Horatiu Mălăele, în Jocul vieţii şi al morţii, la Teatrul de pe Lipscani
https://www.ziarulmetropolis.ro/horatiu-malaele-in-jocul-vietii-si-al-mortii-la-teatrul-de-pe-lipscani/

Pe 5 februarie (avanpremieră) şi pe 6 februarie (premieră) la Sala Mare, au loc primele reprezentaţii ale spectacolului „Jocul vieţii şi al morţii”, de Horia Lovinescu, în regia lui Horaţiu Mălăele, scenografia Mariei Miu şi muzica lui Răzvan Diaconu.

Un articol de Petre Ivan|21 ianuarie 2015

Iubitorii teatrului vor avea ocazia de a-l vedea jucând pe Horatiu Mălăele, în rolul principal, alături de o distribuţie tânără: Pavel Ulici, Bogdan Mălăele, Mihai Stănescu, Lari Giorgescu, Crina Semciuc, Ada Condeescu.

„Jocul vieţii şi al morţii” reprezintă lumea după apocalipsă. Pustiul este desăvârşit şi singurătatea supravieţuitorilor, absolută. De aici, horatiupoate efectul mitologic al dramei şi rezonanţa ei filozofică. Parabola porneşte de la legenda biblică a fratricidului filtrată prin viziunea lui Dostoievski şi extinsă asupra relaţiilor dintre tată şi fiii săi.

Tatăl are bufoneria tragică a lui Feodor Karamazov iar Cain şi Abel nu sunt doar copii ale personajelor biblice ci, pe dublă filieră, prelucrări ale personajelor Dmitri şi Alioşa din Fraţii Karamazov. Evident, Cain şi Abel au devenit arhetipuri reprezentând în această calitate răul şi binele, urâtul-frumosul, în fine, dionisiacul-apolinicul în termenii lui Lucian Blaga. Lovinescu nu modifică datele mitului biblic.

Biletele pentru spectacolele de pe 5 februarie (avanpremieră) şi 6 februarie (premieră) sunt disponibile la casa de bilete a Teatrului de pe Lipscani (str. Lipscani nr. 53) şi online.

Foto:  Horatiu Mălăele, Jocul vieţii şi al morţii – www.bilete.ro.

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.