Hasretim, filmul premiat de UNESCO în 2011, la cinema Elvira Popescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/hasretim-filmul-premiat-de-unesco-in-2011-la-cinema-elvira-popescu/

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul „Hasretim”, de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

Un articol de Petre Ivan|23 ianuarie 2015

Hasretim este un proiect unic, ce a luat naştere în 2010 între chitaristul şi compozitorul Marc Sinan, şi directorul Orchestrei Simfonice din Dresda, Markus Rindt, în urma unei excursii în Anatolia.

Mama lui Sinan era originară de pe coasta turcească a Mării Negre, astfel, călătoria a însemnat o întoarcere la rădăcinile familiale, muzicale şi culturale.

În încercarea de a înţelege şi a documenta muzica tradiţională, în timp ce se plimbau pe coasta Mării Negre au filmat muzicienii care cântau muzică tradiţională.

Înregistrările au stat la baza acestui film, unde elementelor tradiţionale li se alătură interpretările, pe care Sinan le-a creat alături de conductorul Andrea Molino pentru Orchestra simfonică din Dresda.

Concert Helge Lien Trio

Totodată, de la ora 20.00, pasionaţii de jazz, reuniţi sub numele Jazz Fan Rising, aşteaptă publicul la concertul trupei norvegiene Helge Lien Trio.

Laureat cu Grammy-ul Norvegian, discipolul şi mai apoi asistentul profesorului Misha Alperin la Academia Regală de Muzică din Oslo,

Helge Lien Trio

Helge Lien Trio

Helge Lien este un maestru indubitabil al jazz-ului contemporan, dar şi clasic.

Fără a se folosi de trucuri electronice, în ultimii ani, Helge Lien serveşte publicului său o muzică pură, frustă şi în acelaşi timp profundă, şlefuită prin influenţele clasice şi sensibilitatea aparte care îl definesc pe acest autor.

În afară de capacitatea de a ieşi din mulţime, Helge Lien are în comun cu unul dintre pilonii jazz-ului mondial, Keith Jarrett, şi faptul că Japonia s-a îndrăgostit de el. I s-au editat discuri şi a susţinut zeci de spectacole în Ţara Soarelui Răsare.

Prima vizită a pianistului norvegian în România a fost în urmă cu câţiva ani, la Gărâna Jazz Festival, iar auditoriul probabil că nu a uitat singurul concert acustic din istoria festivalului, pe o ploaie năprasnică şi un frig teribil – argumente ce au augmentat serios tuşeul artistic, potrivit comunicatului.

Foto: Hasretim, Helge Lien Trio – cinemagia, wikipedia

01
/12
/23

Cu ocazia apariţiei "Fallen Leaves" (2023), ales deja de critici cel mai bun film al anului şi lansat şi la noi cu titlul "Frunze căzătoare", platforma MUBI a pregătit o amplă retrospectivă dedicată marelului regizor finlandez Aki Kaurismäki.

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.