HBO GO prezintă documentarul „Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power” 
https://www.ziarulmetropolis.ro/hbo-go-prezinta-documentarul-margaret-atwood-a-word-after-a-word-after-a-word-is-power/

Margaret Atwood este una dintre cele mai cunoscute şi relevante scriitoare din ziua de azi. Popularitatea serialului „The Handmaid’s Tale”, adaptat după romanul său omonim, i-a adus faima mondială. Cine este, însă, cu adevărat, femeia şi scriitoarea din spatele acestui succes?

Un articol de Liliana Matei|15 martie 2021

Documentarul Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power, disponibil din 18 martie pe HBO GO, spune povestea acesteia și felul unic în care pare să știe mereu ce ne rezervă viitorul.

Timp de un an, filmul urmărește îndeaproape viața lui Margaret Atwood și călătoriile pe care le face alături de partenerul ei, Graeme Gibson, peste tot prin lume, unde este invitată să vorbească. Mulțimi impresionante o întâmpină cu căldură – de la studenți din Chicago și iubitori de carte care participă la un festival de profil din Țara Galilor, la activiști pentru drepturile omului din Amsterdam.

Atwood vizitează și Harvard, loc care a inspirat The Handmaid’s Tale și care găzduiește platoul de filmare pentru serial, unde se întâlnește cu actrița Elisabeth Moss și designerul de costume Ane Crabtree (cea care a creat celebrele robe roșii devenite simbol al protestelor feministe în întreaga lume), artistă care a mai realizat, printre altele, și costumele serialului HBO Westworld.

Documentarul dezvăluie, în premieră, detalii din viața lui Margaret Atwood precum copilăria ei în sălbăticia canadiană unde a crescut fără acces la televizor și a fost educată acasă,  primele experiențe ca poetă la Harvard, întâlnirea cu partenerul ei Graeme Gibson și activismul lor politic. Cele mai importante lucrări ale lui Atwood sunt explorate și discutate pe parcursul filmului, punctând influențele și motivațiile personale și societale pe care își bazează poveștile. Detaliile din viața privată sunt împărtășite atât de către ea, cât și de prieteni și familie.

Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power este regizat de Nancy Lang și Peter Raymont, care sunt, de asemenea, producătorii documentarului. Peter Pearson și Steve Ord sunt producători executivi, iar Stephen Paniccia este coordonator de producție. Montajul este semnat de Cathy Gulkin și Kathryn Lyons. Directorul de imagine al filmului este John Westheuser.

Documentarul include imagini cu Margaret Atwood, Graeme Gibson, Ane Crabtree, Elisabeth Moss, Sarah Polley și mulți alții. Lectura fragmentelor de proză și poezie semnate de Atwood este realizată de Tatiana Maslany.

„Am petrecut doi ani extraordinari călătorind alături de Margaret și Graeme prin întreaga lume, ținând pasul cu acest cuplu incredibil, format din doi oameni mereu curioși, încercând să descoperim secretele succesului lor ca scriitori și figuri publice magnetice. Au fost foarte primitori, ne-au invitat  într-o vacanță de familie (o croazieră în jurul Islandei), la ascunzătoarea lor pe insula Pelee și în bucătăria lor din Toronto, unde se tachinau reciproc ca niște tineri îndrăgostiți. A fost un privilegiu să facem parte din lumea lor. Le-am cunoscut familia, prietenii apropiați și colegii de breaslă – unii având, de fapt, toate aceste calități. Am citit și recitit multe dintre cărțile lor. Am reușit să ne depășim frica și timiditatea și să-i cunoaștem îndeaproape. Filmul nostru este o țesătură din două fire: universul lor pe care l-am urmărit în timp ce Margaret a ținut discursuri și a semnat cărți în America de Nord și Europa și descoperirea poveștilor lor de viață.” – Nancy Lang & Peter Raymont

Margaret Atwood a scris 18 romane, 18 volume de poezie, 11  opere de non-ficțiune, 9 colecții de proză scurtă de ficțiune, 8 cărți pentru copii și două romane grafice, alături de câteva ediții limitate de poezie și ficțiune. Adaptarea distopiei The Handmaid’s Tale a fost recompensată cu 8 premii Emmy, inclusiv în categoria cel mai bun serial dramă. Deși scrie de peste 60 de ani, Margaret Atwood a devenit abia la vârsta de 78 de ani, scriitoarea – simbol al vremurilor noastre. Cititorii din întreaga lume se regăsesc în scrierile ei pe măsură ce se confruntă cu pericolul crescut al politicilor autoritare, evoluția rapidă a tehnologiei și implicațiile schimbărilor climatice care ne conduc încet, dar sigur, către dezastru. Cărțile ei de proză și poezie vorbesc despre supraviețuire, dar reprezintă, în același timp, și niște instrumente de supraviețuire utile. The Testaments, continuarea mult așteptată a romanului The Handmaid’s Tale, a câștigat, la egalitate cu romanul Girl, Woman, Other semnat de Berdardine Evaristo, premiul Booker Prize pentru literatură în 2019.

 

24
/12
/13

Volumele "Între acte", de Radu Beligan, "Exerciţii de echilibru", de Tudor Chirilă, şi "Uibesc", cartea de poezii a poetului anonim Iv cel Naiv, se numără printre cele mai vandute carti în 2013.

24
/12
/13

“De ce este România altfel”, de Lucian Boia, “Dragul meu turnător”, de Gabriel Liiceanu, “Parabolele lui Iisus”, de Andrei Pleşu, şi “Fii demn”, de Dan Puric, se numără printre cele mai furate carti din librăriile din România, în acest an.

17
/12
/13

Editura Curtea Veche îşi aşteaptă cititorii la Salonul de Carte Bookfest de Craciun (13 - 23 decembrie), organizat la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, cu titluri noi, reduceri între 15 şi 65% şi lansări speciale de carte, în prezenţa autorilor.

16
/12
/13

“La noi, când vine iarna“, romanul cunoscutului actor Mircea Diaconu, va fi lansat marți, 17 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Bastilia din București. Romanul a apărut de curând în colecția „Fiction Ltd.”a Editurii Polirom și în ediție digitală.

16
/12
/13

„Din vorbă-n vorbă” - 23 de ani de întrebări şi răspunsuri, cea mai recentă carte a lui Andrei Pleşu, apărută la editura Humanitas, va fi lansată, marţi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Capitală.

11
/12
/13

Vineri, 13 decembrie 2013, Editura Casa Radio vă invită la Café Cărtureşti Verona la o nouă întâlnire cu Cartea vorbită a lui Nichita Stanescu (30 martie 1933–13 decembrie 1983), ajunsă azi, datorită celor care îi iubesc necondiţionat poezia şi nu se pot sătura să-l reasculte citind-o, la a cincea ediţie.

08
/12
/13

„Povestea lui Jun Do“, semnată de scriitorul american Adam Johnson şi premiată cu Pulitzer 2013, a apărut săptămâna aceasta în colecţia „Biblioteca Polirom”, şi în ediţie digitală, cu o traducere din limba engleză şi note de Mihaela Negrilă.