iCarte, iParte Book Fair aduce laolaltă scriitori și cititori: invitați Camelia Cavadia, Florin Chirculescu și Alin Comşa
https://www.ziarulmetropolis.ro/icarte-iparte-book-fair-aduce-laolalta-scriitori-si-cititori-invitati-camelia-cavadia-florin-chirculescu-si-alin-comsa/

Prima ediţie a evenimentului iCarte, iParte Book Fair se desfăşoară pe data de 7 mai, în Bucureşti, la Tucano Coffee Guatemala din Dorobanţi.

Un articol de Petre Ivan|28 aprilie 2023

Evenimentul reunește cititori pasionați, bloggeri de carte și scriitori români și își propune să promoveze cititul și scriitorii români contemporani. Astfel, în cadrul evenimentului, vizitatorii vor putea să discute despre literatură, să își achiziționeze titlurile preferate și să asiste la discuții captivante despre cărți.

Invitații speciali ai evenimentului sunt scriitorii Camelia Cavadia și Florin Chirculescu, precum și Alin Comşa, public speaker. Vizitatorii vor putea asista la discuții captivante despre literatură și rolul cărților în viața noastră începând cu ora 14:00. Evenimentul va debuta cu o discuție despre Eminescu, între scriitorul Florin Chirculescu, care a publicat recent Solomonarul, un roman despre un altfel de Eminescu și Alin Comşa, care va încânta publicul prezent cu o sumedenie de cărți rare de colecție și reviste de epocă în care Eminescu a fost publicat. Momentul continuă cu o discuție antrenantă despre rolul poveștilor în viața noastră, între scriitoarea Camelia Cavadia și Roxana Brănișteanu, om de radio și inițiatorul asociației iCarte, iParte.

Pe 7 mai, în intervalul 10:00-20:00, vizitatorii vor putea savura o cafea delicioasă într-un cadru boem, central, din incinta cafenelei Tucano Coffee Guatemala, Calea Dorobanților 18. Totodată, aceștia vor descoperi cărți revândute pentru o nouă șansă, la prețuri accesibile, atât titluri din sfera ficțiune cât și nonficțiune.

Născută pe 10 mai 1969, la București, Camelia Cavadia a absolvit liceul de filologie-­istorie Zoia Kosmodemianskaia și este licențiată în filosofie și jurnalism. Are un background de 22 de ani în televiziune (Pro TV și Antena1), iar din 2017 este co­fondator al Agenției de Comunicare Fabrica de PR. A debutat în literatură în 2015, la Editura Trei, cu volumul Vina, care avea să fie desemnat cel mai bun roman de debut la Festival du Premier Roman de la Chambéry (Franța), un an mai târziu. În 2016, a apărut cel de al doilea roman, Măștile fricii, lansat ulterior și în Marea Britanie, iar în 2018 romanul Purgatoriul îngerilor, despre care scriitorul Radu Vancu a spus că este „documentul emoționant al unei lumi a copiilor dispăruți”. Recent a publicat Sufletul lumii, o colecție de povești magice.

„De când e lumea și pământul poveștile au ținut sufletul lumii adunat laolaltă, l-au țesut cu fir aurit din toate colțurile sale. Când n-au avut ce pune pe masă, au avut poveștile, când războiul, foametea sau alte nenorociri cataclismice le-au răpit familia, prietenii, apropiații, oamenii s-au strâns unii în alții și și-au spus povești, unele care să împiedice uitarea, altele care să le redea speranța. Poveștile sunt esențiale pentru echilibrul lumii în toată complexitatea ei, dar și al lumii noastre interioare. Mă bucur să ne vedem pe 7 mai la iCarte, iParte Book Fair pentru a dezvolta acest subiect.” Camelia Cavadia

Florin Chirculescu (de profesie chirurg toracic) a debutat cu proză scurtă în anul 1993, în revista SF JSF. A câștigat Premiul pentru Debut European la Euroconul de la Glasgow din 1995, după care Marele Premiu al Editurii Nemira din 1997 pentru romanul Să mă tai cu tăișul bisturiului tău, scrise Josephine, tipărit la aceeași editură. A colaborat cu varii ziare și reviste, unde a publicat nuvele și povestiri, și a fost redactor-șef al revistei Nautilus. Cu pseudonimul Sebastian A. Corn a semnat 8 volume, Greva păcătoșilor sau apocrifa unui evreu fiind prima operă de ficțiune pe care a semnat-o cu numele său real. Romanul a fost nominalizat în 2018 la Premiile Observator Cultural, Premiile Radio România Cultural și Premiul Național de Proză Ziarul de Iași. În 2022, publică Solomonarul, un roman despre un altfel de Eminescu, prins într-o revoluție fără început și sfârșit.

Eminescu nu era deloc cum ni-l imaginăm noi. Pe 7 mai vom dezbate într-un cadru literar viața și povestea autorului român. (Florin Chirculescu)

Alin Comșa este cofondator al unor companii de training & formare profesională în domeniile leadership, coaching etc., precum şi fondator al Institutului de Management al Artei – Artmark, instituţie de educaţie şi formare profesională în domeniul artei. Este lector în cadrul Institutului Bancar Român – Bucureşti – catedra Formarea Formatorilor. Specialist în relaţii publice şi comunicare, pasionat de tot ce poate cuprinde domeniul educaţiei şi învăţarea, Alin foloseşte în training experienţa de business acumulată în 20 de ani de activitate în domeniul vânzărilor.

„În doar 15 ani de creație Eminescu a reușit să influențeze determinant limba și cultura română. S-au scris și publicat mii de cărți despre opera sa – o operă care a generat peste 130 de ani de critică, mirare și admirație. Abia aștept ne vedem la târgul de carte din 7 mai – vom povesti despre aceste cărți și mai ales le vom vedea în ediții rare sau chiar ediții princeps, înțelegând în acest fel cine era Omul Eminescu.” Alin Comșa

iCarte, iParte Book Fair este un eveniment cultural aflat la prima ediție, care își propune să aducă laolaltă scriitori români contemporani și cititori și să promoveze lectura. Evenimentul este organizat de către Luisa Ene și Roxana Brănișteanu, promotori de carte în mediul online.

19
/07
/22

Zilele acestea a plecat spre librăriile din întreaga țară ediția în limba română a romanului Sărutul femeii-păianjen, cea mai cunoscută carte a scriitorului argentinian Manuel Puig, publicată în traducere de Editura Pandora M în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction (traducere de Ilinca Ilian). Romanul a fost ecranizat cu succes în 1985, în regia lui Héctor Babenco, filmul aducându-i un Oscar actorului William Hurt, iar peliculei mai multe nominalizări, inclusiv pentru regie. În 1992, musicalul cu același nume a fost montat pe Broadway, piesa fiind recompensată cu Premiul Tony.

18
/07
/22

Poezia înseamnă viață trăită și mult mai mult decât atât. Dincolo de o armonie și de o știință a cuvintelor, poezia se leagă de orice simțământ omenesc, de orice nuanță a firii noastre. Poetul Teodor Burnar ne invită într-o astfel de lume, unde viața trăită estre portretizată cu realism și unde cuvintele devin purtătoare de emoție într-un labirint lăuntric.

18
/07
/22

Joi, 21 iulie, Festivalul Internațional de Literatură din Roma îl are ca invitat pe Mircea Cărtărescu, la Stadium Palatinum din Roma. Letterature-Festival Internazionale di Roma este o manifestare literară anuală de mare anvergură, cu o tradiție de 20 de ani, în cadrul ciclului de evenimente culturale „Estate Romana”. Festivalul propune în fiecare an o serie de serate de lecturi de texte inedite ale unor apreciați scriitori italieni și internaționali, cu intermezzo-uri coregrafice și muzică live, în spațiul feeric și deosebit de sugestiv de la Stadium Palatinum.

13
/07
/22

La Curtea Veche Publishing se află în pregătire prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean - „Volodimir Zelenski. În mintea unui erou” de Régis Genté și Stéphane Siohan.

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.

04
/07
/22

Încă un nume important al literaturii universale intră în portofoliul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M. Este vorba despre Roberto Bolaño, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX din America Latină, a cărui operă, publicată postum, a creat un adevărat cult în lumea literară internațională, fiind tradus pe toate meridianele globului.

24
/06
/22

Miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19.00, la Palas Mall Iași, va avea loc o întâlnire cu Cristian Tudor Popescu, prilejuită de apariția volumului „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, bestsellerul editurii Polirom la Bookfest 2022, la secțiunea nonfiction.