Helen Macdonald, câştigătoarea Costa Book of the Year Award
https://www.ziarulmetropolis.ro/helen-macdonald-castigatoarea-costa-book-of-the-year-award/

Scriitoarea Helen Macdonald a câştigat unul dintre cele mai prestigioase premii literare acordate în Marea Britanie, Costa Book of the Year Award pe 2014, cu biografia “H is for Hawk”.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2015

În cartea “H is for Hawk”, Helen Macdonald relatează felul în care a reuşit să treacă mai uşor peste moartea tatălui ei după ce a început să antreneze o femelă de uliu porumbar.

Premiul Costa Book of the Year a fost acordat într-o ceremonie care a avut loc marţi seară, la Londra.

Pentru acelaşi premiu au concurat Ali Smith, al cărei roman “How to be Both” – recompensat cu Costa Book pe 2014 – era considerat marele favorit, scriitoarea debutantă Emma Healey (“Elizabeth is Missing”), poetul Jonathan Edwards (“My Family and Other Superheroes”) şi scriitoarea de romane pentru copii Kate Saunders (“Five Children on the Western Front”).

Volumul “H is for Hawk” reprezintă cea de-a şasea biografie care câştigă premiul Costa Book of the Year şi prima din ultimii zece ani care a reuşit această performanţă. Aceeaşi biografie a câştigat, de asemenea, Samuel Johnson Prize for Non-Fiction pe 2014.

În 2014, premiul Costa Book of the Year a revenit scriitorului Nathan Filer, pentru romanul său de debut “The Shock of the Fall”.

Costa Book Awards, care se acordă pentru cinci categorii de opere literare, recompensează volumele publicate în anul precedent, scrise de autori care locuiesc în Marea Britanie şi în Irlanda. Câştigătorul fiecărei categorii primeşte un cec de 5.000 de lire sterline (6.683 de euro), iar câştigătorul Costa Book of the Year este recompensat cu 30.000 de lire sterline (40.088 de euro).

Foto: Helen Macdonald – facebook

09
/09
/21

În Etiopia anului 1935, Hirut lucrează ca servitoare în căminul unui ofițer din armata împăratului. Iar când armatele lui Mussolini se apropie și bărbații trebuie să se mobilizeze, Hirut și celelalte femei își doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniți și să îngroape morții.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).