HBO GO prezintă documentarul „Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power” 
https://www.ziarulmetropolis.ro/hbo-go-prezinta-documentarul-margaret-atwood-a-word-after-a-word-after-a-word-is-power/

Margaret Atwood este una dintre cele mai cunoscute şi relevante scriitoare din ziua de azi. Popularitatea serialului „The Handmaid’s Tale”, adaptat după romanul său omonim, i-a adus faima mondială. Cine este, însă, cu adevărat, femeia şi scriitoarea din spatele acestui succes?

Un articol de Liliana Matei|15 martie 2021

Documentarul Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power, disponibil din 18 martie pe HBO GO, spune povestea acesteia și felul unic în care pare să știe mereu ce ne rezervă viitorul.

Timp de un an, filmul urmărește îndeaproape viața lui Margaret Atwood și călătoriile pe care le face alături de partenerul ei, Graeme Gibson, peste tot prin lume, unde este invitată să vorbească. Mulțimi impresionante o întâmpină cu căldură – de la studenți din Chicago și iubitori de carte care participă la un festival de profil din Țara Galilor, la activiști pentru drepturile omului din Amsterdam.

Atwood vizitează și Harvard, loc care a inspirat The Handmaid’s Tale și care găzduiește platoul de filmare pentru serial, unde se întâlnește cu actrița Elisabeth Moss și designerul de costume Ane Crabtree (cea care a creat celebrele robe roșii devenite simbol al protestelor feministe în întreaga lume), artistă care a mai realizat, printre altele, și costumele serialului HBO Westworld.

Documentarul dezvăluie, în premieră, detalii din viața lui Margaret Atwood precum copilăria ei în sălbăticia canadiană unde a crescut fără acces la televizor și a fost educată acasă,  primele experiențe ca poetă la Harvard, întâlnirea cu partenerul ei Graeme Gibson și activismul lor politic. Cele mai importante lucrări ale lui Atwood sunt explorate și discutate pe parcursul filmului, punctând influențele și motivațiile personale și societale pe care își bazează poveștile. Detaliile din viața privată sunt împărtășite atât de către ea, cât și de prieteni și familie.

Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power este regizat de Nancy Lang și Peter Raymont, care sunt, de asemenea, producătorii documentarului. Peter Pearson și Steve Ord sunt producători executivi, iar Stephen Paniccia este coordonator de producție. Montajul este semnat de Cathy Gulkin și Kathryn Lyons. Directorul de imagine al filmului este John Westheuser.

Documentarul include imagini cu Margaret Atwood, Graeme Gibson, Ane Crabtree, Elisabeth Moss, Sarah Polley și mulți alții. Lectura fragmentelor de proză și poezie semnate de Atwood este realizată de Tatiana Maslany.

„Am petrecut doi ani extraordinari călătorind alături de Margaret și Graeme prin întreaga lume, ținând pasul cu acest cuplu incredibil, format din doi oameni mereu curioși, încercând să descoperim secretele succesului lor ca scriitori și figuri publice magnetice. Au fost foarte primitori, ne-au invitat  într-o vacanță de familie (o croazieră în jurul Islandei), la ascunzătoarea lor pe insula Pelee și în bucătăria lor din Toronto, unde se tachinau reciproc ca niște tineri îndrăgostiți. A fost un privilegiu să facem parte din lumea lor. Le-am cunoscut familia, prietenii apropiați și colegii de breaslă – unii având, de fapt, toate aceste calități. Am citit și recitit multe dintre cărțile lor. Am reușit să ne depășim frica și timiditatea și să-i cunoaștem îndeaproape. Filmul nostru este o țesătură din două fire: universul lor pe care l-am urmărit în timp ce Margaret a ținut discursuri și a semnat cărți în America de Nord și Europa și descoperirea poveștilor lor de viață.” – Nancy Lang & Peter Raymont

Margaret Atwood a scris 18 romane, 18 volume de poezie, 11  opere de non-ficțiune, 9 colecții de proză scurtă de ficțiune, 8 cărți pentru copii și două romane grafice, alături de câteva ediții limitate de poezie și ficțiune. Adaptarea distopiei The Handmaid’s Tale a fost recompensată cu 8 premii Emmy, inclusiv în categoria cel mai bun serial dramă. Deși scrie de peste 60 de ani, Margaret Atwood a devenit abia la vârsta de 78 de ani, scriitoarea – simbol al vremurilor noastre. Cititorii din întreaga lume se regăsesc în scrierile ei pe măsură ce se confruntă cu pericolul crescut al politicilor autoritare, evoluția rapidă a tehnologiei și implicațiile schimbărilor climatice care ne conduc încet, dar sigur, către dezastru. Cărțile ei de proză și poezie vorbesc despre supraviețuire, dar reprezintă, în același timp, și niște instrumente de supraviețuire utile. The Testaments, continuarea mult așteptată a romanului The Handmaid’s Tale, a câștigat, la egalitate cu romanul Girl, Woman, Other semnat de Berdardine Evaristo, premiul Booker Prize pentru literatură în 2019.

 

24
/05
/18

Mihail Vakulovski este un extraordinar scriitor, traducător din limba rusă și, nu în ultimul rând, unul dintre cei mai iubiți librari din România. Are un doctorat în literatură. Originar din Basarabia, Mihail Vakulovski este stabilit la Brașov. Alegerile sale pentru lecturile lunii: Harms, Sorokin, Prilepin.

23
/05
/18

Scriitorul Mircea Cărtărescu numeşte moartea autorului american Philip Roth „încă una dintre catastrofele prin care trece literatura azi” şi spune că nu numai cărţile contează, ci şi prezenţa fizică a scriitorilor. Philip Roth, premiat de patru ori cu Man Booker International Prize și o dată cu Pulitzer, a murit marţi, la vârsta de 85 de ani.

23
/05
/18

Philip Roth, laureat al premiului Pulitzer în anul 1998 şi câştigător a numeroase premii literare, s-a stins din viață, marţi noapte, la vârsta de 85 de ani. Autor a peste 31 de romane, Roth a fost printre marii scriitori care nu au primit niciodată un premiu Nobel pentru literatură.

20
/05
/18

Luni, 21 mai, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la ora 19.00, va avea loc lansarea romanului „Șarpele din Essex”, de Sarah Perry, apărut în colecția Babel, a Editurii Nemira, un roman despre pasiune, prietenie și forța hipnotică a ideilor, bestseller și câștigător a numeroase premii, printre care cartea anului la Waterstones în 2016 și cartea anului la British Book Awards în 2017.

20
/05
/18

Scriitorul libanez Elias Khoury, unul dintre cei mai importanți autori contemporani de limbă arabă, se va afla la București în perioada 30 mai-2 iunie 2018, cu prilejul lansării romanului „Copiii ghetoului. Numele meu este Adam”, apărut de curând în colecția „Biblioteca Polirom”.

18
/05
/18

Cartea „Ion Vinea, un scriitor între lumi și istorii”, de Sanda Cordoș, a fost publicată la Editura Școala Ardeleană, în Cluj-Napoca, în anul 2017.

18
/05
/18

Teatrul Metropolis si Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. vă invită astăzi, 18 mai, de la ora 18.45, la lansarea cărții „Măria Sa Actorul. Exerciții de admirație” de Eugen Comarnescu, ediție alcătuită de Gabriela Tarabega Comarnescu. Evenimentul va avea loc în Sala „Olga Tudorache” a Teatrului Metropolis, din str. Mihai Eminescu nr. 89, București.

16
/05
/18

INTERVIU Corina Oproae este din Ardeal, dar locuiește de douăzeci de ani în Barcelona. Scrie poezie în limba spaniolă. Și va fi pe scena Festivalului Internațional de Poezie de la București. Joi, 17 mai, de la orele 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, pe Calea Victoriei, la numărul 88.

15
/05
/18

Pasionații de literatură sunt așteptați în această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas, unde António Lobo Antunes, cel mai important scriitor portughez contemporan, își va lansa romanul “Pe râurile ce duc...”, recent apărut în traducerea lui Dinu Flămând în colectia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu.

15
/05
/18

Moto: „Nu se termină niciodată, fiule, nu se mai termină…”

10
/05
/18

Volumul „GIGI CĂCIULEANU – Omul Dans”, de Ludmila Patlanjoglu, lansat zilele trecute, este o carte-album în trei versiuni - română, franceză, engleză, o călătorie în viaţa unui creator cu un bookpress impresionant.

09
/05
/18

S-au împlinit, anul acesta, 100 de ani de la moartea lui George Coșbuc (născut într-o zi de 20 septembrie), unul dintre cei mai cunoscuți poeți români, prilej pentru un nou episod al seriei "Curiozități (esențiale)"

07
/05
/18

Volumele de „Povestiri din Kolîma”, traducere din limba rusă și note de Ana-Maria Brezuleanu și Magda Achim, au fost publicate la Editura Polirom în anul 2015.

07
/05
/18

Fundația Corneliu Coposu, Asociatia 21 Decembrie 1989, Seniorii Ligii Studentilor, dar și alți semnatari au înaintat către Parlament și Guvern o solicitare, în semn de omagiu și recunoaștere a meritelor Doinei Cornea, prin care fostei disidente a regimului comunist să îi fie organizate funeralii naționale și măcar o zi de doliu național. Printre cei care au semnat petiția se numără și marii noștri actori Oana Pellea și Victor Rebengiuc.