Horia-Răzvan Gârbea şi Vladimir Simon au primit votul Senatului pentru a deveni vicepreşedinţi ai Institutului Cultural Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/horia-razvan-garbea-si-vladimir-simon-au-primit-votul-senatului-pentru-a-deveni-vicepresedinti-ai-institutului-cultural-roman/

Horia-Răzvan Gârbea şi Vladimir Simon au fost votaţi, marţi, de plenul Senatului, pentru a deveni vicepreşedinţi ai Institutului Cultural Român. Horia Răzvan Gârbea a primit 73 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi două abţineri, în timp ce Vladimir Simon a fost votat cu 72 de voturi „pentru”, patru împotrivă şi două abţineri. „Le urăm […]

Un articol de |18 septembrie 2012

Horia-Răzvan Gârbea şi Vladimir Simon au fost votaţi, marţi, de plenul Senatului, pentru a deveni vicepreşedinţi ai Institutului Cultural Român.

Horia Răzvan Gârbea a primit 73 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi două abţineri, în timp ce Vladimir Simon a fost votat cu 72 de voturi „pentru”, patru împotrivă şi două abţineri.

„Le urăm succes”, a spus preşedintele Senatului, Crin Antonescu, după finalizarea votului din plen.

Horia Răzvan Gârbea a fost propus pentru acest post de către grupurile PSD şi PNL, iar Vladimir Simon a fost propunerea grupului PDL.

Horia-Răzvan Gârbea şi Vladimir Simon au fost avizaţi, marţi, de comisiile senatoriale pentru a deveni vicepreşedinţi ai ICR, la audieri vorbindu-se despre dezvoltarea de proiecte „nu cu foarte mulţi bani” şi promovarea publicaţiilor Uniunii Scritorilor.

În cadrul audierilor, senatorul Mircea Geoană a arătat că dorinţa Senatului este de a exercita „un control parlamentar asupra ICR, de o manieră strictă şi permanentă”.

Geoană a propus ca, în cel mai scurt timp, chiar săptămâna viitoare, comisiile de specialitate din Senat să stabilească o întâlnire cu preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, şi cu ceilalţi membri ai conducerii instituţiei.

Senatorul PDL Radu F. Alexandu a salutat, ironic, faptul că se doreşte un dialog cu preşedintele ICR, Andrei Marga, după ce validarea acestuia la şefia Institutului s-a făcut fără o audiere prealabilă.

Potrivit senatorului PDL, ambii candidaţi pentru funcţiile de vicepreşedinte, Horia Gârbea, preşedinte al asociaţiei scriitorilor din Bucureşti, şi Vladimir Simon, director în cadrul Ministerului Culturii, sunt nişte profesionişti, fără influenţă politică.

Horia Gârbea şi-a manifestat la audieri dorinţa ca ICR să promoveze o bună imagine în exterior a României, dar şi să promoveze cultura pentru românii din străinătate.

El a pledat pentru „dezvoltarea de proiecte nu cu foarte mulţi bani”, prin ultilizarea parteneriatelor şi a resurselor existente şi a vorbit despre publicaţiile Uniunii scriitorilor, zece la număr, care pot fi puse în slujba scopurilor, pentru a primi vizibilitate în exterior.

La rândul său, Vladimir Simon a declarat în cadrul audierii din comisiile Senatului că, prin această funcţie, se întoarce într-un loc pe care îl cunoaşte foarte bine, şi a precizat că este director de relaţii internaţionale în Ministerul Cuturii, sub doi miniştri.

„Sunt un om de echilibru şi interesat să facă ceva”, a spus Simon, precizând că Institutul Cultural Român este instituţia care poate răspunde nevoilor de reprezentare în Europa. „Aşteptăm ca Europa să ne răspundă cu aceeaşi dragoste”, a adăugat el.

 

Sursa: Mediafax

06
/01
/16

Primul concert al anului 2016 la Sala Radio va avea loc miercuri, 13 ianuarie, ora 19.00 şi stă sub semnul recunoştinței. Orchestra de Cameră Radio dedică acest eveniment memoriei dirijorului LUDOVIC BÁCS. Pentru mai bine de cinci decenii, cariera artistică a muzicianului a fost strâns legată de ansamblurile muzicale Radio România şi mai ales de Orchestra de Cameră Radio.

06
/01
/16

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului". Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu" şi TVR, îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe împreună cu invitații săi.

06
/01
/16

Teatrul În Culise deschide anul 2016 cu aniversarea a patru ani de existență prin 9 days of home theatre, un minifestival în care vor defila cele mai noi producții ale teatrului. Între 9 și 17 ianuarie iubitorii teatrului sunt invitați „acasă”, în mansarda La Scena (Calea Călărașilor nr. 55), pentru a se bucura de spectacol

06
/01
/16

Daniel Craig, protagonistul filmelor din seria "James Bond", are o apariţie episodică în noul film din franciza "Războiul stelelor", intitulat "Star Wars: Trezirea Forţei", în care starul britanic interpretează rolul unui soldat din Infanteria stelară care rosteşte patru replici în acestă peliculă.

05
/01
/16

Sâmbătă, 9 ianuarie, de la ora 17:30, maestrul Andrei Șerban va susține la Opera Națională Română Iași o conferință de presă la care va avea are acces și publicul. Împreună cu Mihaela Marin, Andrei Şerban va lansa albumul bilingv „Regia de operă. Gânduri și imagini”, urmând ca de la ora 18.30 să aibă loc spectacolul ”Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia maestrului.

05
/01
/16

Ediţia din acest an a evenimentului Noaptea Muzeelor va avea loc pe 21 mai şi va fi marcată de o premieră - publicul va avea acces la un ghidaj audio-video, disponibil pe telefoanele mobile, pentru instituţiile muzeale din Bucureşti şi din alte oraşe mari din ţară.

05
/01
/16

În weekend-ul dinaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 88-a ediție a premiilor Oscar, șase dintre producțiile propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate la Cinema Union din București.

05
/01
/16

Ştiaţi că într-o zi de 5 ianuarie se inaugura Teatrul de Comedie din București, la iniţiativa lui Radu Beligan? Ajuns astăzi la venerabila vârstă de 97 de ani, maestrul Beligan a fost directorul instituţiei timp de opt ani, în perioada 1961 — 1969.

05
/01
/16

Într-o zi de 5 ianuarie (1932) se năştea Umberto Eco, unul dintre cei mai de seamă gânditori contemporani. Eseurile sale sunt adevărate modele ale genului. Strălucitoarea sa operă romanescă, începută în 1980 cu Numele trandafirului, este renumită pentru subtilele ei jocuri de limbaj şi pentru abundenţa simbolurilor şi aluziilor culturale.

04
/01
/16

Pe  5, 6 și 7 ianuarie, la Sala Mică de la Teatrul Excelsior, are loc ÎnScenarii, un festival de spectacole și filme făcute de adolescenţi. Pentru că "sfârşitul încununează opera", ultima seară se va încheia cu spectacolul ”O femeie singură”, ce o va avea ca protagonistă pe actriţa Maia Morgenstern.