„Hoinar”, festival de pian, ediția a III-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/hoinar-festival-de-pian-editia-a-iii-a/

În perioada 15-17 decembrie va avea loc o serie de trei concerte şi serate culturale, în salonul Centrului Român de Muzică din strada Henri Coandă nr. 5, sector 1, Bucureşti, în cadrul uni festval realizat de pianistul Florian Mitrea.

Un articol de Liliana Matei|25 noiembrie 2019

Descris de legendara Martha Argerich ca fiind un tânăr pianist excepțional, Florian Mitrea este solist internațional cu o bogată activitate concertistică și competițională, profesor la Academia Regală de Muzică din Londra. Pentru Festivalul Hoinar 2019, Florian a invitat la București trei artiști internaționali care-și vor da concursul într-un program de muzică clasică, de jazz și musical, prezentări și discuții pe teme de cultură.

Concertul de deschidere din 15 decembrie propune un recital de duete pianistice, cu unele dintre cele mai îndrăgite opere muzicale, printre care „Fantezia Romeo și Julieta” de Ceaikovski, „Preludiul la după-amiaza unui faun” de Debussy și „Rapsodia Română” de George Enescu. Pe scenă – pianista Daria-Ioana Tudor, solistă laureată la multiple concursuri internaționale, actualmente stabilită la Berlin, în duet cu Florian Mitrea.

Al doilea eveniment din festival, în data de 16 decembrie, este o serată de muzică și cultură dedicată personalității lui Franz Liszt, cu accent pe legătura acestuia de o viață cu Ordinul călugărilor franciscani și felul în care spiritualitatea creștină a conturat opera acestui mare compozitor. Profesorul de arte plastice și doctrină creștină Iain Lane de la Centrul de Cercetări al Catedralei St Alban’s din Marea Britanie, el însuși un membru al ordinului franciscanilor, va susține prezentarea Franz Liszt – viața, muzica și credința franciscană, iar la pian, Florian Mitrea va prezenta un program Liszt, incluzând lucrări precum „Sonata-fantezie Dante” și „Sonata în si minor”.

Festivalul se încheie pe 17 decembrie cu recitalul sopranei Sarah Gabriel din Marea Britanie. Lăudată de presa internațională ca fiind în egală măsură o cântăreață și actriță fenomenală, Sarah și Florian vă propun un recital de muzică americană și europeană scrisă în prima jumătate a secolului al-XX-lea, sub titlul These foolish things… – o colecție de muzică genială, cu numere de jazz și musicaluri, scrisă într-un moment sumbru în care evenimentele geo-politice la nivel global erau departe de a fi… foolish.

Concertele încep în fiecare seară la orele 19:30 și se desfășoară la sediul Centrului Român de Muzică din București, strada Henri Coandă nr. 5, sector 1 (puncte de reper – Piața Romană, intersecția Bd. Dacia cu Calea Victoriei).

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro și în Rețeaua Bilete.ro: în oficiile Poștei Romane, magazinele Inmedio, magazinele Telekom/Germanos și magazinele proprii Vodafone semnalizate Bilete.ro. Copiii cu vârsta până în 12 ani au intrarea liberă.

17
/09
/21

Astăzi începe de-a 7-a ediție a Danube Rock Sounds, festivalul de rock din Galați, ce are loc între 17 și 19 septembrie pe Plaja Dunărea. Este primul eveniment important organizat pe plaja recent inaugurată și promite o atmosferă de neuitat și multă distracție.

17
/09
/21

Tiberiu Soare se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio în concertul de sâmbătă, 18 septembrie, din cadrul seriei Concerte și Recitaluri de la Ateneul Român. Solista acestui concert este Alisa Weilerstein, una dintre cele mai apreciate violonceliste ale zilelor noastre. În program vor fi lucrări de Ceaikovski (Serenada pentru orchestră și coarde și Variațiunile rococo pentru violoncel și orchestră) și Haydn (Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel și orchestră).

17
/09
/21

La 100 de ani de la instituționalizare, Opera Națională București deschide Stagiunea Centenară, intitulată simbolic „Opera 100”, cu spectacolul „Tosca” de G. Puccini, invitat special fiind celebrul bas-bariton Sir Bryn Terfel. Cele două reprezentații vor fi programate în zilele de 1 și 3 octombrie, începând cu ora 18:30. Alături de cel mai mare bas-bariton din lume, în distribuțiile celor două spectacole se vor regăsi nume sonore ale primei scene lirice a țării.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.

26
/08
/21

Timp de 4 weekenduri, Weekend Sessions la Grădina Botanică prezintă artiști independenți și reunește antreprenori locali din platforma roditorfoodmarket.ro în cadrul unui program de sesiuni acustice de muzică clasică, jazz, alternative&indie, dar și sesiuni de poezie și proiecții de film într-unul dintre cele mai frumoase spații verzi din București.

26
/08
/21

Dirijorul Ion Marin a primit rolul de Consul onorific al României la Lugano, titulatură ce devine mai mult decât o recunoaștere a eforturilor sale constante de diplomație culturală din ultimele decenii, confirmând implicarea sa permanentă în consolidarea relațiilor bilaterale culturale și diplomatice dintre Elveția și România, în excepționala sa carieră de aproape 40 de ani de performanță artistică.

26
/08
/21

Devenită reper, gong inaugural, avanpremieră a sezonului, Promenada Operei vă aşteaptă şi în 2021, cu Gala extraordinară din 27 august, ora 20:00, care anunţă prin glasurile a 14 dintre soliştii Operei Naţionale Bucureşti revenirea la viaţă a artelor spectacolului, şi îşi propune să deschidă apetitul bucureştenilor pentru muzica bună, oriunde va putea fi ea degustată în sezonul 2021-2022: la Festivalul „Enescu”, la Stagiunea aniversară a Operei, la Sala Radio, la Ateneu, în parcurile bucureştene sau chiar pe Esplanada Operei, între 27 august şi 12 septembrie, în aer liber.

26
/08
/21

Sub sloganul "Opera așa cum nu ai mai văzut-o vreodată!", Opera Națională Română din Cluj-Napoca vă invită pe 28 august de la ora 20.30 în Piața Unirii din Cluj Napoca să participați în contextul proiectului Opera Aperta la Gala Ruxandra Donose 30. Evenimentul, o încununare a 30 de ani de activitate artistică pentru îndrăgita mezzo-soprană, se va desfășura sub conducerea maestrului David Crescenzi, deschizând seria evenimentelor desfășurate în Piața Unirii.