Helen Mirren, 71
https://www.ziarulmetropolis.ro/helen-mirren-71/

“Niciodată în viaţa mea nu m-am găsit în situaţia în care m-am oprit din muncă şi am spus: „Slavă Domnului că este vineri!”. Dar weekend-urile sunt speciale chiar şi când programul tău este împrăştiat peste tot. Ceva îţi spune că weekend-ul a venit şi că poţi să te delectezi un pic.” – Helen Mirren. Faimoasa actriţa britanică implineste, astazi, 71 de ani.

Un articol de Petre Ivan|26 iulie 2016

In ciuda varstei sale,  Helen Mirren a devenitde curand imaginea unei linii cosmetice: “Era in sfarsit timpul ca cineva de varsta mea, nu neaparat eu, sa faca asta. Toata viata ai parte numai de imagini cu fete perfecte, incredibil de tinere, iar asta te face sa aspiri sa devii ca ele. Nici macar nu vorbim despre femei de 25 de ani care apar in reclame, ci mai degraba despre adolescente de 15 ani. Cine arata de 15 ani? Nu este corect.”

Pentru Helen Mirren, prima nominalizare la premiile Oscar a venit în 1996, pentru interpretarea reginei Charlotte în ”The Madness of King George”, rol recompensat cu premiul pentru interpretare feminină la Cannes. În 1997, Helen Mirren a primit Globul de Aur pentru rolul din ”Losing Chase”.

Șirul de premii care a urmat i-a adus actriței recunoaștere și din partea Casei regale, astfel că, în 2003, Helen Mirren a primit titlul de comandor al Ordinului Imperiului Britanic (Dame Commander of the Order of the British Empire).

Interpretarea Reginei Elisabeta a II-ea în producția ”The Queen” a reprezentat punctul culminant al carierei, actrița primind Oscarul și Globul de Aur. Au urmat distincții (Globul de aur și un premiu Emmy) și pentru interpretarea reginei Elisabeta I, în serialul omonim difuzat de HBO. În 2010, a urmat a patra nominalizare la premiile Academiei pentru rolul din filmul biografic despre viața lui Lev Tolstoi — ”The Last Station” (Ultima Stație).

Din 1997, este căsătorită cu regizorul american Taylor Hackford.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.