Horia Mihail – Turneul „Pianul Călător” ediţia a noua – incursiune în clasicismul vienez
https://www.ziarulmetropolis.ro/horia-mihail-turneul-pianul-calator-editia-a-noua-incursiune-in-clasicismul-vienez/

Incredibil, dar adevărat. Turneul “Pianul călător” se apropie de ediţia cu numărul 10, aşa cum era poate greu de prevăzut atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin ceea ce avea să devină mai târziu România.

Un articol de Petre Ivan|9 aprilie 2019

Anul 2019, anul ediţiei a noua, este rezervat clasicismului vienez. Un popas meditativ, odihnitor, asupra unor repere ale repertoriului pianistic, Haydn, Mozart şi Beethoven, cu trei sonate pentru pian reprezentative.

Turneul national “Pianul călător” ediţia a noua se va desfăşura între 11 aprilie şi 13 mai şi va cuprinde 15 recitaluri susţinute de pianistul Horia Mihail în întreaga ţară, inclusiv pe cele cinci piane călătoare existente în acest moment în cinci oraşe din diferite regiuni ale ţării.

Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de pianul călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns. Acum, pianele călătoare puse la dispoziţie de Radio România sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi a trecut prin multe oraşe care încă au nevoie de piane de concert, uneori fără să se oprească mai mult de o seară.

În urma acestor turnee, Horia Mihail a publicat patru CDuri la Editura Casa Radio, care reflectă orientările repertoriale prin care a trecut în turneul Pianul călător : Pe urmele lui Franz Liszt, Beethoven Romantic sau albumul înregistrat alături de Orchestra Naţională Radio cu Beethoven, Rachmaninov, Lutoslawski.

Am ajuns în anul 2019, iar Horia Mihail a optat de această data pentru o incursiune în clasicismul vienez, invitându-ne să ascultăm Sonata în si minor, HOB.XVI 32 de Haydn, Sonata în Re major KV 311 de Mozart şi celebra Sonata “Appassionata” nr. 23 în fa minor op. 57 de Beethoven.

Este un moment de pasaj dar, în acelaşi timp, reflectă faptul că revenirea periodică asupra repertoriului clasic este esenţială pentru un pianist de anvergură. Iar „cheia clasică” a lui Horia Mihail este, cu siguranță, una incitantă, plină de relief.

– Din istoria Pianului călător…

Amănunte pe www.pianulcalator.ro

Itinerar

Joi,11 Aprilie, ora 19  – Tulcea – Teatrul Jean Bart

Vineri, 12 Aprilie, ora 19 – Pitești – Sala Filarmonicii

Marţi. 16 aprilie, ora 19 – București – Sala Radio

 

Joi, 18 Aprilie, ora 19 – Bistriţa – Sinagoga

Sâmbătă, 20 Aprilie, ora 19 – Braşov – Sala Patria

Luni, 22 Aprilie, ora 19 – Deva – Sala Pro Arte

Marti, 23 aprilie, ora 19 – Alba Iulia – Casa de Cultură

 

Sâmbătă, 4 Mai, ora 19  – Slatina, Centrul cultural “Eugen Ionesco”

Duminică, 5 mai, ora 19  – Caracal – Teatrul Național

Marti, 7 mai, ora 10 – Roman – Casa de cultură

Miercuri, 8 mai, ora 19 – Iaşi – Aula Bibliotecii Centrale Universitare

Vineri, 10 mai, ora 19   – Bârlad – Pavilionul “Marcel Guguianu”

Sâmbătă, 11 mai, ora 19  – Tecuci – Ateneu

Duminica, 12 mai, ora 18 – Mogoşoaia – Palatele Brâncovenesti

Luni, 13 mai, ora 19  – Bucureşti – Teatrelli

Program muzical

  1. Haydn: Sonata în si minor, HOB.XVI 32

W.A. Mozart : Sonata în re major KV 311

  1. van Beethoven: Sonata nr. 23 în fa minor op. 57 “Appassionata”

Foto: Pianul Călător – Virgil Oprina

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.

21
/07
/22

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland va avea loc în perioada 22-31 iulie 2022 și continuă să aducă în atenția publicului, ca destinații culturale, orașele Brașov și Sighișoara, dar și câteva sate pitorești din Transilvania, unele dintre ele aparținând patrimoniului universal celebrat la nivel internațional: Prejmer, Hălchiu, Criț, Meșendorf, Viscri și Prod.