Horatiu Mălăele, în Jocul vieţii şi al morţii, la Teatrul de pe Lipscani
https://www.ziarulmetropolis.ro/horatiu-malaele-in-jocul-vietii-si-al-mortii-la-teatrul-de-pe-lipscani/

Pe 5 februarie (avanpremieră) şi pe 6 februarie (premieră) la Sala Mare, au loc primele reprezentaţii ale spectacolului „Jocul vieţii şi al morţii”, de Horia Lovinescu, în regia lui Horaţiu Mălăele, scenografia Mariei Miu şi muzica lui Răzvan Diaconu.

Un articol de Petre Ivan|21 ianuarie 2015

Iubitorii teatrului vor avea ocazia de a-l vedea jucând pe Horatiu Mălăele, în rolul principal, alături de o distribuţie tânără: Pavel Ulici, Bogdan Mălăele, Mihai Stănescu, Lari Giorgescu, Crina Semciuc, Ada Condeescu.

„Jocul vieţii şi al morţii” reprezintă lumea după apocalipsă. Pustiul este desăvârşit şi singurătatea supravieţuitorilor, absolută. De aici, horatiupoate efectul mitologic al dramei şi rezonanţa ei filozofică. Parabola porneşte de la legenda biblică a fratricidului filtrată prin viziunea lui Dostoievski şi extinsă asupra relaţiilor dintre tată şi fiii săi.

Tatăl are bufoneria tragică a lui Feodor Karamazov iar Cain şi Abel nu sunt doar copii ale personajelor biblice ci, pe dublă filieră, prelucrări ale personajelor Dmitri şi Alioşa din Fraţii Karamazov. Evident, Cain şi Abel au devenit arhetipuri reprezentând în această calitate răul şi binele, urâtul-frumosul, în fine, dionisiacul-apolinicul în termenii lui Lucian Blaga. Lovinescu nu modifică datele mitului biblic.

Biletele pentru spectacolele de pe 5 februarie (avanpremieră) şi 6 februarie (premieră) sunt disponibile la casa de bilete a Teatrului de pe Lipscani (str. Lipscani nr. 53) şi online.

Foto:  Horatiu Mălăele, Jocul vieţii şi al morţii – www.bilete.ro.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.