„Hedda Gabler” a lui Andrei Șerban a cucerit Japonia
https://www.ziarulmetropolis.ro/hedda-gabler-a-lui-andrei-serban-a-cucerit-japonia/

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a participat, în perioada 6-12 decembrie, cu spectacolul Hedda Gabler de Henrik Ibsen, regia Andrei Șerban, la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional Ibsen de la Tokyo.

Un articol de Liliana Matei|16 Decembrie 2016

„Japonia nu este singura ţară care observă pasiv cum haosul domnește în întreaga lume. Dramele clasice sunt puse în scenă prin mijloace inovatoare pe întreg globul, iar piesele lui Ibsen nu pot reprezenta excepţia de la această regulă, nu pot accepta pasiv formele de exprimare ponosite. Fiecare punere în scenă contemporană a pieselor lui Ibsen oferă în mod inevitabil perspective noi, proaspete, privind societatea de astăzi”, a declarat Mitsuya Mori, directorul artistic al Festivalului Internaţional Ibsen.

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj este prima trupă maghiară invitată la Festivalul Internaţional de Teatru Ibsen acum, un eveniment care se organizează din trei în trei ani. Din programul ediţiei 2016 au făcut parte două piese ale dramaturgului norvegian, „Un dușman al poporului” și „Hedda Gabler”, prezentate în trei montări diferite. De asemenea, pe lângă cele trei teatre japoneze invitate, la festival au mai participat un teatru din Belgia, unul din Norvegia și respectiv trupa Teatrului Maghiar din Cluj.

Festivalul își propune organizarea unui eveniment în jurul actualității textelor lui Ibsen și abordează teme ca alienarea individului în secolul XXI, relaţia dintre individ și societate, toate prin prisma producțiilor care se nasc în cadrul diferitelor contexte culturale ale vremii.

Organizatorul principal al festivalului este compania Theatre Office Natori, în frunte cu Toshiyuki Natori. Compania este producătoarea principală a spectacolelor Ibsen realizate de către regizorul japonez și cercetătorul operei acestuia, Mitsuya Mori, dar produce, totodată, alături de Teatrul Maly din Moscova, și spectacole după texte contemporane ruse.

Festivalul este organizat la Teatrul Public Setagaya aflat într-una dintre clădirile considerate a fi dintre cele mai înalte din lume, Carrot Tower, în apropierea staţiei de metrou Sangenjaya din Tokyo. Acest teatru dispune de două săli, festivalul desfășurându-se în Theatre Tramben, care are o capacitate de 225 locuri. Clădirea poartă numele liniei de tramvai Setagaya, una dintre ultimele linii de tramvai din Tokyo, capătul ei fiind lângă Carrot Tower.

Aici au avut loc și cele două reprezentaţii ale trupei din Cluj, cu spectacolul Hedda Gabler regizat de Andrei Șerban, în faţa a aproximativ 400 de spectatori, critici și oameni de teatru. Reprezentaţiile au avut loc în datele de 10 și 11 decembrie, într-un decor adaptat noului spaţiu.

Numele lui Andrei Șerban este cunoscut publicului japonez și oamenilor de teatru niponi și datorită faptului că în anul 1981 a regizat – tot la Tokyo – „Pescărușul” de Cehov.

Spectacolul Teatrului Maghiar a fost primit cu entuziasm de către publicul japonez. În cadrul discuţiilor care au avut loc după eveniment, criticii au spus că spectacolul este una dintre producțiile care s-au rupt total de forma clasică a piesei și au subliniat, de asemenea, caracterul tragicomic născut din tensiunea produsă din juxtapunerea luptei interioare a personajului principal și a comicului de situație. Printre criticii de teatru care au lăudat spectacolul s-au numărat și Eisuke Shichiji, Guro Minamoto, respectiv Yoshio Osasa. Regizorul Andrei Șerban a declarat că, deși a considerat util să îi avertizeze pe actori că publicul nu va avea aceleași reacţii cu care sunt obișnuiţi acasă, a fost plăcut surprins că spectatorii au fost foarte atenți, receptivi și au reacţionat activ în momentele cheie ale spectacolului.

Turneul a fost posibil datorită sprijinului financiar acordat de către Institutul Cultural Român.

17
/01
/19

TURISM CULTURAL. Iordania e cu mult mai mult decât deșertul Wadi Rum și Petra, minunea din deșert, binecunoscute de altfel călătorilor români. Vă propunem altceva.

16
/01
/19

Romanul autobiografic „Promisiunea zorilor” de Romain Gary (traducere din franceză și note de Daniel Nicolescu) a fost publicat la editura Humanitas Fiction, în anul 2018.

16
/01
/19

Editura Litera anunță peste 700 lansări editoriale noi în 2019 și vă propune să notați în agendă cărțile-eveniment peste care nu trebuie să treceți fără a le fi citit anul acesta.

16
/01
/19

Seară specială la Teatrelli, cu intrare liberă: Constantin Bălăceanu-Stolnici și Adrian Majuru invită publicul la o dezbatere care marchează împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

15
/01
/19

Incluse în proiectul Viitorului Memoriei, o platformă dedicată memoriei Holocaustului în România, filmele documentare realizate, fără patos, de Olga Ștefan înregistrează mărturiile prețioase ale mai multor supraviețuitori ai persecuțiilor împotriva evreilor. O formă de amintire necesară și inevitabil fragmentată.

15
/01
/19

După cum veți afla de pe această pagină, sunt un băiețel de doi ani, diagnosticat după Crăciun cu neuroblastom* (cancer – cu metastaze multiple). Știu că asta sună un pic înfricoșător, dar câtă vreme există speranțe, rămân încrezător. Iată, am reușit și o rimă, mi se mai întâmplă...

15
/01
/19

Opera Națională București prezintă joi, 17 ianuarie, începând cu ora 18:30 spectacolul „Faust” de Charles Gounod. Regia poartă semnătura lui Alexandru Tocilescu, scenografia a fost creată de Cătălin Ionescu Arbore, coregrafia de către Alexa Mezincescu, iar mișcarea scenic de către Roxana Colceag. Maestru de cor Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Soare.

14
/01
/19

Spectacolul „Ultima bandă a lui Krapp”, în regia lui Toma Dănilă, după un text de Samuel Beckett, se joacă la Unteatru. În spectacol apare un singur actor: Constantin Cojocaru.

14
/01
/19

„Anul Cărții” se deschide cu o conferință națională dedicată profesioniștilor în comunicare din editurile românești. Programată pe data de joi, 17 ianuarie 2019, începând cu ora 10.00, la Salonul de Carte „Luceafărul” (Bulevardul Unirii nr. 10), conferința își propune să îi reunească pe specialiștii în comunicare din editurile autohtone.

Page 1 of 76912345...102030...Last »