Haute Cuisine, povestea bucătăresei personale a preşedintelui Franţei
https://www.ziarulmetropolis.ro/haute-cuisine-povestea-bucataresei-personale-a-presedintelui-frantei/

Haute Cuisine (Les Saveurs Du Palais, în original) este un film biografic care spune povestea bucătăresei personale a preşedintelui francez François Mitterrand, de la Palatul Élysée, între anii 1988 şi 1990.

Un articol de Andrada Văsii|6 octombrie 2013

Haute Cuisine (Les Saveurs Du Palais, în original) este un film biografic care spune povestea bucătăresei personale a preşedintelui francez François Mitterrand, de la Palatul Élysée, între anii 1988 şi 1990. Premiera în România va avea loc vineri, 11 octombrie.

Regia filmului Haute Cuisine este semnată Christian Vincent (La séparation, Quatre étoiles), autorul lui La discrète (1990), cu care a câştigat Premiul César în 1991 pentru debut, „Best First Work” şi pentru „Cel mai bun scenariu”, precum şi Premiul FIPRESCI, la Veneţia.

Rolul bucătăresei din Haute Cuisine este jucat de actriţa Catherine Frot (The Page Turner, The Dinner Game, Family Resemblances, Chaos), iar preşedintele Franţei din acea perioadă (este vorba de François Mitterrand) este interpretat magistral de Jean d’Ormesson, un cunoscut scriitor şi eseist francez, membru al Academiei Franceze (din 1973) şi chiar membru de onoare al Academiei Române (din 1995).

Bucătarul cunoaşte toate secretele în Haute Cuisine

Hortense Laborie, un renumit chef bucătar din regiunea Périgord, este chemată de urgenţă la Paris pentru a-şi pune serviciile în slujba unui „important demnitar”, în Haute Cuisine.

Ajunsă în capitala Franţei, Hortense află abia în maşină că drumul lor duce la Palatul Élysée, acolo unde ea urmează să fie şeful bucătăriei private a preşedintelui Franţei însuşi (jucat de scriitorul Jean d’Ormesson).

Hortense reuşeşte să câştige admiraţia preşedintelui încă din prima zi de lucru, însă intrigile de palat şi mai ales restul personalului din bucătăria oficială îi fac viaţa amară.

Haute Cuisine

Catherine Frot interpretează rolul bucătarului în filmul Haute Cuisine

Filmul Haute Cuisine este inspirat din povestea reală a chef-ului bucătar Danièle Delpeuch, prima şi singura femeie care a gătit vreodată în bucătăria oficială de la Palatul Élysée. În 1997, Danièle Delpeuch şi-a publicat cartea „Mes carnets de cuisine, du Périgord de L’Élysée”. Totuşi, filmul nu este bazat integral pe cartea respectivă, ci este „un melanj amuzant de evenimente reale şi pură ficţiune”, aşa cum spune Étienne Comar (Of Gods and Men), producător şi co-scenarist pentru Haute Cuisine.

Tot producătorul Étienne Comar povesteşte că, în urmă cu câţiva ani, a citit un articol despre Danièle Delpeuch în Le Monde. Era o pagină întreagă în care ea povestea despre cei doi ani petrecuţi în bucătăria privată de la Palatul Élysée.

„Povestea m-a captivat pe loc pentru că ea nu era numai un faimos chef, dar şi o femeie dintr-o bucată, o bucătăreasă simplă, dar originală.” După ce s-au întâlnit, Étienne Comar a avut deja filmul în faţa ochilor. Îi mai trebuia un regizor pasionat de gastronomie. L-a găsit imediat în persoana lui Christian Vincent, un oenolog care găteşte şi iubeşte bucătăria autentică în care Danièle Delpeuch era specializată.

„Împreună cu Christian, am fost de acord imediat că scenariul trebuie să meargă în direcţia dublă: puterea gătitului, dar, în acelaşi timp, gătitul pentru putere. Tema aceasta dublă ni s-a părut aspectul cel mai interesant al poveştii.”

De asemenea, echipa a avut nesperatul prilej de a filma câteva cadre în Palatul Élysée. „Am fost incredibil de norocoşi”, spune producătorul Haute Cuisine.

Info:

Haute Cuisine / Les Saveurs Du Palais este distribuit în România deIndependenţa Film, casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Independența Film a distribuit pelicule ca „Polițist, adjectiv”, „Amour”, „The Hunt”, „Los Amantes Pasajeros”, „Trainspotting”, „Amélie”, „Melancholia”, „Todo sobre mi adre”, „In The Mood for Love”, „Vicky Cristina Barcelona”, „Dogville”, etc.

Foto credit: Independența Film, Haute Cuisine

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.