Hektomeronul – 100 regizori de teatru din tot atâtea țări, împreună pentru un proiect grandios la Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/hektomeronul-100-regizori-de-teatru-din-tot-atatea-tari-impreuna-pentru-un-proiect-grandios-la-craiova/

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, unul dintre cele mai importante teatre din ţară, cu o tradiţie de peste 170 de ani şi cu o activitate internaţională de prestigiu, lansează pe 15 ianuarie 2021 proiectul internaţional HEKTOMERONUL, un mesaj universal al speranţei.

Un articol de Liliana Matei|15 ianuarie 2021

Pornind de la Decameronul scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, proiectul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova prezintă cele 100 de povești ale autorului într-un moment în care izolarea, teama și moartea sunt prezente în lumea de acum, așa cum au fost prezente și în Florența anilor în care Decameronul a fost conceput de către Boccaccio.

În fiecare zi, începând cu 15 ianuarie 2021, va fi prezentată pe website-ul www.hektomeron.com în regim de live streaming din Sala Mare „Amza Pellea” a teatrului câte o poveste, fiecare fiind regizată de către un alt artist. Proiectul reunește, așadar, 100 de regizori din 100 de țări. Primele zece episoade poartă semnătura unor apreciați regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croația și SUA.

Ultima poveste a HEKTOMERONULUI va fi prezentată publicului în 24 aprilie, iar la finalul proiectului toate cele 100 de episoade vor fi prezentate integral pe website-ul www.hektomeron.com , într-un maraton de 25 de ore.

Episoadele vor fi jucate în limba română cu subtitrare în engleză de către actorii Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, excepție făcând episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un artist din afara țării.

Fiecare episod va fi prezentat într-o manieră personală și cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază însă același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

HEKTOMERONUL

Programul primelor reprezentații, pe platforma www.hektomeron.com:

Vineri, 15 ianuarie 2021, ora 20:00

Regizor: Enrico Bonavera / Italia

Actor: Adrian Andone

Episodul: Ziua 8. Povestea 3

Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, ora 18:30

Regizor: Tetiana Shelepko / Ucraina

Actor: Vlad Udrescu

Episodul: Ziua 4. Povestea 3

Duminică, 17 ianuarie 2021, ora 18:30

Regizor: Neo Kebitse / Botswana

Actor: Cătălin Vieru

Episodul: Ziua 6. Povestea 2

Luni, 18 ianuarie 2021, ora 20:00

Regizor: István K. Szabó / Ungaria

Actor: Adrian Andone

Episodul: Ziua 3. Povestea 5

Marți, 19 ianuarie 2021, ora 22:30

Regizor: Manoel  Prazeres / Brazilia

Actor: Monica Ardeleanu

Episodul: Ziua 8. Povestea 5

Miercuri, 20 ianuarie 2021, ora 20:00

Regizor: Maria Ache / Spania

Actor: Gabriela Baciu

Episodul: Ziua 2. Povestea 7

Joi, 21 ianuarie 2021 (ora va fi comunicată ulterior)

Regizor: Suela Bako / Albania

Actor: Dragoș Măceșanu

Episodul: Ziua 9. Povestea 6

Vineri, 22 ianuarie 2021 (ora va fi comunicată ulterior)

Regizor: Simon Iyarwema / Rwanda

Actor: Iulia Colan

Episodul: Ziua 1. Povestea 2.

Sâmbătă, 23 ianuarie 2021 (ora va fi comunicată ulterior)

Regizor: Aleksandar Švabić / Croația

Actor: Nicolae Vicol

Episodul: Ziua 5. Povestea 4

Duminică, 24 ianuarie 2021 (ora va fi comunicată ulterior)

Regizor: Richard St. Peter / SUA

Actor: Sorin Leoveanu

Episodul: Ziua 7. Povestea 5

Episoadele se vor putea vedea GRATUIT în regim de live streaming pe website-ul www.hektomeron.com.

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA este o instituție culturală românească de prestigiu a cărei lungă și bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.

Acum, cu o viziune contemporană, Naționalul craiovean abordează perspectivele prezente și viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.

 

 

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.