Iată, vin colindătorii! – programe de Crăciun la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/iata-vin-colindatorii-programe-de-craciun-la-tvr-1/

La TVR 1, Crăciunul vine cu bucurie: colinde, poveşti impresionante, surprize pentru copii şi oameni mari, întâlniri încărcate de emoţie. Ne vom delecta cu programe de sărbătoare pregătite pentru telespectatorii de toate vârstele, pentru toţi cei care ne lăsăm cuprinşi de magia sărbătorilor de iarnă. Semifinala „Vedeta populară”, emisiuni şi ediţii speciale – „Iată, vin colindătorii!”, „Poveşti de Crăciun”, „Exclusiv în România”, „Moş Crăciun …de împrumut”, animaţii pentru copii, precum şi filme cu tematică de Crăciun sunt câteva dintre programele pe care TVR 1 le oferă telespectatorilor săi în perioada 24-27 decembrie.

Un articol de Liliana Matei|22 decembrie 2021

În Ajun de Crăciun, Iuliana Tudor ne pregăteşte o seară specială şi anunţă „Iată, vin colindătorii!”. Pe 24 decembrie, la ora 21.00 şi pe 25 decembrie, de la 17.45, grupuri de colindători şi vedete ale folclorului românesc vestesc Naşterea Domnului prin cântece de Crăciun. Junilor Sibiului şi Ansamblului Banatul li se alătură Ansamblul de copii Cununiţa năzdrăvană din Satu Mare, Ansamblul de copii Cosăul din Budeşti (Maramureş), Grupul Moldava din Fălticeni (Suceava), Grupul Bujorelul din Drăgăneşti-Olt, Alina Pinca şi Grupul din Cergău (Alba), Cornelia Căprariu Roman şi Fetele de la Şicula (Arad), Ansamblul Constantin Arvinte din Iaşi, Ansamblul Dor Românesc din Bistriţa, Robert Târnăveanu şi Alina Bîcă, Liliana Laichici, Stana Stepanescu şi Ciprian Pop, Mariana Anghel, Marcel Părău şi Grupul din Retiş (Sibiu), Antonela Ferche Buţiu şi Grupul din Bihor, Traian Stoiţă, Ovidiu Homorodean, Sebastian Stan, Răzvan Năstăsescu, Carmen Popovici Dumbravă şi elevii Şcolii Populare de Artă din Timişoara, Ilie Medrea şi colindătorii Aurel Lupu şi Tin Vasilescu, Bogdan Toma şi Grupul din Ţinutul Pădurenilor (Hunedoara), Grupul Folcloriştii: Adriana Anghel, Daria Gâdea, Ionela Sterp, Geanina Gavrilă, Cristina Bugnar, Denisa Balu, Nicuşor Balu, Cristian Tomoni, Daniel Scorobete, Marian Gogan, Laurenţiu Marian, precum şi Adrian Stanca, Oana şi Raluca Stanca, Urşii din Asău (Bacău), Adrian Neamţu şi Bujorel Polhac, Nicolae Furdui Iancu şi Tudor Furdui Iancu.

Moş Crăciun… de împrumut!”scoate din desaga lui, vineri, 24 decembrie, de la ora 17.00, daruri pentru copii, artişti îndrăgiţi, momente de magie şi multă bucurie. Marcel Pavel cântă alături de fiica sa Yuvenalia, iar Andra Gogan şi Andra Gogan Academyprezintă un medley internaţional. Marina Almăşan şi echipa ei propun celor mici, dar şi celor mari, o fantezie muzicală cu Magicianul Teo (actorul Costin Teodorescu) şi Corul Sunetul Muzicii.

Pe 25 decembrie, de la 9.15, toţi copiii au întâlnire cu un invitat special la „1, 2, 3 şi afli tot ce vrei!”: Moş Crăciun! O ediţie specială, în care învăţăm şi cea mai rapidă, sănătoasă şi gustoasă reţetă de turtă dulce.

În cadrul magazinului religios „Universul credinţei”, de la 9.45, urmărim, în transmisiune directă, Liturghia de Crăciun, oficiată la Catedrala Patriarhală de către Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel. Tot atunci, aflăm poveşti impresionante despre oameni cu totul speciali, aşa cum este şi fostul fotbalist Mihai Neşu.

Mărturisiri emoţionante în faţa Moşului, la „Poveşti de Crăciun”

Pe 25 decembrie, de la ora 21.00, ascultăm „Poveşti de Crăciun” spuse la gura sobei, într-o atmosferă caldă, cu parfum de portocale şi cozonac. Câteva dintre cele mai iubite persoane publice din România vin la TVR, pentru o întâlnire specială, cu cel mai aşteptat personaj al sfârşitului de an. „Întâlnirea cu Moş Crăciun înseamnă, pentru invitaţii Poveştilor de Crăciun, nu doar surprizele pe care Moşul le-a adus în sacul lui, ci şi un prilej de a-şi aminti cele mai frumoase momente de sărbătoare pe care le-au trăit în copilărie, lângă brad, alături de cei dragi, de aproape şi de departe”, dezvăluie Alina Amza, realizator al programului. Urmărim „Poveşti de Crăciun” emoţionante la TVR 1 sâmbătă, de la ora 21.00.

Pentru Irina Margareta Nistor, vocea inconfundabilă a filmelor pe casete video, sărbătoarea Crăciunului este cel mai potrivit moment pentru a-şi regiza filmul perfect. Cu bucuria şi cu entuziasmul copilăriei, se întoarce la cutiile cu amintiri şi le alege pe cele care spun povestea copilăriei ei fericite. Pe câteva dintre ele le aduce şi în faţa telespectatorilor TVR.

Cele mai mari emoţii le are, la vederea Moșului, Rică Răducanu, cel mai iubit portar al României. Chiar şi fără talanga de colind, cu care mai alerga şi vacile pe islaz, Rică primeşte darurile de la Moş Crăciun cu aceeaşi voie bună şi bucurie ca altădată.

Adriana Trandafir îi face Moşului o declaraţie în exclusivitate: îi mărturiseşte că i-ar fi plăcut să se mărite cu el, şi asta pentru că Moşul întruchipează, în viziunea carismaticei actriţe, toate calităţile bărbatului ideal: înţelepciune, blândeţe, bunătate, generozitate.

De fiecare dată când vede o portocală, Francisc Doboş îşi aduce aminte, cu multă emoţie, de Crăciunul când mama lui a împărţit tuturor fraţilor câte o felie din singura portocală pe care o aveau acasă. Părintele catolic spune că Moşul este un mesager al lui Dumnezeu şi că, de fapt, darurile ne sunt trimise chiar de Cel a cărui naştere o sărbătorim pe 25 decembrie.

Toni Grecu recunoaşte în faţa Moşului că ştie o singură colindă şi, în stilu-i caracteristic, explică tuturor, cu mult umor, ce înseamnă pentru el perioada Crăciunului.

Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în Cosmos,acceptă şi el provocarea de a redeveni copil şi îi mărturiseşte Moşului că, atunci când era în Spaţiu, cel mai mult şi-a dorit să îi vadă Sania trasă de reni şi să îi facă cu mâna, din interiorul navei cosmice.

Pe Maria Dragomiroiu, întâlnirea cu Moş Crăciun a emoţionat-o până la lacrimi. Îndrăgita interpretă de muzică populară îşi aminteşte cum aştepta, cu sufletul la gură, ca Moşul să le aducă, ei şi fraţilor ei, câte o sorcovă, în timp ce mama reuşea, din puţinul pe care îl aveau, să pună pe masă bucate alese, pentru ca ei, copiii, să nu mai simtă, măcar pentru o zi, greutăţile şi lipsurile.

Semifinala „Vedeta populară”, ediţii speciale „Tezaur folcloric” şi „Exclusiv în România”

Gheorghiţa Nicolae şi echipa emisiunii „Tezaur folcloric” ne aşteaptă să fim „Împreună de Crăciun”, pe 26 decembrie, de la ora 12.00. Colinde tradiţionale, cântece din vatra satului, urări de bine şi sănătate vom primi din partea grupurilor şi a interpreţilor din toate zonele folclorice ale ţării: Florentina şi Petre Giurgi, Mirela şi Dani Florea, Maria Costin Murgoci şi Ansamblul Ţara Vrancei, din Focşani, Leontina Dorca, Maria Carmen Sas şi Ansamblul Cununiţa Năzdrăvană din Satu Mare, Ştefan Deaconiţa, Liviu Olteanu, Taraful şi Grupul folcloric din Greceşti – Dolj.

Tot duminică, de la 17.10, Cristi Tabără şi echipa „Exclusiv în România” ne invită… acasă la Arsenie Boca. Mai exact, la Vaţa de Jos, în inima Apusenilor, pe tărâmul în care a văzut lumina zilei unul dintre cei mai mari duhovnici ai României. Găsim acolo un izvor cu ape tămăduitoare, cunoaştem un Tezaur uman viu şi participăm la obiceiuri locale de Crăciun.

După o pauză de trei săptămâni, Iuliana Tudor revine, de Crăciun, pe scena „Vedeta populară”, la Semifinala show-ului. Câştigătorii celor şapte ediţii de concurs se întrec într-o seară cu emoţii, colinde şi multă culoare, pe 26 decembrie, de la ora 21.00. Ne vor încânta dansurile populare şi costumele minorităţilor care trăiesc în România şi ne vom emoţiona la momentele speciale pregătite de concurenţi.

 

Jazz de mare clasă, animaţii şi filme cu tematică de Crăciun, la TVR 1

Cel mai cunoscut trompetist contemporan, solistul şi compozitorul Wynton Marsalis, alături de Jazz at Lincoln Center Orchestra din New York, formată din 15 dintre cei mai buni instrumentişti ai momentului, ne aduc, luni seară, bucuria întâlnirii cu jazz-ul de mare clasă. TVR 1 difuzează, de la ora 23.30, concertul susţinut de aceştia cu prilejul Întâlnirilor JTI, în această vară, la Sala Mare a Palatului.

 

Magia Crăciunului intră în casele telespectatorilor TVR 1 şi prin filmele pe care principalul post al Televiziunii Române le oferă în aceste zile. Pe 24 decembrie, de la 23.10 petrecem un… „Crăciun la magazin”, în comedia romantică ce spune povestea Noellei, care are parte de un Ajun cu peripeţii. De Crăciun, la 15.50 urmărim „Micul Prinţ”, prima adaptare animată după capodopera iconică a lui Antoine de Saint-Exupery, la realizarea căreia au contribuit, ca voci, actori precum Jeff Bridges (Aviatorul), Marion Cotillard (Trandafirul), Riley Osborne (Micul Prinţ) sau Benicio Del Toro (Şarpele). Seara, de la 22.10, trăim un „Miracol de Crăciun”, aflând cum opt străini devin o adevărată comunitate, ajutându-se unii pe alţii. „Luminile Crăciunului” se aprind pe 26 decembrie, de la 10.10. Comedia îi aduce în prim-plan pe Hazel, o tânără artistă aflată într-o criză de inspiraţie, şi pe Jonah, un tânăr manager care vrea să-şi impresioneze şeful. Şi tot duminică, de la 15.40, petrecem cu TVR 1 un „Crăciun în Munţii Blue Ridge” – o comedie romantică în care pregătirile pentru nunta surorii ei îi aduc lui Willow propriile surprize…​

 

Şi cum se apropie Crăciunul, e vremea pentru colinde, pentru cuvinte frumoase şi gânduri curate! Echipa emisiunii „Vorbeşte corect!”, alături de Alina Sorescu şi picii ei, ne invită la o săptămână a colindelor şi a copiilor. Din 20 decembrie, în fiecare zi de luni până joi, la 14.55, iar vineri, de la 10.30, punem în discuţie la TVR 1 cuvinte şi expresii legate de Sărbătoarea Crăciunului şi ascultăm frumoasele colinde româneşti interpretate de Picii lu’ Soreasca.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.