Horia Mihail şi Pianul Călător – romantici în a cincea întâlnire cu publicul din toată ţara
https://www.ziarulmetropolis.ro/horia-mihail-si-pianul-calator-romantici-in-a-cincea-intalnire-cu-publicul-din-toata-tara/

Horia Mihail şi Pianul Călător pornesc, între 22 martie şi 20 mai 2015, în cea de-a cincea excursie care poate face mai frumoasă primăvara iubitorilor muzicii. Aceştia vor putea asculta patru poveşti muzicale ce stau sub semnul romantismului, al prieteniei şi recunoştinţei.

Un articol de Petre Ivan|21 martie 2015

Patru compozitori reprezentativi ai Romantismului au transpus pe clapele pianului trăirile lor cele mai profunde, lăsându-ne partituri emoţionante, ce îndeamnă la visare.

Recitalul lui Horia Mihail cuprinde cele şase Klavierstücke op. 118, unele dintre cele mai iubite piese pentru pian solo scrise de Johannes Brahms și dedicate Clarei Schumann, o ultimă partitură publicată în timpul vieții muzicianului.

Continuă cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt care transformă aici cea de a doua parte din Aneés de pèlerinaje într-o mare călătorie de-a lungul artei și a spiritualității italiene, experienţa lucrului la acest opus fiind împărtăşită de compozitor, la un moment dat, într-o scrisoare adresată femeii iubite, Prințesa Marie, astfel: „…Il Bravo Suonatore începe în această dimineață un fragment dantesc care îl conduce spre Infern…”.

Partitura care încheie recitalul Carnaval Op. 9 „Scènes mignonnes sur quatre notes” de Robert Schumann aparține primei perioade de creație (1834-1835) şi e dedicată primei sale iubiri și logodnice, Ernestine von Fricken.

Povestea pianistului călător rămâne una emoţionantă şi în cazul concertelor cu orchestra, când Horia Mihail va interpreta Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian şi orchestră de Rachmaninov.

Muzica pentru pian şi orchestră a compozitorului rus, deşi creată cu multe decenii în urmă, pare să fi avut o destinaţie aparte pentru filmele de dragoste, acest concert devenind fundalul muzical al imaginilor intens sentimentale ale clasicului film Scurtă întâlnire cu Leslie Howard.

Şi pentru că menirea acestui turneu de amploare constă în a aduce bucurie publicului din cele mai diferite colţuri ale ţării, dar şi în obiectivul generos de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă), în urma celui de-al cincilea turneu, pianul călător pus la dispoziţie de Radio România pian urmând să rămână pentru următorii ani la Deva.

ITINERAR:

22 martie, Galaţi, Teatrul muzical „Nae Leonard” – Concert cu orchestra

2 aprilie, Braşov, Sala Patria – Concert cu orchestraHoria Mihail

7 aprilie, Reşiţa, Sala Lira – Recital

9 aprilie, Timişoara, Sala Capitol – Concert cu orchestra

16 aprilie, Piteşti, Casa de cultură a sindicatelor – Concert cu orchestra

19 aprilie, Buşteni, Centrul cultural „Aurel Stroe” – Recital

20 aprilie, Ploieşti, Sala Ion Baciu – Recital

21 aprilie, Sibiu, Sala Thalia – Recital

22 aprilie, Târgu Mureş, Sala Festivă a Liceului de Arte – Recital

27 aprilie, Luduş, Casa de cultură – Recital Pianul călător

28 aprilie, Baia de Arieş, Casa de cultură – Recital Pianul călător

29 aprilie, Alba Iulia, Casa de cultură – Recital Pianul călător

30 aprilie, Deva, Centrul cultural “Drăgan Muntean” – Recital Pianul călător

5 mai, Bucureşti, Sala Radio – Recital

8 mai, Bucureşti, Sala Radio – Concert cu orchestra

10 mai, Deva, Teatrul de artă – Concert cu orchestra

11 mai, Tulcea, Teatrul „Jean Bart” – Recital

12 mai, Roman, Casa de cultură – Recital

14 mai, Chişinău, Sala cu orgă – Recital

15 mai, Barlad, Pavilionul “Marcel Guguianu” – Recital

16 mai, Bucureşti, Parcul Herăstrău – Recital Pianul călător

17 mai, Bucureşti, Parcul Herăstrău – Recital Pianul călător

19 mai, Iaşi, Aula BCU – Recital

20 mai, Bistriţa, Sinagoga – Recital

Foto: Horia Mihail şi Pianul Călător – pianulcalator.ro

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.