Her Word: viitorul poeziei feminine românești e în prezent
https://www.ziarulmetropolis.ro/her-word-viitorul-poeziei-feminine-romanesti-e-in-prezent/

Creatoarele platformei inovatoare Her Word vorbesc pentru Ziarul Metropolis despre acest experiment audiovizual unic în România, prin care îşi propun să exploreze şi să promoveze poezia contemporană feminină românească.

Un articol de Dan Boicea|25 septembrie 2020

Ziarul Metropolis: Cum s-a născut acest proiect? 

Creatoarele proiectului: Ideea ne-a venit în această primăvară, spre finalul perioadei de autoizolare, în care ne-am decis să punem laolaltă abilitățile noastre diverse din zona performativă, cu convingerile noastre feministe de necesitate a vizibilității poetelor, cu curiozitatea față de forța evocatoare a poeziei și cu dorința de a experimenta în zona video și de sunet, dincolo de ce poate face fiecare cu un telefon.

Ne-am strâns pe Zoom, am discutat despre forma și direcția pe care doream să o aibă platforma imaginată și am aplicat la sesiunea de finanțare Acces Online 2020 lansată în pandemie de Ministerul Culturii pentru a sprijini proiectele adresate mediilor digitale.

Într-o formă sau alta, chiar și fără această finanțare, am fi căutat modalități de a pune în practică aceste “întâlniri” virtuale între poezie, sunet, imagine și corp. Doar că posibilitățile noastre ar fi fost foarte restrânse. Am avut astfel șansa de a porni proiectul într-un fel de etapă-pilot care va continua și în anul viitor cu siguranță. Specificul Her Word – promovarea vocilor feminine în poezie prin clipuri video și audio care oferă posibile ilustrații ale universului poetic – ține și de faptul că suntem convinse de importanța creării de rețele de colaborări între artiste. 

Care a fost cea mai plăcută parte a proiectului? 

Cea mai plăcută parte a proiectului a fost indubitabil partea de creație. Discuțiile cu Svetlana Cârstean legate de universul fiecărei poete (pe care le-am avut pe Zoom în prima parte a proiectului), conceperea de către fiecare din noi a unei direcții estetice pentru fiecare videopoem, partea de pregătire, cooptarea de parteneri, discuțiile de producție, înregistrările de voce și filmările propriu-zise, contactul cu poetele de-a lungul editărilor, pe scurt toate momentele în care am simțit că ia naștere și se concretizează ideea pe care am avut-o inițial.

E un fel de parenting creativ cu totul special. Mai ales că reacția online la lansarea site-ului herword.ro și a canalului de YouTube unde uploadăm videopoemele și soundscape-urile a generat interes și reacții pozitive nu numai din nișa culturală deja interesată de poezie, ci și de către un public mai puțin familiar cu aceste hibride artistice.

Nu în ultimul rând, mobilizarea de resurse a fiecăreia dintre noi, interesul pentru promovarea și continuitatea proiectului și ideile de dezvoltare pe viitor ne aduc momente de satisfacție atât personală, cât și a grupului. Cunoașterea poetelor, atât ca scriitură cât și ca personalități puternice și interesante, a fost iarăși generator de bucurie. 

Care a fost cea mai grea parte a proiectului? 

Greutățile sunt inerente și la unele ne așteptam, de exemplu ca totul să fie îngreunat logistic, căci trăim vremuri de pandemie și chiar dacă produsele noastre sunt dedicate online-ului, au presupus o atentă organizare a filmărilor pentru a fi în siguranță, chiar și când echipa era restrânsă.

Finanțarea primită de la Ministerul Culturii prin programul Acces Online 2020 a făcut posibilă demararea și chiar existența Her Word până în momentul de față, dar în mod cert proiectul nostru fiind conceput foarte ambițios, ne-am confruntat și cu un volum mare de muncă. Ne-am propus ceva ce în mod realist depășea fondurile avute la dispoziție și chiar și timpul alocat – dar soluțiile de adaptare găsite au fost minunate, pentru că ne-am bucurat de sprijinul unor parteneri care au crezut în proiect – precum Lucian Alexe, care a super-dezvoltat în site identitatea vizuală concepută de Adriana Dinulescu din grupul nostru, Music Gear (parteneri de spațiu de filmare în decorul creat de Adriana), editurile Nemira și Max Blecher care ne-au dat undă verde în preluarea poemelor, unteatru care ne-a găzduit cu generozitate o parte din filmări, Scena9 care ne-a urmărit cu interes procesul de-a lungul întregii luni august.

Ei bine, toți acești parteneri s-au alăturat nouă și au făcut posibilă depășirea multor obstacole, financiare, logistice sau de implementare. Partea de traducere în engleză a poemelor nu a fost lipsită de provocări, deoarece traducerea de poezie e ceva cu totul special – dar și aici sprijinul poetelor și al Svetlanei ne-a ajutat enorm. În final, o dificultate normală dar pe care văd că o depășim cu brio este legată de reticența oamenilor de a consuma poezie, în orice formă, considerată pe nedrept o nișă etanșă adresată unei anumite elite. Aducerea poeziei spre consumatorul de cultură – și mai ales consumatorul de vizual și digital – fără a-i sărăci sensurile – este unul din pariurile noastre de cursă lungă. 

Care este conținutul proiectului, ce găsim pe site și cum îi poate fi el util publicului?

În această etapă-pilot ce s-a încheiat la începutul lunii septembrie, am lansat website-ul https://herword.ro/ , unde se află deja 5 din cele 8 videopoeme pe care le propunem publicului, celelalte trei fiind în post-producție și pe care le vom uploada până la finele lunii.

De asemenea, există soundscape-urile create de Diana Miron și de Laurențiu Coțac, împletind în peisaje sonore recitarea poemelor cu compoziția de sunet. Selecția de poeme traduse în engleză făcută cu supervizarea poetelor e de asemenea inclusă pe site, unele fiind acompaniate de vocea poetelor citind câte un poem reprezentativ. Am inclus pe site și statementuri poetice ale celor patru  – Jesica Baciu, Teodora Coman, Anastasia Gavrilovici și Krista Szöcs – precum și al Svetlanei Cârstean. Iar o mică surpriză este un soundscape creat pe baza unui poem scris de o tânără poetă de 11 ani, un poem tulburător și emoționant creat la Incubatorul de lectură și care funcționează aproape ca un manifest al nostru și ne dă extra-speranță în viitorul poeziei.

De asemenea, formatul site-ului este unul care permite creșterea lui organică, în ideea de platformă ce se va îmbogăți cu timpul cu alte materiale – interviuri cu poetele, video de making of etc – și mai ales calupuri ulterioare de videopoeme. Pe lângă un “loc de joacă” și de explorare a fiecărui videopoem – fiecare e făcut în altă stilistică și cu alte mijloace media – site-ul încurajează și apropierea față de poezia contemporană scrisă de femei.

Fără să negăm caracterul intim al lecturii de poezie, credem că ea poate funcționa și drept cadru / scenariu non narativ pentru explorări video, care sunt o posibilă translație în vizual a sensibilității lirice. Vrem ca Her Word să crească organic și avem în minte colaborări și parteneriate – precum cel cu Poster x Poem, un proiect inovator care alătură arta grafică poeziei prin postere racordate la mood-ul de aici și acum. În viitorul apropiat ne propunem să aducem cât mai multe poete pe această platformă, cu care să dezvoltăm și module special create de empowerment al lor, ca voce, prezență scenică și crearea propriilor lor materiale audio-video.  

Echipa proiectului Her Word

s-a coagulat în jurul nucleului inițial format din

Ilinca Hărnuț, (actriță, performer și coordonator al proiectului). Foto: Valentin Tache

Diana Miron (muziciană, performer și sound designer). Foto: Horațiu Șovăială

Valentina Zaharia (actriță, performer și producător delegat al activităților noastre în etapa pilot). Foto: Vlad Bîrdu

Adriana Dinulescu (scenograf și designer). Foto: Brune Charvin

Teodora Velescu (coregrafă și performer). Foto: Iacovision

Elena Morar (regizoare de teatru și inițiatoarea proiectului). Foto: Adi Bulboacă

După cum se poate vedea, backgroundurile noastre sunt diverse dar au în comun faptul că venim din zona artelor performative, deși avem afinități și cu alte zone de expresie artistică – arte vizuale, film.

Pe parcursul proiectului ni s-au alăturat pe partea creativă

Răzvan Mihalachi (videograf și operator). Foto: Valentin Tache

și Laurențiu Coțac (sound designer) care au colaborat masiv la majoritatea materialelor (clipuri video și soundscapes), iar proiectul-pilot include și guest featurings punctuale de la Alex Bălă pe sunet și Andreea Lăcătuș pe imagine.

Extrem de importantă în proiectul nostru a devenit Svetlana Cârstean, poetă pe care am ales-o ca mentor al grupului nostru, care ne-a fost de un ajutor neprețuit pe parcursul etapei-pilot și o reală inspirație – ea e și cea care a realizat selecția poemelor.

Fiecare din noi a realizat conceptul câte unui videopoem conform viziunii sale personale (veți vedea pe site că sunt foarte diverse și ne bucurăm că au rezultat așa în mod natural), dar a preluat și roluri organizatorice în proiect, de organizare, promovare, concepere materiale, etc.

Diana Miron s-a ocupat de partea de soundtracks și de peisaje sonore (soundscapes) pornind de la înregistrarea poemelor.

Unde poate fi văzut proiectul

Site oficial: https://herword.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/herword.ro/
Instagram: https://www.instagram.com/herword.ro/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCxbRCDXxeqRpEsuOAPUsSMg

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

29
/11
/23

Luni, pe 4 decembrie, unteatru dă startul celei de-a doua ediții a programului Teatru în Sectorul 5. Mini-stagiunea cu spectacole oferite în dar comunității din Sectorul 5 va readuce pe scena din Sfinții Apostoli nr. 44 câteva dintre cele mai iubite producții din repertoriul unteatru.

24
/11
/23

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu deschide magia printr-un program special dedicat întregii familii. Sibiu Magic Show va avea loc anul acesta în perioada 6 – 11 decembrie și reunește în premieră națională artiști din Argentina, Germania, Marea Britanie, Spania și România, într-un program captivant, cu spectacole de magie, iluzionism, baloane de săpun, stand-up comedy, dar și ateliere de magie pentru copii.

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.