Hotel California: toți avem camere aici
https://www.ziarulmetropolis.ro/hotel-california-toti-avem-camere-aici/

La Teatrelli, regizorul Gelu Colceag a ţesut din cuvintele scrise de Neil Simon pânza durabilă a unui spectacol la care se râde pe îndelete, ca la orice comedie, şi se tace profund, ca în faţa oricărei drame bine-cunoscute din viaţa adevărată.

Un articol de Andrei Crăciun|29 Aprilie 2015

Se joacă „Hotel California“ la Teatrelli. Mari actori aduc în scenă trei situații posibile, fără o legătură explicită între ele: o noapte de Oscar, o nuntă parțial compromisă și o entorsă care declanșează o Apocalipsă de buzunar. Sunt trei decupaje din camerele aceluiași hotel. Viața noastră toată e o succesiune de întâmplări din camerele acestui hotel. Neil Simon știe.

Așa se întâmplă, chiar așa cum veți vedea la Teatrelli: așa își reproșează bărbații și femeile (ce specii ciudate și comice și nedrepte!) neîmplinirile, așa nu înțeleg generațiile trecute teama celor care trebuie să înceapă, așa fragil este firul care leagă o prietenie. Sunt subtile, sunt adânci, sunt adevărate nuanțele relațiilor dintre oameni la Neil Simon.

Mircea Constantinescu și Carmen Tănase, pe scena de la Teatrelli

Mircea Constantinescu și Carmen Tănase, pe scena de la Teatrelli

Iar spectacolul acesta e complet, nu îi lipsește chiar nimic, are o regie bună, are actori care joacă din inimă, are spectatori pretențioși și rafinați. Să ne oprim, totuși, la nunta aceea parțial compromisă, căci acolo se atinge apogeul în noapte. O mamă și un tată nu-și pot convinge fiica să iasă din baia unde s-a încuiat în chiar ziua nunții. De ce nu iese? Asta veți afla abia la sfârșit, desigur. Radu Gabriel duce atunci spectacolul cu o notă mai sus. Tot ce face în scenă atrage un potop de hohote de râs.

Ai zice că el s-a născut anume ca să fie acest tată pe această scenă, sfâșiat între iubirea pentru fiica sa care nu mai coboară să se mărite și povara financiară pe care umerii săi fragili au fost nevoiți să o ducă anume pentru ca această petrecere de nuntă să se petreacă. Fiindcă, dacă nu știați, petrecerile de nuntă se petrec și se plătesc, indiferent dacă nunțile au sau nu mai au loc.

Era sâmbătă seară când am văzut “Hotel California”. Aveam și eu camera mea într-un hotel ambulant, treceam granița unui anume cumplit sfârșit, redescopeream, cu această ocazie, puterea cuvintelor lui Neil Simon de a ne nuanța Oscarurile și nunțile parțial compromise și entorsele.

Râsul rămâne, iată, singura terapie la granița oricărui cumplit sfârșit, cum de fapt râsul rămâne singura mască pe care o putem purta, în trecerea timpului, în toate zilele vieții noastre pe pământ. Nu știu nicio altă cale pentru a ne îndura unii pe alții, pentru a îndura tot ce viața ne aduce în acest room service pe care nu l-am cerut, dar îl primim.

INFO

Vineri, 22 mai, ora 20.00

Teatrelli (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7)

„Hotel California”, de Neil Simon

Un Oscar… O nuntă… O entorsă

Cu: Carmen Tănase, Radu Gabriel, Tania Filip, Maria Radu, Mircea Constantinescu, Cristina Constantinescu, Alexandru Pietricică

Un spectacol de Gelu Colceag

18
/12
/18

Câștigător al unui premiu Oscar (1993, Cel mai bun actor în rol principal pentru "Scent of a Woman"), Al Pacino a împlinit, anul acesta, 78 de ani. Iată un frumos omagiu (Epic Tribute) realizat de prietenul publicației noastre, Alexandru Catrina.

17
/12
/18

20 dintre cele mai bune scurtmetraje prezentate la ediția 2018 a Bucharest International Dance Film Festival* pot fi văzute în cadrul maratonului cinematografic dedicat filmelor de dans - [RE]TRACING. Evenimentul va avea loc miercuri, 19 decembrie, la LINOTIP - Centru Independent Coregrafic (București), începând cu ora 19.00.

17
/12
/18

Teatrul Metropolis sărbătoreşte împlinirea a 12 ani de existenţă, prin organizarea unui eveniment special. Astăzi, 17 decembrie 2018, de la ora 19.00, va avea loc "Gala Teatrului Metropolis 12", care, pe lângă marcarea frumoasei "vârste" a instituţiei teatrale, va aniversa şi cei 66 de ani de la debutul marii actriţe Tamara Buciuceanu-Botez pe scena românească.

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

16
/12
/18

Teatrelli oferă publicului o experiență culturală completă printr-o serie de concerte live: Concert Luiza Zan & Sorin Zlat-ZAT You Santa Claus, duminică, 16 decembrie, și concert acustic Sarmalele Reci, programat pentru 20 ianuarie 2019, dorind astfel să aducă mai aproape muzica unor artiști reprezentativi, în mijlocul unei săli de teatru.

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

13
/12
/18

Daniel Oltean, procuror DIICOT și teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, și, cu această ocazie, Teatrului Național din București, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, și mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

Page 1 of 76612345...102030...Last »