Houellebecq renunţă la promovarea ultimului său roman, după atentatul de la Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/houellebecq-renunta-la-promovarea-ultimului-sau-roman-dupa-atentatul-de-la-paris/

Scriitorul francez Michel Houellebecq a anunţat, joi, că a suspendat turneul de promovare a celui mai recent roman al lui, „Soumission”, acuzat în anumite cercuri că ar sprijini islamofobia, după moartea unuia dintre prietenii săi în atentatul comis asupra publicaţiei Charlie Hebdo.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2015

„A fost profund afectat de moartea bunului său prieten Bernard Maris”, economist de stânga şi acţionar al săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, a declarat François Samuelson, agentul renumitului scriitor francez, Michel Houellebecq.

„Scriitorul a părăsit Parisul şi a mers într-o zonă rurală cu multă zăpadă”, a adăugat la rândul ei editura Flammarion. Bernard Marais avea o admiraţie profundă pentru Michel Houellebecq, în care vedea un analist lucid al liberalismului, dedicându-i chiar şi o carte, „Houellebecq économiste”, apărută în 2014, notează Mediafax.

Prima pagină a publicaţiei Charlie Hebdo prezenta în ziua atentatului o caricatură a lui Michel Houellebecq, iar mai multe pagini din interior erau consacrate celui mai recent roman al acestuia, „Soumission”, în care apreciatul scriitor francez îşi imaginează o Franţă guvernată de un partid musulman în anul 2022.

Catalogat, pe rând, ca „sublim” şi „iresponsabil”, acest roman de 300 de pagini a generat o avalanşă de comentarii, cele mai critice dintre ele acuzându-l pe Houellebecq că alimentează islamofobia şi că participă la promovarea partidului de extremă dreaptă Frontul Naţional din Franţa.

Scriitorul francez, obişnuit cu polemicile care au însoţit lansările fiecăruia dintre romanele sale, era omniprezent în presa naţională din această săptămână, pentru a-şi promova această carte.

12 persoane (11 bărbaţi şi o femeie) au murit, iar alte 11 au fost rănite, miercuri, într-un atac comis de indivizi înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de rachete la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo.Houellebecq

Printre decedaţi se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti – Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski).

Atentatul nu a fost revendicat, dar autorii săi au urmat, se pare, ordine ale organizaţiei extremiste Stat Islamic, împotriva căreia Franţa este angajată militar în Irak.

Pe de altă parte, martorii citaţi de presa franceză au declarat că redacţia publicaţiei Charlie Hebdo a fost atacată de simpatizanţi ai reţelei teroriste Al-Qaida.

Michel Houellebecq s-a stabilit în Irlanda unde a trăit mai mulţi ani, după succesul romanului său „Particulele elementare” („Les Particules élémentaires”) din 1998, dar a revenit în Franţa şi s-a mutat la Paris.

Potrivit agentului său, scriitorul nu beneficiază în prezent de protecţie din partea Poliţiei franceze.

Michel Houellebecq, unul dintre cei mai cunoscuţi şi traduşi autori francezi, a primit, în 2010, prestigiosul premiu Goncourt, pentru romanul „Harta şi teritoriul”.

Supranumit „copilul teribil al literaturii franceze”, romancierul a mai fost nominalizat de două ori la premiul Goncourt, în 1998, cu „Particulele elementare”, şi şapte ani mai târziu, cu „Posibilitatea unei insule”.

Foto: Michel Houellebecq, Charlie Hebdo, Soumission – wikipedia, facebook

14
/09
/23

„Până când m-a cunoscut” de Julian Barnes și „Despre memoriile femeii și alți dragoni” de Raluca Nagy sunt două dintre noutățile literare pe care vi le propunem pentru acest început de toamnă.

21
/08
/23

LECTURĂ În așteptarea ediției din 2023 a Festivalului Internațional George Enescu, Ziarul Metropolis vă invită să redescoperiți două spirite strălucite ale secolului XX, conștiente de direcția în care se îndreaptă arta.

05
/08
/23

„Misterul Mussolini” de Maurizio Serra este o biografie neconvențională a „celui mai greu de descifrat dintre toți dictatorii secolului XX”, disponibilă acum și în limba română, la Editura Trei.

31
/07
/23

Editura Nemira sărbătorește 32 de ani alături de cei mai îndrăgiți autori, cu volume memorabile, apariții inedite, dar și alături de echipă, de oamenii care zi de zi muncesc pentru ca cititorii să-și găsească cele mai potrivite cărți, deschizătoare de drumuri.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

11
/07
/23

Vă propunem o listă cu recomandări de lectură pentru toate vârstele, în care veți regăsi cinci destinații pline de farmec pentru cea mai călduroasă lună din an.