Herta Muller şi David Lodge, la Festivalul de Literatură de la Iaşi
https://www.ziarulmetropolis.ro/herta-muller-si-david-lodge-la-festivalul-de-literatura-de-la-iasi/

Peste 300 de scriitori şi traducători români şi străini vor participa, în perioada 1-5 octombrie, la FILIT

Un articol de Petre Ivan|10 iulie 2014

Managerul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT), Dan Lungu, a declarat că la ediţia festivalului din acest an vor veni scriitori de renume din lume, el susţinând că are deja confirmări de la Herta Muller, laureata premiului Nobel pentru literatură, şi David Lodge.

Printre scriitori români care vor fi prezenţi la festivalul de la Iaşi se numără Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Vasile Ernu, Norman Manea, Bogdan Suceavă, Matei Vişniec, Marta Petreu şi Ion Vianu.

De asemenea, au confirmat participarea la FILIT scriitorii Sahar Delijani (Iran), Romain Puertolas (Franţa), Monika Peetz (Germania), Care Santos (Spania) şi

David Lodge

David Lodge

Eduard Hirsch (SUA).

FILIT este organizat de Muzeul Literaturii Române din Iaşi, bugetul festivalului, care se ridică la aproximativ 500.000 de euro, fiind asigurat de către Consiliul Judeţean Iaşi.

Potrivit organizatorilor, la ediţia FILIT din acest an, care se va desfăşura în perioada 1-5 octombrie la Iaşi, vor fi prezenţi peste 300 de scriitori şi traducători din ţară şi străinătate, cu o sută mai mulţi decât la prima ediţie, de anul trecut.

Totodată, conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a anunţat că scriitorul britanic David Lodge va primi titlul de doctor Honoris Causa al universităţii ieşene.

Foto cu Herta Muller şi David Lodge – facebook, wikipedia

04
/05
/18

Fosta disidentă a regimului comunist Doina Cornea (88 de ani) a murit, în noaptea de joi spre vineri la locuința sa din Cluj Napoca. Născută pe 30 mai 1929, la Braşov, a fost publicist, traducător și profesor. În perioada regimului comunist, Doina Cornea a difuzat numeroase texte şi proteste prin radio "Europa Liberă”, făcând astfel cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie din România.

29
/04
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Una din cărțile de căpătâi ale tinerilor matematicieni este cea a grecului Euclid (365-290 în. Ch.), considerată piatră de hotar în istoria matematicii, și anume Elementele.

28
/04
/18

Volumul „Putere și sânge. O aventură indiană” de Aurora Liiceanu, apărut de curând la Editura Polirom, va avea lansarea pe vineri, 4 mai, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Cu acest prilej, va avea loc o întâlnire cu Aurora Liiceanu. Vor vorbi, alături de autoare, Sabina Fati și Alina Purcaru, iar întâlnirea va fi moderată de George Onofrei.

27
/04
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT O specie literară mult gustată din antichitate până astăzi rămâne biografia. Omul e totdeauna curios să afle mai mult despre viața particulară a unui personaj ilustru; bârfe, taine descoperite de vreun servitor, orice îl poate apropia pe acesta de el, cititorul de rând.

26
/04
/18

 Are invitaţi garantat 100% interesanţi în emisiunile sale. De data aceasta, Cătălin Ştefănescu trece în postura de invitat. Şi nu oriunde, ci în bucătăria lui Mircea Dinescu. La ce teste îl supune poetul pe jurnalistul TVR, vedem în ediţia „Politică şi delicateţuri” de duminică, 29 aprilie, ora 15.30, la TVR 1 şi TVR+.

25
/04
/18

Guzel Iahina vine la București pentru lansarea romanului „Zuleiha deschide ochii“, recent publicat în colecția Raftul Denisei, în traducerea Luanei Schidu. Publicul român se va putea întâlni cu scriitoarea de origine tătară Guzel Iahina în această seară, de la ora 19.00 în cadrul unui eveniment găzduit de Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38).

23
/04
/18

„Acolo unde ești se află lumea întreagă.”— William Shakespeare. Se împlinesc, astăzi, 454 de ani de la naşterea celui mai mare dramaturg din toate timpurile, ale cărui existenţă și opera au fost marcate de numeroase mistere şi dileme, neelucidate încă pe deplin.

05
/04
/18

Cel mai tînăr autor debutează la Polirom cu volumul Tata, eu glumesc serios! Volumul, ilustrat de Bogdan, Jan şi Julian Achimescu, cu o postfaţă semnată de Pavel Şuşară, a apărut în urma unui dialog savuros tată-fiu (Robert Şerban - Tudor Şerban), care s-a întins pe o perioadă de patru ani şi pare că nu s-a încheiat încă.