Hasretim, filmul premiat de UNESCO în 2011, la cinema Elvira Popescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/hasretim-filmul-premiat-de-unesco-in-2011-la-cinema-elvira-popescu/

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul „Hasretim”, de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

Un articol de Petre Ivan|23 ianuarie 2015

Hasretim este un proiect unic, ce a luat naştere în 2010 între chitaristul şi compozitorul Marc Sinan, şi directorul Orchestrei Simfonice din Dresda, Markus Rindt, în urma unei excursii în Anatolia.

Mama lui Sinan era originară de pe coasta turcească a Mării Negre, astfel, călătoria a însemnat o întoarcere la rădăcinile familiale, muzicale şi culturale.

În încercarea de a înţelege şi a documenta muzica tradiţională, în timp ce se plimbau pe coasta Mării Negre au filmat muzicienii care cântau muzică tradiţională.

Înregistrările au stat la baza acestui film, unde elementelor tradiţionale li se alătură interpretările, pe care Sinan le-a creat alături de conductorul Andrea Molino pentru Orchestra simfonică din Dresda.

Concert Helge Lien Trio

Totodată, de la ora 20.00, pasionaţii de jazz, reuniţi sub numele Jazz Fan Rising, aşteaptă publicul la concertul trupei norvegiene Helge Lien Trio.

Laureat cu Grammy-ul Norvegian, discipolul şi mai apoi asistentul profesorului Misha Alperin la Academia Regală de Muzică din Oslo,

Helge Lien Trio

Helge Lien Trio

Helge Lien este un maestru indubitabil al jazz-ului contemporan, dar şi clasic.

Fără a se folosi de trucuri electronice, în ultimii ani, Helge Lien serveşte publicului său o muzică pură, frustă şi în acelaşi timp profundă, şlefuită prin influenţele clasice şi sensibilitatea aparte care îl definesc pe acest autor.

În afară de capacitatea de a ieşi din mulţime, Helge Lien are în comun cu unul dintre pilonii jazz-ului mondial, Keith Jarrett, şi faptul că Japonia s-a îndrăgostit de el. I s-au editat discuri şi a susţinut zeci de spectacole în Ţara Soarelui Răsare.

Prima vizită a pianistului norvegian în România a fost în urmă cu câţiva ani, la Gărâna Jazz Festival, iar auditoriul probabil că nu a uitat singurul concert acustic din istoria festivalului, pe o ploaie năprasnică şi un frig teribil – argumente ce au augmentat serios tuşeul artistic, potrivit comunicatului.

Foto: Hasretim, Helge Lien Trio – cinemagia, wikipedia

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.

16
/10
/20

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest va continua să aducă în această toamnă cinefililor multe din filmele și evenimentele așteptate, însă se reorganizează, urmând ca în perioada preconizată, 23 octombrie – 1 noiembrie, sa pună accentul pe evenimente desfășurate online, în aer liber, dar și la drive-in, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară – care vor fi la momentul respectiv.