50 de ani de la luarea deciziei şi anunţarea câştigătorului.

Haruki Murakami

Volumele scriitorului Haruki Murakami.

 

Al şaselea favorit este poetul sirian Adonis, cu o cotă de 14 la 1, care era considerat marele favorit în 2011, după Primăvara arabă, însă acesta a pierdut Nobelul pentru literatură în faţa unui alt poet, suedezul Tomas Tranströmer, al doilea pe lista favoriţilor din acel an.

Haruki Murakami – constant în topul favoriților

Haruki Murakami s-a aflat de fiecare dată pe lista marilor favoriţi în ultimii 10 ani. Includerea sa, din nou, pe lista favoriţilor din acest an intervine în contextul în care cel mai recent roman al său – al cărui titlu în engleză este ,,Colourless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage” – este tradus în această perioadă în limba engleză şi va fi publicat în 2014.

Deşi Academia Suedeză se mândreşte cu faptul că deciziile Comitetului Nobel nu pot fi anticipate, instituţia a lăsat ,,să îi scape” câteva informaţii în acest an. În luna mai, secretarul permanent al Academiei Suedeze a declarat într-un mesaj postat pe Twitter că ,,cinci candidaţi au fost selectaţi pentru premiul Nobel pentru literatură din 2013″, declanşând un val de speculaţii în mediile literare din lumea întreagă, potrivit cărora câştigătorul din acest an ar putea să fie un scriitor american – Philip Roth sau Don DeLillo.

Haruki Murakami

Haruki Murakami este favoritul caselor de pariuri la premiul Nobel 2013

Casa de pariuri Ladbrokes a decis că favoritul ei din acest an este scriitorul nipon Haruki Murakami, însă această companie privată britanică s-a înşelat de mai multe ori în trecut. În 2011, casa Ladbrokes a decis să scadă cota lui Bob Dylan de la 100 la 1 la 10 la 1, cu doar 24 de ore înainte de anunţarea câştigătorului. În acel an, Adonis era marele favorit, cu o cotă de 6 la 1, urmat de Murakami (8 la 1) şi de câştigătorul anunţat în cele din urmă, suedezul Tranströmer (10 la 1).

În 2012, premiul Nobel pentru literatură a fost acordat scriitorului Mo Yan, care avea o cotă de 9 la 1 şi a devenit primul romancier chinez recompensat cu acest premiu prestigios. Începând din 1901, un total de 109 scriitori au câştigat premiul Nobel pentru literatură, iar 12 dintre ei au fost femei.

Un eveniment cu dată secretă

Premiul Nobel pentru literatură este acordat în fiecare an la începutul lunii octombrie, în concordanţă cu dorinţele exprimate de industriaşul suedez Alfred Nobel în testamentul său, ,,acelei persoane care a produs în domeniul literaturii cea mai proeminentă operă, într-o direcţie ideală”.

Data exactă a decernării premiului este ţinută în secret până în ultima clipă. Joi, site-ul oficial al premiilor Nobel precizează că premiul va fi decernat în acest an cel mai devreme peste 28 de zile. Premiul Nobel pentru literatură din 2013 va fi însoţit de un cec în valoare de 8 milioane coroane suedeze (920.000 euro).

Foto credit: Haruki Murakami

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

22
/03
/22

Editura Nemira ne propune un nou volum semnat de Bogdan Munteanu, „Stai jos sau cazi”, în colecția „n’autor”, coordonată de Eli Bădică. Este a doua carte publicată la editura Nemira de scriitorul timișorean, după bestsellerul „Ai uitat să râzi” din 2016. Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

13
/03
/22

„Pentru mine, fericirea înseamnă creaţie şi iubire pentru şi de la cei dragi. Dar, dacă mi s-ar cere să aleg între a fi fericit şi a fi util, cred că aş alege a fi util”, spune unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori francezi de azi, totodată și unul dintre dramaturgii contemporani cei mai jucați.

11
/03
/22

„Cartea din Week-end”, proiect online gândit special pentru pasionații de citit, va oferi publicului fragmente din volumele incluse, scurte biografii ale autorilor, recenzii apărute în ziarele italiene, dar și mărturii video ale editorilor, criticilor și traducătorilor italieni privind motivația lor de a publica și promova autorii români pe piața literară italiană.

07
/03
/22

Despre Nicolas d’Estienne d’Orve s-a spus frecvent că este scriitorul contemporan care surprinde Parisul ca nimeni altul tocmai pentru că îl iubește atât de mult. Eiffel, ultimul lui roman, publicat de Editura Trei reușește să-i facă pe cititori să se-ndrăgostească la rândul lor de Paris prin intermediul poveștii romanțate a vieții lui Gustave Eiffel, inginerul de geniu care a ridicat monumentul-simbol al Franței. Care este secretul „Doamnei de fier” din inima Parisului? Ce istorie vrea să transmită peste secole tuturor celor care o privesc?

28
/02
/22

Margaret MacMillan, autoarea bestsellerurilor „Făuritorii păcii”, „Războiul care a pus capăt păcii” și „Oamenii istoriei” oferă o perspectivă provocatoare asupra războiului ca o componentă esențială a umanității în noul său volum: „Războiul. Cum ne-au modelat conflictele”, publicat de Editura Trei în colecția Istorie.