„Hoinar”, festival de pian, ediția a III-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/hoinar-festival-de-pian-editia-a-iii-a/

În perioada 15-17 decembrie va avea loc o serie de trei concerte şi serate culturale, în salonul Centrului Român de Muzică din strada Henri Coandă nr. 5, sector 1, Bucureşti, în cadrul uni festval realizat de pianistul Florian Mitrea.

Un articol de Liliana Matei|25 noiembrie 2019

Descris de legendara Martha Argerich ca fiind un tânăr pianist excepțional, Florian Mitrea este solist internațional cu o bogată activitate concertistică și competițională, profesor la Academia Regală de Muzică din Londra. Pentru Festivalul Hoinar 2019, Florian a invitat la București trei artiști internaționali care-și vor da concursul într-un program de muzică clasică, de jazz și musical, prezentări și discuții pe teme de cultură.

Concertul de deschidere din 15 decembrie propune un recital de duete pianistice, cu unele dintre cele mai îndrăgite opere muzicale, printre care „Fantezia Romeo și Julieta” de Ceaikovski, „Preludiul la după-amiaza unui faun” de Debussy și „Rapsodia Română” de George Enescu. Pe scenă – pianista Daria-Ioana Tudor, solistă laureată la multiple concursuri internaționale, actualmente stabilită la Berlin, în duet cu Florian Mitrea.

Al doilea eveniment din festival, în data de 16 decembrie, este o serată de muzică și cultură dedicată personalității lui Franz Liszt, cu accent pe legătura acestuia de o viață cu Ordinul călugărilor franciscani și felul în care spiritualitatea creștină a conturat opera acestui mare compozitor. Profesorul de arte plastice și doctrină creștină Iain Lane de la Centrul de Cercetări al Catedralei St Alban’s din Marea Britanie, el însuși un membru al ordinului franciscanilor, va susține prezentarea Franz Liszt – viața, muzica și credința franciscană, iar la pian, Florian Mitrea va prezenta un program Liszt, incluzând lucrări precum „Sonata-fantezie Dante” și „Sonata în si minor”.

Festivalul se încheie pe 17 decembrie cu recitalul sopranei Sarah Gabriel din Marea Britanie. Lăudată de presa internațională ca fiind în egală măsură o cântăreață și actriță fenomenală, Sarah și Florian vă propun un recital de muzică americană și europeană scrisă în prima jumătate a secolului al-XX-lea, sub titlul These foolish things… – o colecție de muzică genială, cu numere de jazz și musicaluri, scrisă într-un moment sumbru în care evenimentele geo-politice la nivel global erau departe de a fi… foolish.

Concertele încep în fiecare seară la orele 19:30 și se desfășoară la sediul Centrului Român de Muzică din București, strada Henri Coandă nr. 5, sector 1 (puncte de reper – Piața Romană, intersecția Bd. Dacia cu Calea Victoriei).

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro și în Rețeaua Bilete.ro: în oficiile Poștei Romane, magazinele Inmedio, magazinele Telekom/Germanos și magazinele proprii Vodafone semnalizate Bilete.ro. Copiii cu vârsta până în 12 ani au intrarea liberă.

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

08
/09
/20

În perioada 14-20 septembrie, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, va avea loc un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal.

07
/09
/20

TAMTAM Festival, eveniment aflat la a doua ediție are loc în Brașov, între 11 și 12 septembrie 2020. Festivalul își propune vitalizarea spațiului urban prin artă, transformând orașul, cu spațiile sale publice, într-o amplă scenă culturală. Fiecare oraș trăiește prin oamenii săi. Desi există o serie de limitări, în acest context diferit, ele devin oportunități de reîntâlnire în spațiul urban.

31
/08
/20

Anul acesta, începutul de toamnă la Piatra-Neamţ va aduce un proiect inedit al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ – NEAMŢ ART FESTIVAL, care se va desfăşura între 3 și 6 septembrie. 

31
/08
/20

H3 Garden before detach() este un proiect multidisciplinar creat de studioul de artă și tehnologie H3 în colaborare cu Teatrul Odeon. Selectat pentru participare la cel mai mare festival din lume de artă, tehnologie și societate, Ars Electronica, evenimentul va avea loc între 9-13 septembrie, pe strada Popa Nan 82, într-un complex de clădiri care va fi demolat în toamna acestui an.

25
/08
/20

Timp de trei zile Sibiul s-a transformat în capitala jazzului. Atât la nivel de orchestrație cât și de compoziție, pe lângă artiștii consacrați ai scenei jazz din România, Sorin Zlat, FiRMA și Vița de Vie au adus un sound inovator dincolo de granița convențională dintre jazz și rock.

Pagina 1 din 15112345...102030...Ultima »