Horațiu Mălăele, despre teatru şi alte drame…
https://www.ziarulmetropolis.ro/horatiu-malaele-despre-teatru-si-alte-drame/

“Înainte se cultiva şopârla. Acum suntem în ţara lui mură-n gură. Spectatorul a rămas la fel de inteligent, dar preferă să stea mai comod în scaun” – Horaţiu Mălăele.

Un articol de Petre Ivan|23 Noiembrie 2015

De la începutul săptămânii trecute, fostul realizator TV Marius Tucă a devenit om de radio. Printre invitaţii Matinalului său de la Smart FM s-au numărat, deja, trei actori: Dorina Chiriac, Rodica Mandache şi, recent, Horaţiu Mălăele.

Vă prezentăm  câteva dintre declaraţiile spumoase făcute, cu acest prilej, de îndrăgitul actor:

 • În copilărie eram foarte săraci. Nu aveam cu ce să ne jucăm. Mama mi-a luat un avion de lemn albastru, cu care m-am jucat până la 20 și ceva de ani…

Au existat câteva roluri pe care le-am simțit mai ale mele decât altele. Nu poți iubi un rol mai mult decât altul, pentru că toate sunt copiii tăi. Am iubit foarte tare “Sinucigașul” de la Nottara. Asta nu înseamnă că nu am jucat Scapino 25 de ani cu aceeași plăcere.

 • Anul trecut jucam în 14 spectacole, acum în vreo 10-11.

Am avut nouă propuneri de Hamlet. Vlad Mugur mi-a făcut această propunere, înainte de a pleca dintre noi. Și acum îmi pare rău că nu am acceptat.

 • Din spate vin mulți copii talentați, dar nenorocirea e că ușile sunt închise. Sistemul teatral e anacronic.

  Horatiu Malaele, copil

  Horatiu Malaele, copil

Marius Manole lucrează enorm. Lucrează și în Teatrul Național și în alte părți, iar ca venituri câştigă la fel cât câştigă alţi actori care nu lucrează deloc.

 • E păcat că ecranele noastre sunt bombardate de filme americane și nu recompunem într-un fel buna tradiție de a vedea filme rusești. Filme bune se fac și acum, nu numai pe vremea lui Mihalkov.

Când intri în cinematografie, deja intri în incertitudine.

 • Toma Caragiu era “în viața lui civilă” la fel de impresionant. Dinică, Iordache, de asemenea, erau la fel ca pe scenă şi în viaţa reală.

Înainte se cultiva șopârla. Acum suntem în țara lui mură-n gură. Spectatorul a rămas la fel de inteligent, dar preferă să stea mai comod în scaun.

 • Un eveniment al lumii la care aș fi vrut să fiu prezent? Aselenizarea! Mi-ar fi plăcut să stau câteva ore în preajma lui Iisus și a lui Eminescu.

Mi-ar fi plăcut să îl cunosc pe Marquez. Să îi zic “Bună ziua!” Și el să îmi răspundă „Bună ziua!”

 • S-au chinuit unii mai inteligenți ca mine să definească teatrul. Spectacolul de teatru ar trebui să transcendă realul și să intre în abstract. Asta l-ar apropia de divinitate. Teatrul înseamnă ambiguitate, spirit, emoție, gând.

Foto: Horatiu Malaele  – facebook

28
/11
/13

Jurnalistul Alecu Popovici a mers acasă la Toma Caragiu pentru a descoperi cum a devenit actor un înotător de performanţă, căruia i se prezicea şi o stălucită carieră militară. Actorul a vorbit despre celebritate, despre propriile inhibiţii şi despre rolurile la care visa.

Page 4 of 41234