Horia Mihail a ridicat sala în picioare în Argentina
https://www.ziarulmetropolis.ro/horia-mihail-a-ridicat-sala-in-picioare-in-argentina/

Horia Mihail, a participat la mijlocul acestei luni la Festivalul internaţional de muzică clasică de la Ushuaia – Argentina (15 octombrie 2013), unde a reprezentat România cu un recital care a conţinut programul turneului naţional Pianul călător.

Un articol de Andrada Văsii|20 octombrie 2013

Pianistul concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Horia Mihail, a participat la mijlocul acestei luni la Festivalul internaţional de muzică clasică de la Ushuaia – Argentina (15 octombrie 2013), unde a reprezentat România cu un recital care a conţinut programul turneului naţional Pianul călător.

Evenimentul a fost organizat de Radio România Cultural şi asociaţia culturală Accendo pentru a treia oară în acest an. Repertoriul ales – Patetica, Sonata Lunii şi Appassionata de Beethoven.

Înaintea concertului din Ţara de foc, Horia Mihail a concertat la Buenos Aires, în 13 octombrie, în Salonul de Cameră al Centrului Cultural „Uzina de Artă” („Usina del Arte”) din capitala argentiniană, spaţiu cultural de referinţă în peisajul cultural argentinian, construit într-o fostă uzină, cu sprijinul guvernului oraşului Buenos Aires.

„Concertele au fost foarte bune. Am întâlnit un public ciudat în Argentina, foarte zgomotos, însă nu în timp ce cântam, ci în timpul aplauzelor. S-au manifestat exact aşa cum îmi imaginam eu că se manifestau spectatorii de operă în urmă cu 100, 150 de ani  când spectacolul le plăcea foarte mult. Adică au fost ovaţii, urale, aplauze. Au fost foarte expansivi şi m-au făcut să mă simt extraordinar“, a declarat Horia Mihail.

Un pian de 700 de kg pentru Horia Mihail

„În ambele concerte am avut săli pline, în Buenos Aires au întâlnit chiar şi câţiva români care au venit să mă felicite. Pentru mine a fost o experienţă extraordinară din toate punctele de vedere. Este un loc în care voi reveni cu drag atât în interes profesional, cât şi în calitate de turist“, a mai spus Horia Mihail.

Citiţi şi: VIDEO Orchestra Naţională Radio, dirijorul Tiberiu Soare şi soliştii Gabriel Croitoru şi Horia Mihail, aplaudaţi la Balcic

La nivel naţional, proiectul turneului Pianul călător s-a dovedit şi în 2013 o poveste de succes.

Horia Mihail

Publicul prezent la concertul lui Horia Mihail

În primăvara acestui an, Horia Mihail a străbătut toate zonele istorice ale ţării, s-a reîntâlnit cu primele două piane călătoare la Sânnicolau Mare şi la Mediaş, a călătorit cu cel de-al treilea pian (un Steinway recondiţionat şi pus la dispoziţie de Radio România) prin parcurile bucureştene şi apoi prin trei oraşe din Moldova în care nu se găsesc piane de concert, respectiv Bârlad, Tecuci, Roman.

Drumul nu a fost uşor deoarece pianul, care cântăreşte 700 de kg, a fost coborât, montat şi acordat în fiecare oraş. Efortul însă a meritat din plin, pentru că peste tot sălile au fost neîncăpătoare pentru numărul mare de spectatori veniţi la recitaluri. La finalul călătoriei, pianul la care a cântat Horia Mihail a fost încredinţat comunităţii locale din Tulcea.

Foto credit: Orchestrele şi Corurilor Radio, spectacolul lui Horia Mihail

 

 

13
/09
/23

Ediția cu numărul 11 a Jazz in the Park 2023 a adus pe cele cinci scene, amplasate în ,,Muzeul Satului” din Cluj-Napoca, 50 de nume ale muzicii internaționale și românești, majoritatea reprezentanți ai jazzului contemporan, dar și câteva legende ale industriei.

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.