Hituri din selecția TIFF 2020, disponibile pe TIFF Unlimited
https://www.ziarulmetropolis.ro/hituri-din-selectia-tiff-2020-disponibile-pe-tiff-unlimited/

Câteva dintre cele mai aşteptate filme din programul TIFF 2020 vor putea fi urmărite online, de pe întreg teritoriul ţării, pe TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro), platforma de streaming a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Un articol de Liliana Matei|30 iulie 2020

Cei care nu vor putea fi prezenți la Cluj-Napoca între 31 iulie și 9 august, dar și cei care vor să continue experiența de festival în online, vor avea la dispoziție filme noi din secțiunile destinate hiturilor festivaliere, Supernova, No Limit și What’s up, Doc?, între 31 iulie și 16 august.

Filmele sunt disponibile în sistem pay-per-view, prin achiziționarea unui bilet în valoare de 4 dolari+TVA, echivalentul a 20 de lei. Cei care își cumpără bilet au la dispoziție 48 de ore pentru a viziona online filmul ales.

6,5 milioane (Just 6.5, r. Saeed Roustaee) – thrillerul a făcut înconjurul lumii într-un parcurs festivalier impresionant și a devenit un mega-hit de box-office în Iran. Titlul se referă la cei 6,5 milioane de dependenți de opioide din Iran.

A trăi (Vivere, r. Francesca Archibugi) – rutina unei familii e dinamitată de apariția tinerei bone irlandeze Mary Ann, în drama selectată la Veneția și adusă în premieră în România la TIFF.

Atlantis (r. Valentin Vasianovici), câștigătorul secțiunii Orizzonti la Veneția. Plasat într-un viitor distopic, filmul urmărește universul în descompunere al unui fost soldat cu sindrom post-traumatic. (Foto)

Diavolul dintre picioare (Devil Between the Legs) – filmul legendarului autor mexican Arturo Ripstein este o explorare intimă a relației unui cuplu de vârstnici.

Ecou (Echo, r. Rúnar Rúnarsson) – câștigătorul Premiului pentru regie la TIFF 2011 cu Volcano revine cu un portret amar și atașant al societății islandeze moderne. Premiat la Locarno și Valladolid.

Fecioara de august (La virgen de Agosto, r. Jonás Trueba) – nopți de conversații și petreceri de vară în Madrid, într-un film tineresc, melancolic și dezarmant de tandru, în stilul lui Eric Rohmer, proiectat la San Sebastian și distins cu mențiune specială la Karlovy Vary.

Jaful secolului (The Heist of the Century, r. Ariel Winograd) este povestea celebrului jaf care i-a inspirat pe creatorii seriei La casa de papel și care s-a petrecut în realitate în Argentina.

Noul val (Le choc du futur), filmul lui Marc Collin, co-fondator al celebrei trupe Nouvelle Vague, este o incursiune în începuturile muzicii electronice din anii ’70, cu beat-uri și gadgeturi care au anticipat un sound cu mult timp înainte ca el să devină mainstream.

Pacientul perfect (The Perfect Patient, r. Mikael Håfström) spune povestea celui mai notoriu scandal judiciar din istoria Suediei.

Pasărea pictată (The Painted Bird, r. Václav Marhoul) a scandalizat publicul de la Veneția, evocând iadul est-european din vremea războiului în imagini alb-negru, prin ochii unui copil.

Pictorița și hoțul (The Painter and The Thief, r. Benjamin Ree) – o pictoriță îl transformă în muză pe cel care i-a furat tablourile, iar viețile amânduror se schimbă imprevizibil. Premiul special al Juriului la Sundance.

Revanșa (The Comeback), o mini-serie pasionantă regizată de Patrik Eklund, în care protagonista visează încă să-și răzbune înfrângerea istorică din campionatul de badminton din ’83.

Secolul XX (The Twentieth Century, r. Matthew Rankin) este o satiră politică inspirată de povestea ascensiunii la putere a fostului Prim-ministru canadian William Lyon Mackenzie King. Un film de epocă distins cu Premiul FIPRESCI la Berlin 2020.

Tineri și influenceri (Jawline), documentarul semnat de Liza Mandelup despre un tânăr de 16 ani care face tot posibilul să devină următorul idol online a a câștigat Premiul Special al Juriului de Documentar la Sundance.

Nevăzutele (The Unseen, r. Behzad Nalbandi) face auzită vocea femeilor fără adăpost din Teheran, într-un documentar animat despre experiența de a fi ridicate de pe străzi în contextul vizitei oficiale a unui grup de demnitari străini.

Disponibilă online și în aplicațiile iOS și Android (mobile, Android TV și Apple TV), platforma TIFF Unlimited are un catalog cu peste 140 de filme, actualizat constant. Platforma poate fi accesată pe bază de abonament lunar (5,95 euro, TVA inclus) sau anual (65 euro, TVA inclus). Catalogul include filme semnate de cineaști precum David Lynch, Xavier Dolan, Abbas Kiarostami, Claude Chabrol, Stanley Donen, dar și titluri premiate la TIFF sau în alte mari festivaluri, de-a lungul anilor.

Abonații platformei TIFF Unlimited au acces la filme în baza abonamentului.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.