Horațiu Mălăele, despre teatru şi alte drame…
https://www.ziarulmetropolis.ro/horatiu-malaele-despre-teatru-si-alte-drame/

“Înainte se cultiva şopârla. Acum suntem în ţara lui mură-n gură. Spectatorul a rămas la fel de inteligent, dar preferă să stea mai comod în scaun” – Horaţiu Mălăele.

Un articol de Petre Ivan|23 noiembrie 2015

De la începutul săptămânii trecute, fostul realizator TV Marius Tucă a devenit om de radio. Printre invitaţii Matinalului său de la Smart FM s-au numărat, deja, trei actori: Dorina Chiriac, Rodica Mandache şi, recent, Horaţiu Mălăele.

Vă prezentăm  câteva dintre declaraţiile spumoase făcute, cu acest prilej, de îndrăgitul actor:

  • În copilărie eram foarte săraci. Nu aveam cu ce să ne jucăm. Mama mi-a luat un avion de lemn albastru, cu care m-am jucat până la 20 și ceva de ani…

Au existat câteva roluri pe care le-am simțit mai ale mele decât altele. Nu poți iubi un rol mai mult decât altul, pentru că toate sunt copiii tăi. Am iubit foarte tare “Sinucigașul” de la Nottara. Asta nu înseamnă că nu am jucat Scapino 25 de ani cu aceeași plăcere.

  • Anul trecut jucam în 14 spectacole, acum în vreo 10-11.

Am avut nouă propuneri de Hamlet. Vlad Mugur mi-a făcut această propunere, înainte de a pleca dintre noi. Și acum îmi pare rău că nu am acceptat.

  • Din spate vin mulți copii talentați, dar nenorocirea e că ușile sunt închise. Sistemul teatral e anacronic.

    Horatiu Malaele, copil

    Horatiu Malaele, copil

Marius Manole lucrează enorm. Lucrează și în Teatrul Național și în alte părți, iar ca venituri câştigă la fel cât câştigă alţi actori care nu lucrează deloc.

  • E păcat că ecranele noastre sunt bombardate de filme americane și nu recompunem într-un fel buna tradiție de a vedea filme rusești. Filme bune se fac și acum, nu numai pe vremea lui Mihalkov.

Când intri în cinematografie, deja intri în incertitudine.

  • Toma Caragiu era “în viața lui civilă” la fel de impresionant. Dinică, Iordache, de asemenea, erau la fel ca pe scenă şi în viaţa reală.

Înainte se cultiva șopârla. Acum suntem în țara lui mură-n gură. Spectatorul a rămas la fel de inteligent, dar preferă să stea mai comod în scaun.

  • Un eveniment al lumii la care aș fi vrut să fiu prezent? Aselenizarea! Mi-ar fi plăcut să stau câteva ore în preajma lui Iisus și a lui Eminescu.

Mi-ar fi plăcut să îl cunosc pe Marquez. Să îi zic “Bună ziua!” Și el să îmi răspundă „Bună ziua!”

  • S-au chinuit unii mai inteligenți ca mine să definească teatrul. Spectacolul de teatru ar trebui să transcendă realul și să intre în abstract. Asta l-ar apropia de divinitate. Teatrul înseamnă ambiguitate, spirit, emoție, gând.

Foto: Horatiu Malaele  – facebook

23
/09
/14

IUBIRI CARE AU FĂCUT ISTORIE S-a căsătorit la doar 18 ani, cu prinţul Mihai Cantacuzino, cu 12 ani mai în vârstă decât ea. În timpul căsniciei, l-a cunoscut pe George Enescu, iar muzicianul s-a îndrăgostit iremediabil de ea. Maruca l-a iubit până la nebunie şi pe filosoful Nae Ionescu.

31
/08
/14

Prestaţiile sale reuşite în ultimii ani pe marele ecran i-au adus premii naţionale şi internaţionale şi au făcut cinste cinematografiei româneşti. Luminiţa Gheorghiu, născută pe 1 septembrie 1949, vorbeşte despre viaţa rampei şi a ecranului, despre împliniri şi neîmpliniri.

23
/08
/14

Edificiul literaturii, așa cum îl vede Mircea Cărtărescu, stă așezat pe o colină formată din literatura de consum și are trei niveluri: primul este al scriitorilor profesioniști, al doilea – al scriitorilor artiști, iar al treilea – al marilor scriitori. Însă deasupra tuturor stă „sfântul literaturii”, Franz Kafka.

20
/08
/14

Nici un actor român n-a cunoscut după al Doilea Război Mondial o asemenea popularitate uriaşă. N-a lansat un personaj, ca apoi, popularitatea să-i crească în rândul publicului, așa cum a fost Grigore Vasiliu care a devenit peste noapte şi “Birlic”; sau Amza Pellea care l-a zămislit pe “Nea Mărin”, cu mare succes la public.

11
/08
/14

MEMORIA CULTURALĂ N-a trecut printr-o şcoală de teatru, dar la spectacolele care au la bază texte scrise de el, se râde mult. Se spune că, în dramaturgie, Teodor Mazilu este „al doilea după Caragiale”. S-a născut pe 11 august 1930.