Haruki Murakami, prostestele de la Hong Kong şi Zidul Berlinului
https://www.ziarulmetropolis.ro/haruki-murakami-prostestele-de-la-hong-kong-si-zidul-berlinului/

Scriitorul japonez Haruki Murakami a transmis un mesaj de susţinere a manifestanţilor pro-democraţie din Hong Kong, comparând lupta acestora cu cea care a dus la căderea Zidului Berlinului, în urmă cu 25 de ani.

Un articol de Petre Ivan|10 noiembrie 2014

Haruki Murakami, în vârstă de 65 de ani, şi-a exprimat opinia privind protestele studenţilor chinezi, vineri, la Berlin, unde operele sale au fost premiate cu Welt-Literaturpreis. Aceste distincţii au fost decernate de publicaţia germană Die Welt chiar în ziua în care în capitala Germaniei au debutat ceremoniile privind aniversarea a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Scriitorul a vorbit despre propriile amintiri legate de zidul care separa Germania de Est de Germania Federală. Totodată, Murakami a pus conflictele care au loc în prezent, dintre care a individualizat manifestaţiile de la Hong Kong şi violenţele din Fâşia Gaza, pe seama unui sistem de ziduri care despart oamenii, potrivit agenţiei nipone de presă Kyodo.

„Aş vrea să transmit aceste mesaj tinerilor din Hong Kong care luptă acum împotriva zidului lor” – Haruki Murakami.

Haruki Murakami, cel mai cunoscut autor japonez contemporan, un candidat cu şanse mari la premiul Nobel pentru literatură, a subliniat că este de datoria scriitorilor să ajute cititorii să treacă peste aceste ziduri.

Studenţii protestează la Hong Kong cerând Chinei instaurarea votului universal.

Studenţii protestează la Hong Kong cerând Chinei instaurarea votului universal.

Trezirea puterii imaginaţiei fiecărei persoane ar putea fi, potrivit acestuia, „punctul de plecare pentru altceva”. „Putem vedea (o lume fără ziduri, n.r.) cu ochii noştri, putem chiar să o atingem cu propriile mâini, dacă ne forţăm să o facem”, a mai spus scriitorul.

De peste o lună, studenţii protestează la Hong Kong cerând Chinei instaurarea votului universal. Chiar dacă numărul lor a scăzut considerabil după primele zile ale protestelor, manifestanţii ocupă zilnic trei cartiere din fosta colonie britanică trecută sub jurisdicţie chineză.

Haruki Murakami este primul scriitor japonez distins cu premiul literar al ziarului Die Welt, care are sediul la Berlin.

Foarte discret şi vorbind foarte puţin în public, Murakami a primit în 2009, la Ierusalim, cea mai înaltă distincţie literară oferită de Israel scriitorilor străini, ocazie cu care a criticat regimurile autoritare folosind o metaforă prin care a comparat popoarele ce trăiesc sub astfel de regimuri cu ouă care se sparg de un zid. Scriitorul s-a identificat pe sine ca fiind un astfel de ou.

Haruki Murakami, născut în 1949, este considerat unul dintre cei mai populari romancieri japonezi contemporani, celebru şi pe plan internaţional, iar numele său este vehiculat de mai mulţi ani pe lista candidaţilor la premiul Nobel pentru literatură.

Operele sale, în care absurdul se combină armonios cu dificultăţile sociale ale unor japonezi ieşiţi din tipare, au fost traduse în peste 40 de limbi.

Foto: Haruki Murakami, proteste Hong Kong – wikipedia

14
/09
/23

„Până când m-a cunoscut” de Julian Barnes și „Despre memoriile femeii și alți dragoni” de Raluca Nagy sunt două dintre noutățile literare pe care vi le propunem pentru acest început de toamnă.

21
/08
/23

LECTURĂ În așteptarea ediției din 2023 a Festivalului Internațional George Enescu, Ziarul Metropolis vă invită să redescoperiți două spirite strălucite ale secolului XX, conștiente de direcția în care se îndreaptă arta.

05
/08
/23

„Misterul Mussolini” de Maurizio Serra este o biografie neconvențională a „celui mai greu de descifrat dintre toți dictatorii secolului XX”, disponibilă acum și în limba română, la Editura Trei.

31
/07
/23

Editura Nemira sărbătorește 32 de ani alături de cei mai îndrăgiți autori, cu volume memorabile, apariții inedite, dar și alături de echipă, de oamenii care zi de zi muncesc pentru ca cititorii să-și găsească cele mai potrivite cărți, deschizătoare de drumuri.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

11
/07
/23

Vă propunem o listă cu recomandări de lectură pentru toate vârstele, în care veți regăsi cinci destinații pline de farmec pentru cea mai călduroasă lună din an.