Herta Muller, de la paranoia la Nobel! – Premieră mondială la Astra Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/herta-muller-de-la-paranoia-la-nobel-premiera-mondiala-la-astra-film-festival/

În ultimii 22 de ani Astra Film Festival a transformat Sibiul în spaţiul privilegiat unde anual, timp de o săptămână, se poate vedea mersul lumii doar prin vizionarea selecţiei de filme. Viaţa de la 1,30 metri înălţime, spaimele interioare ale Hertei Muller – laureate a premiului Nobel, cum a învins Chuck Norris comunismul şi viitorul filmului documentar în atelierele Aristoteles, sunt doar câteva din reperele weekend-ului la AFF 2015.

Un articol de Petre Ivan|9 octombrie 2015

Ediția din acest an dedică o secțiune specială acelor unul la sută din locuitorii planetei care se nasc cu deficiență de creștere ca urmare a unei condiții genetice. Li se spune pitici și trăiesc în lumea noastră, adică într-un univers standardizat după limitele de înălțime pe care le considerăm normale.

Din documentarul For Ever Little (Sala Thalia, ora 16:00) aflăm cum piticii trebuie să se adapteze unei societăți care nu i-a luat în calcul atunci când și-a construit propria infrastructură.

Little People Big Dreams (Astra Film Cinema, ora 22:00) prezintă un aspect mai puțin cunoscut din viața piticilor: exploatarea lor în spectacole de teatru și de circ, intrând în culisele unui parc uriaș de distracții din China, Dwarfsland, unde toți animatorii sunt pitici. Seven Dwarfs of Auschwitz (Sala Thalia, ora 19:00) evocă povestea a 7 frați pitici din Maramureș, cântăreți și Astra Film Festivalinterpreți, care în timpul ocupației naziste au ajuns cobai pentru experimentele doctorului Mengele. În mod miraculos tocmai acesta este motivul pentru care scapă cu viață.

Sâmbătă, de la ora 16:00, Librăria Habitus găzduiește premiera internațională a filmului The Alphabet of Fear / Alfabetul fricii, semnat John Albert Jansen. Laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Müller a crescut în România, urmărită de regimul lui Ceaușescu, având un tată care făcea parte din trupele SS române și o mamă prizonieră într-un lagăr sovietic după război.

Un documentar despre viaţa dominată de frică, împotriva căreia singura armă este literatura.  Autorul John Albert Jansen este dornic să răspundă tuturor curiozităților din partea publicului, al finalul proiecției.

În programul zilelor de vineri și sâmbătă Aristoteles Workshop se bucură de o atenție aparte. Programul AW este un atelier de film documentar dedicat tinerilor cineaști din Europa Centrală și de Est, inițiat în parteneriat cu ARTE Franța.

Participanții trec prin întreg parcursul realizării unui film, de la căutarea de idei, până la filmare, montaj și, în final, proiecția unui documentar scurt, totul sub supervizarea unor renumiți realizatori și experți de filme documentare.

Programul include o colecție de 14 filme și un masterclass, susținut sâmbătă de la ora 10:00 la teatrul Gong de Nino Kirtadze, urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Astra Film Festival 2015 se pregătește să tragă cortina sâmbătă, de la ora 19:00, la Sala Thalia, în prezența tuturor regizorilor și a invitaților speciali, la Gala de decernare a premiilor festivalului. Juriul festivalului a selectat cele mai bune filme documentare, acestea putând fi revăzute în cursul zilei de duminică.

Video jurnalul celei de-a patra zi:

Foto: Astra Film Festival – astrafilm.ro

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.