„Hedda Gabler” a lui Andrei Șerban a cucerit Japonia
https://www.ziarulmetropolis.ro/hedda-gabler-a-lui-andrei-serban-a-cucerit-japonia/

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a participat, în perioada 6-12 decembrie, cu spectacolul Hedda Gabler de Henrik Ibsen, regia Andrei Șerban, la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional Ibsen de la Tokyo.

Un articol de Liliana Matei|16 decembrie 2016

„Japonia nu este singura ţară care observă pasiv cum haosul domnește în întreaga lume. Dramele clasice sunt puse în scenă prin mijloace inovatoare pe întreg globul, iar piesele lui Ibsen nu pot reprezenta excepţia de la această regulă, nu pot accepta pasiv formele de exprimare ponosite. Fiecare punere în scenă contemporană a pieselor lui Ibsen oferă în mod inevitabil perspective noi, proaspete, privind societatea de astăzi”, a declarat Mitsuya Mori, directorul artistic al Festivalului Internaţional Ibsen.

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj este prima trupă maghiară invitată la Festivalul Internaţional de Teatru Ibsen acum, un eveniment care se organizează din trei în trei ani. Din programul ediţiei 2016 au făcut parte două piese ale dramaturgului norvegian, „Un dușman al poporului” și „Hedda Gabler”, prezentate în trei montări diferite. De asemenea, pe lângă cele trei teatre japoneze invitate, la festival au mai participat un teatru din Belgia, unul din Norvegia și respectiv trupa Teatrului Maghiar din Cluj.

Festivalul își propune organizarea unui eveniment în jurul actualității textelor lui Ibsen și abordează teme ca alienarea individului în secolul XXI, relaţia dintre individ și societate, toate prin prisma producțiilor care se nasc în cadrul diferitelor contexte culturale ale vremii.

Organizatorul principal al festivalului este compania Theatre Office Natori, în frunte cu Toshiyuki Natori. Compania este producătoarea principală a spectacolelor Ibsen realizate de către regizorul japonez și cercetătorul operei acestuia, Mitsuya Mori, dar produce, totodată, alături de Teatrul Maly din Moscova, și spectacole după texte contemporane ruse.

Festivalul este organizat la Teatrul Public Setagaya aflat într-una dintre clădirile considerate a fi dintre cele mai înalte din lume, Carrot Tower, în apropierea staţiei de metrou Sangenjaya din Tokyo. Acest teatru dispune de două săli, festivalul desfășurându-se în Theatre Tramben, care are o capacitate de 225 locuri. Clădirea poartă numele liniei de tramvai Setagaya, una dintre ultimele linii de tramvai din Tokyo, capătul ei fiind lângă Carrot Tower.

Aici au avut loc și cele două reprezentaţii ale trupei din Cluj, cu spectacolul Hedda Gabler regizat de Andrei Șerban, în faţa a aproximativ 400 de spectatori, critici și oameni de teatru. Reprezentaţiile au avut loc în datele de 10 și 11 decembrie, într-un decor adaptat noului spaţiu.

Numele lui Andrei Șerban este cunoscut publicului japonez și oamenilor de teatru niponi și datorită faptului că în anul 1981 a regizat – tot la Tokyo – „Pescărușul” de Cehov.

Spectacolul Teatrului Maghiar a fost primit cu entuziasm de către publicul japonez. În cadrul discuţiilor care au avut loc după eveniment, criticii au spus că spectacolul este una dintre producțiile care s-au rupt total de forma clasică a piesei și au subliniat, de asemenea, caracterul tragicomic născut din tensiunea produsă din juxtapunerea luptei interioare a personajului principal și a comicului de situație. Printre criticii de teatru care au lăudat spectacolul s-au numărat și Eisuke Shichiji, Guro Minamoto, respectiv Yoshio Osasa. Regizorul Andrei Șerban a declarat că, deși a considerat util să îi avertizeze pe actori că publicul nu va avea aceleași reacţii cu care sunt obișnuiţi acasă, a fost plăcut surprins că spectatorii au fost foarte atenți, receptivi și au reacţionat activ în momentele cheie ale spectacolului.

Turneul a fost posibil datorită sprijinului financiar acordat de către Institutul Cultural Român.

24
/06
/15

Filarmonica « George Enescu » anunţă un nou concert al trio-ului PRO ARTE alcătuit din Anda Petrovici – vioară, Marin Cazacu – violoncel şi Nicolae Licareţ- pian. Ca de fiecare dată, muzicienii alătură în programele lor lucrări de referinţă din istoria genului semnate Haydn, Beethoven şi Schubert la care adaugă acum şi o partitură enesciană mai puţin cunoscută.

24
/06
/15

Sâmbătă, 20 iunie, la Leicester Square Theatre, în inima Londrei, programul „Moromeții 60: Jubileul unei capodopere”, organizat de ICR Londra în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei, Muzeul Literaturii Române din Bucureşti şi Teatru ACT, a continuat cu o reprezentaţie unică a spectacolului „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, o aducere la viaţă a personajelor lui Marin Preda prin teatru, realizată de Cătălin Ştefănescu, în regia cunoscutului Alexandru Dabija, prin intermediul a doi îndrăgiţi actori români: Marcel Iureş şi George Mihăiţă.

23
/06
/15

"Jurassic World", produs de studiourile Universal, a devenit filmul care a obţinut cel mai rapid - în 13 zile - încasări de peste 1 miliard de dolari pe plan mondial. Precedentul record fusese stabilit de cel mai recent film din franciza "Furios şi iute", produs tot de Universal, care depăşise pragul încasărilor de 1 miliard de dolari după 17 zile de la lansare, în luna aprilie.

23
/06
/15

Timp de zece zile (12 – 21 iunie 2015), Sibiul a găzduit cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru, sub genericul „Growing Smart – Smart Growing”. Oraşul s-a metamorfozat într-o scenă uriașă pe care 2673 de artiști și invitați, din 70 de țări, au prezentat 427 de evenimente în 67 de spații de joc, reunind în medie 65.000 de spectatori în fiecare zi.

23
/06
/15

Deşi Adolf Hitler este considerat un artist mediocru, operele sale sunt vândute la preţuri substanţiale atunci când sunt scoase la licitaţie. Mai multe acuarele şi desene realizate de fostul dictator nazist, în urmă cu un secol, au fost vândute cu aproape 400.000 de euro la o licitaţie organizată de casa Weidler, weekendul trecut, în oraşul Nürnberg din Germania

22
/06
/15

Dansul dervișilor - meditația în mișcare prin care musulmanii Sufi cred că pot intra în comuniune cu Dumnezeu - a venit la București săptămâna trecută, în varianta laică și educativă a lui Ziya Azazi.