Hotel California: toți avem camere aici
https://www.ziarulmetropolis.ro/hotel-california-toti-avem-camere-aici/

La Teatrelli, regizorul Gelu Colceag a ţesut din cuvintele scrise de Neil Simon pânza durabilă a unui spectacol la care se râde pe îndelete, ca la orice comedie, şi se tace profund, ca în faţa oricărei drame bine-cunoscute din viaţa adevărată.

Un articol de Andrei Crăciun|29 Aprilie 2015

Se joacă „Hotel California“ la Teatrelli. Mari actori aduc în scenă trei situații posibile, fără o legătură explicită între ele: o noapte de Oscar, o nuntă parțial compromisă și o entorsă care declanșează o Apocalipsă de buzunar. Sunt trei decupaje din camerele aceluiași hotel. Viața noastră toată e o succesiune de întâmplări din camerele acestui hotel. Neil Simon știe.

Așa se întâmplă, chiar așa cum veți vedea la Teatrelli: așa își reproșează bărbații și femeile (ce specii ciudate și comice și nedrepte!) neîmplinirile, așa nu înțeleg generațiile trecute teama celor care trebuie să înceapă, așa fragil este firul care leagă o prietenie. Sunt subtile, sunt adânci, sunt adevărate nuanțele relațiilor dintre oameni la Neil Simon.

Mircea Constantinescu și Carmen Tănase, pe scena de la Teatrelli

Mircea Constantinescu și Carmen Tănase, pe scena de la Teatrelli

Iar spectacolul acesta e complet, nu îi lipsește chiar nimic, are o regie bună, are actori care joacă din inimă, are spectatori pretențioși și rafinați. Să ne oprim, totuși, la nunta aceea parțial compromisă, căci acolo se atinge apogeul în noapte. O mamă și un tată nu-și pot convinge fiica să iasă din baia unde s-a încuiat în chiar ziua nunții. De ce nu iese? Asta veți afla abia la sfârșit, desigur. Radu Gabriel duce atunci spectacolul cu o notă mai sus. Tot ce face în scenă atrage un potop de hohote de râs.

Ai zice că el s-a născut anume ca să fie acest tată pe această scenă, sfâșiat între iubirea pentru fiica sa care nu mai coboară să se mărite și povara financiară pe care umerii săi fragili au fost nevoiți să o ducă anume pentru ca această petrecere de nuntă să se petreacă. Fiindcă, dacă nu știați, petrecerile de nuntă se petrec și se plătesc, indiferent dacă nunțile au sau nu mai au loc.

Era sâmbătă seară când am văzut “Hotel California”. Aveam și eu camera mea într-un hotel ambulant, treceam granița unui anume cumplit sfârșit, redescopeream, cu această ocazie, puterea cuvintelor lui Neil Simon de a ne nuanța Oscarurile și nunțile parțial compromise și entorsele.

Râsul rămâne, iată, singura terapie la granița oricărui cumplit sfârșit, cum de fapt râsul rămâne singura mască pe care o putem purta, în trecerea timpului, în toate zilele vieții noastre pe pământ. Nu știu nicio altă cale pentru a ne îndura unii pe alții, pentru a îndura tot ce viața ne aduce în acest room service pe care nu l-am cerut, dar îl primim.

INFO

Vineri, 22 mai, ora 20.00

Teatrelli (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7)

„Hotel California”, de Neil Simon

Un Oscar… O nuntă… O entorsă

Cu: Carmen Tănase, Radu Gabriel, Tania Filip, Maria Radu, Mircea Constantinescu, Cristina Constantinescu, Alexandru Pietricică

Un spectacol de Gelu Colceag

19
/02
/19

SĂ NU UCIZI, filmul co-regizat de Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru și inspirat de scandalul media care a cutremurat sistemul sanitar din România acum câțiva ani, va avea pe 1 martie premiera în cinematografele din 29 de orașe din țară.

19
/02
/19

Se joacă la Green Hours spectacolul „Această Sonia” – un one-woman show cu Letiția Vlădescu, scris și regizat de Lia Bugnar.

18
/02
/19

Unul dintre cei mai mari dirijori români, CRISTIAN MANDEAL – care se bucură de peste 45 de ani de activitate, în care a dirijat sute de concerte pe 4 continente, în 35 de ţări – și tânărul violoncelist român ȘTEFAN CAZACU (25 de ani), care cântă pe un violoncel creat în urmă cu 101 ani, la Torino (Italia), de către lutierul Georg Ullman – își dau întâlnire pe scena Sălii Radio, într-un concert extraordinar prezentat vineri, 22 februarie (19.00), alături de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO.

17
/02
/19

CRONICĂ DE FILM În „Marele Dictator” (1940), Chaplin îl parodia pe Hitler. Scena jocului macabru cu globul pământesc folosit ca balon a devenit cult. Un portret sarcastic al unui om diabolic care influenţează întreaga lume face şi regizorul Adam McKay în „Vice”, o satiră la adresa fostului vicepreşedinte american Dick Cheney.

14
/02
/19

Actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din București, împlinește 51 de ani, pe 15 februarie. Șase artiști care au un impact uriaș asupra repertoriului teatrului: directorul de scenă Victor Ioan Frunză, scenografa Adriana Grand, regizoarea Chris Simion-Mercurian, actrița, regizoarea și dramaturgul Lia Bugnar, actorul și regizorul Emanuel Pârvu și dramaturgul și regizorul Mimi Brănescu, povestesc câteva întâmplări cu George Ivașcu.

Page 1 of 77712345...102030...Last »