History Channel explorează evadări legendare cu Morgan Freeman
https://www.ziarulmetropolis.ro/history-channel-exploreaza-evadari-legendare-cu-morgan-freeman/

Morgan Freeman păşeşte în spatele gratiilor şi aduce la viaţă cele mai incredibile evadări din închisoare din istorie într-o nouă serie în opt episoade, Mari Evadări cu Morgan Freeman, în exclusivitate la HISTORY Channel.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2022

În premieră pentru HISTORY Channel, laureatul premiului Oscar, Morgan Freeman, dezvăluie pas cu pas cum au fost posibile evadări celebre. Pe Morgan îl recomandă experiența din filmul “Shawshank Redemption” / „Închisoarea îngerilor” (1994), în care narează cu vocea sa inconfundabilă evadarea îndrăzneață din închisoare.

„Mari Evadări cu Morgan Freeman” explorează în detaliu opt evadări notorii din probabil cele mai dure închisori din istorie, printre care o evadare din Alcatraz ce sfidează moartea, o evadare spectaculoasă din închisoarea Dannemora, dar și povestea unor personaje celebre ca narcotraficantul El Chapo sau a celor șase prizonieri care și-au săpat calea spre libertate din închisoarea de maximă securitate din Pittsburg.

Printre povestirile aduse în prim plan de serialul documentar se mai numără evadarea din al Doilea Război Mondial din Stalag Luft III, unul din cele mai bine păzite lagăre de prizonieri din Germania, poveste ce stă la baza celebrului film „Marea evadare” din 1963. Morgan Freeman va vorbi pe larg și despre cea mai mare evadare din Marea Britanie, realizată de membri ai Armatei Republicane Irlandeze (IRA) care au reușit să scape din închisoarea din Belfast cunoscută ca „Labirintul” sau povestea maestrului în evadări James Earl Ray, condamnat pentru asasinarea lui Martin Luther King Jr.

În fiecare episod, Freeman explorează determinarea condamnaților care au reușit inimaginabilul, urmărind evadările notorii de la plan la execuție, cu mărturii directe de la rude ale deținuților, membri ai poliției sau colegi de celulă.

„Întrebarea care mă fascinează este «Cum reușesc ei să evadeze»? Trebuie să aflu cum au făcut-o. Cred că ține de natura umană. Ne încuiați, vom încerca să evadăm”, a declarat Morgan Freeman despre serial.

Noul serial documentar „Mari Evadări cu Morgan Freeman” va avea premiera în România pe HISTORY Channel, luni, 7 martie, de la ora 21:00.

Informații despre program (ordinea corectă la momentul redactării):

Episodul 1: Alcatraz (luni, 7 martie, de la 21:00)
În 1962, patru bărbați conspiră pentru a evada din cea mai notorie închisoare din istoria Americii, Alcatraz. Înconjurat de ape reci ca gheața și curenți care pun viața în pericol, penitenciarul Alcatraz este pionier în rândul închisorilor de maximă securitate, renumit pentru criminalii faimoși închiși aici, printre care gangsterii americani Al Capone și ‘Machine Gun’ Kelly. Cu toate acestea, povestea unor escroci mărunți, Allen West, Frank Morris, John Anglin și a fratelui său mai mic Clarence Anglin, a fost cea care a captat o atenție deosebită, inspirând emblematicul film „Evadare din Alcatraz” cu Clint Eastwood în rolul principal. În acest episod, Morgan Freeman aprofundează modul în care cei patru bărbați au scăpat din una dintre cele mai dure închisori din lume. Ce s-a întâmplat cu ei când au părăsit insula rămâne un mister până în ziua de azi.

Episodul 2: Evadare din North County (luni, 14 martie, de la ora 21:00)
În acest episod, Morgan Freeman examinează inimaginabila evadare a doi deținuți, Richard Matt și David Sweat, poveste ce a inspirat serialul de televiziune „Evadare din Dannemora” cu Benicio del Torro. Condamnați la închisoare pe viață în închisoarea „Dannemora” din New York, doi bărbați au folosit trucuri de inginerie și manipulare psihologică pentru a scăpa din fortăreață. Cu ajutorul unui angajat din închisoare, Joyce Mitchell, care i-ar fi furnizat lui Matt unelte pentru evadarea lor, cei doi au reușit să scape. A urmat o urmărire de trei săptămâni, în urma căruia Matt a fost împușcat, iar Sweat a fost reîncarcerat.

Episodul 3: El Chapo (luni, 21 martie, de la ora 21:00)
Joaquin Guzman, cunoscut sub numele de El Chapo, este unul dintre cei mai notorii lorzi ai unui cartel de droguri din istoria modernă, personajul pe care se bazează popularul serial de televiziune „El Chapo”. El a condus cartelul Sinaloa și a fost unul dintre cei mai temuți criminali. În 2001, după ce a fost închis timp de opt ani pentru trafic de droguri și alte infracțiuni, El Chapo reușește prima sa evadare îndrăzneață din închisoarea maximă siguranță din Jalisco. Recapturat câțiva ani mai târziu, a doua evadare a lui El Chapo i-a adus notorietate. A fost apoi reținut și transferat la închisoarea de maximă securitate din Colorado, unde este închis până în prezent.

Episodul 4: Cucerirea Zidului (luni, 28 martie, de la 21:00)
În 1997, șase bărbați cunoscuți sub numele de „Pittsburgh Six” au reușit să scape din Penitenciarul de Stat din Pittsburgh, o închisoare de maximă siguranță. Acest episod prezintă povestea captivantă a modului în care cei șase fugari, conduși de renumitul jefuitor de bănci Nuno Pontes, și-au croit drumul spre libertate sub zidul masiv al închisorii. Au reușit să ajungă până în Texas înainte de a fi prinși și reîncarcerați.

Episodul 5: Scăpând din mâinile lui Hitler (luni, 4 aprilie, de la 21:00)
Liderul unui escadron britanic, Roger Bushell (din cadrul Royal Air Force) a pus la cale una dintre cele mai ample acțiuni de evadare în masă a deținuților dintr-un lagăr de război nazist. Considerată impenetrabilă, această închisoare era cu totul specială, aici fiind încarcerați deținuții care au evadat din alte închisori. Cu două linii de garduri de sârmă ghimpată, spioni germani mișunând la fiecare colț și celule amplasate pe platforme pentru a depista orice tentativă de săpare a vreunui tunel, Bushell avea planul ambițios de a evada cu peste 200 de oameni, în speranța de a perturba forțele germane de pe front. Aproape toți au fost prinși și cincizeci au fost executați, dar trei și-au croit drumul spre libertate.

Episodul 6: Evadare din Belfast (luni, 11 aprilie, de la 21:00)
În vremuri de conflict intens, „Labirintul”, o închisoare din Irlanda de Nord, ținea închiși membri ai Armatei Republicane Irlandeze (IRA) implicați în asasinate în masă în perioada “The Troubles” din perioada 1968-1998. În acest episod, Morgan Freeman spune povestea uneia dintre cele mai mari evadări din istoria britanică. Patruzeci de prizonieri au încercat inimaginabilul și au scăpat de închisoarea cu niveluri multiple de securitate ascunzându-se într-un camion de alimente. Mulți au fost prinși imediat, câțiva au fost capturați ani mai târziu, dar alții nu au mai fost văzuți niciodată.

Episodul 7: Evadare din Elmira (luni, 18 aprilie, ora 21:00)
Doi criminali disperați au făcut o evadare îndrăzneață pe acoperiș din închisoarea de stat Elmira, înaltă de 12 metri. Colegii de celulă Timothy Vail și Timothy Morgan au orchestrat un plan viclean de a fugi din închisoarea de maximă securitate din New York, în 2003. Folosind unelte sustrase din magazinul de tâmplărie al închisorii, Vail și Morgan au petrecut luni de zile săpând un tunel prin tavanul celulei lor pentru a ajunge la acoperiș și peste perete.

Episodul 8: Zborul asasinului (luni, 2 mai, ora 21:00)
Morgan Freeman vizitează Penitenciarul de Stat Brushy Mountain din Tennessee, care adăpostea infamul asasin al lui Martin Luther King Jr, James Earl Ray. Ray a fost un adevărat maestru în evadări, iar închisoarea din Tennessee era locul în care și-a dus la împlinire cel mai îndrăzneț plan; manufacturând o scară din conducte de instalații sanitare, Ray și alți șase condamnați au scăpat trecând peste zidul închisorii. Trei zile mai târziu, după o adevărată vânătoare, criminalul a fost prins, iar pedeapsa sa a fost majorată la 100 de ani de închisoare.

12
/01
/14

TVR 2, TVR HD şi TVRplus.ro difuzează luni, 13 ianuarie, de la ora 20.30, producţia „Zi ca-ti place!”, realizată după piesa omonimă a lui Valentin Nicolau, în regia lui Cornel Mihalache. Din distribuţie fac parte Meda Victor, Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivaşcu, Marius Stănescu şi Constantin Cojocaru.

11
/01
/14

Actorul Constantin Chiriac va fi prezent la Londra pentru a marca Ziua Naţională a Culturii Române printr-un recital de poezie extraordinar, prezentat de ICR Londra. Evenimentul va avea loc miercuri, 15 ianuarie, de la ora 19:00, la sediul institutului din capitala Marii Britanii.

11
/01
/14

În această duminică, TVR 2 a pregătit cinefililor la „Duminica filmului românesc” două dintre zecile de producţiile cinematografice ale marelui actor Mircea Albulescu. Este vorba de dramele: „Cursa” (de la ora 14.10) şi „Înghiţitorul de săbii” (de la ora 20.50).

10
/01
/14

Pierre Lescure, fostul director al grupului Canal+, va fi desemnat în mod oficial, marţi, noul preşedinte al Festivalului de Film de la Cannes şi va prelua mandatul de la Gilles Jacob, a declarat joi celălalt candidat la această funcţie, Jérôme Clément, fostul director al postului TV european Arte.

10
/01
/14

Cineastul Andrei Ujica va participa la un simpozion internaţional despre film şi arte vizuale, organizat pe 15-16 ianuarie la Tel Aviv de Muzeul de Artă din Petach Tikva şi Academia de Artă şi Design Bezalel, regizorul fiind invitatul special al evenimentului.

09
/01
/14

Meryl Streep, care i-a înmânat Emmei Thompson premiul pentru cea mai bună actriţă la gala National Board of Review Awards, pentru rolul din "Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii", l-a criticat vehement pe Walt Disney pentru vederile sale sexiste şi anti-semite.

09
/01
/14

Primul invitat de anul acesta al Asociației Scenariștilor Români (ASCER) și al lui Gareth Brookes - gazda şi trainer-ul Bucharest Script Lab (BSLab) - va fi, miercurea viitoare, 15 ianuarie, regizorul şi scenaristul Corneliu Porumboiu.

08
/01
/14

O nouă colaborare marca Martin Scorsese și Leonardo DiCaprio, cu două nominalizări la Globurile de Aur, va fi din 10 ianuarie, pe marile ecrane. „Lupul de pe Wall Street“ prezintă odiseea plină de adrenalină, cinism şi extravaganţă a unei perioade în care banii se câştigau extreme de ușor.

07
/01
/14

CRONICĂ DE CARTE Cu volumul trei din „O istorie subiectivă a tranziţiei filmice “(Editura Paralela 45, 2013), istoricul şi criticul de film Valerian Sava încheie cea mai importantă dare de a seamă a ceea ce s-a întâmplat semnificativ în cinematografia naţională între 2000 şi 2010.