Hotel California: toți avem camere aici
https://www.ziarulmetropolis.ro/hotel-california-toti-avem-camere-aici/

La Teatrelli, regizorul Gelu Colceag a ţesut din cuvintele scrise de Neil Simon pânza durabilă a unui spectacol la care se râde pe îndelete, ca la orice comedie, şi se tace profund, ca în faţa oricărei drame bine-cunoscute din viaţa adevărată.

Un articol de Andrei Crăciun|29 aprilie 2015

Se joacă „Hotel California“ la Teatrelli. Mari actori aduc în scenă trei situații posibile, fără o legătură explicită între ele: o noapte de Oscar, o nuntă parțial compromisă și o entorsă care declanșează o Apocalipsă de buzunar. Sunt trei decupaje din camerele aceluiași hotel. Viața noastră toată e o succesiune de întâmplări din camerele acestui hotel. Neil Simon știe.

Așa se întâmplă, chiar așa cum veți vedea la Teatrelli: așa își reproșează bărbații și femeile (ce specii ciudate și comice și nedrepte!) neîmplinirile, așa nu înțeleg generațiile trecute teama celor care trebuie să înceapă, așa fragil este firul care leagă o prietenie. Sunt subtile, sunt adânci, sunt adevărate nuanțele relațiilor dintre oameni la Neil Simon.

Mircea Constantinescu și Carmen Tănase, pe scena de la Teatrelli

Mircea Constantinescu și Carmen Tănase, pe scena de la Teatrelli

Iar spectacolul acesta e complet, nu îi lipsește chiar nimic, are o regie bună, are actori care joacă din inimă, are spectatori pretențioși și rafinați. Să ne oprim, totuși, la nunta aceea parțial compromisă, căci acolo se atinge apogeul în noapte. O mamă și un tată nu-și pot convinge fiica să iasă din baia unde s-a încuiat în chiar ziua nunții. De ce nu iese? Asta veți afla abia la sfârșit, desigur. Radu Gabriel duce atunci spectacolul cu o notă mai sus. Tot ce face în scenă atrage un potop de hohote de râs.

Ai zice că el s-a născut anume ca să fie acest tată pe această scenă, sfâșiat între iubirea pentru fiica sa care nu mai coboară să se mărite și povara financiară pe care umerii săi fragili au fost nevoiți să o ducă anume pentru ca această petrecere de nuntă să se petreacă. Fiindcă, dacă nu știați, petrecerile de nuntă se petrec și se plătesc, indiferent dacă nunțile au sau nu mai au loc.

Era sâmbătă seară când am văzut “Hotel California”. Aveam și eu camera mea într-un hotel ambulant, treceam granița unui anume cumplit sfârșit, redescopeream, cu această ocazie, puterea cuvintelor lui Neil Simon de a ne nuanța Oscarurile și nunțile parțial compromise și entorsele.

Râsul rămâne, iată, singura terapie la granița oricărui cumplit sfârșit, cum de fapt râsul rămâne singura mască pe care o putem purta, în trecerea timpului, în toate zilele vieții noastre pe pământ. Nu știu nicio altă cale pentru a ne îndura unii pe alții, pentru a îndura tot ce viața ne aduce în acest room service pe care nu l-am cerut, dar îl primim.

INFO

Vineri, 22 mai, ora 20.00

Teatrelli (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7)

„Hotel California”, de Neil Simon

Un Oscar… O nuntă… O entorsă

Cu: Carmen Tănase, Radu Gabriel, Tania Filip, Maria Radu, Mircea Constantinescu, Cristina Constantinescu, Alexandru Pietricică

Un spectacol de Gelu Colceag

05
/07
/22

Marți, 5 iulie 2022, a început la Craiova de-a IV-a ediție a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents - #TNT2022. Unul dintre cele mai dinamice și provocatoare evenimente culturale ale verii, dedicat artiștilor de teatru din noua generație, TNT aduce pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova 14 spectacole de teatru, instalații, concerte, dezbateri și proiecții de film. Lansarea platformei #TNT2022 a avut loc pe 5 iulie, de la ora 20:00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, după spectacolul care deschide această ediție.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Luni, 4 iulie, la Palatul Culturii din Bistrița a avut loc ediția cu numărul 30 a Galei Premiilor UNITER. Întreaga Gală a fost o reverență adusă omului de cultură Ion Caramitru, președintele uniunii timp de 31 de ani, inițiatorul acestui program.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui. Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

05
/07
/22

Festivalul „Folk la altar” revine în perioada 27 - 30 iulie 2022 cu a doua ediţie, în acelaşi loc deosebit - Biserica Evanghelică din Râşnov, cu aceeaşi dorinţă a organizatorilor de a transcrie istoria genului (prin recitaluri, interviuri şi imagini de arhivă).

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.