ICR New York, „împădurit” de instalațiile lui Dumitru Gorzo
https://www.ziarulmetropolis.ro/icr-new-york-impadurit-de-instalatiile-lui-dumitru-gorzo/

Institutul Cultural Român de la New York va găzdui, începând cu 19 noiembrie şi până în 19 ianuarie 2022, în Galeria „Brâncuşi” de la sediu, o amplă expoziţie a lui Dumitru Gorzo intitulată „Pădurea” / „The Forest”, care prezintă şi pune în evidenţă spiritul inovativ şi iconoclast al cunoscutului artist.

Un articol de Liliana Matei|19 noiembrie 2021

Evenimentul marchează prima expoziție personală a lui Dumitru Gorzo la ICR New York, consolidându-i poziția preeminentă în rândul artiștilor români din America de Nord.

Punând în chestiune relația dintre natură și obiect, expoziția ilustrează nevoia irezistibilă a artistului de a umple spaţiul, creând un loc unde oamenii se pierd printre lucrări, iar limitele dintre ființe și artefacte devin neclare. Lucrările, majoritatea realizate în lemn pictat din 2015 până în prezent, sunt dispuse sub forma unei „păduri” de totemuri multicolore și forme atropomorfice stilizate, transformând cu totul spaţiul expoziţional al Institutului. Publicul va putea astfel experimenta, în incintele transfigurate de prezența lucrărilor amplasate pretutindeni, forța hipnotică a acestor forme ingenioase.

„Lucrările din Pădurea sunt compozite. Au mai multe surse, unele dintre ele se aseamănă, în timp ce altele funcționează ca puncte de plecare pentru ceva nou. În asamblu, ca instalație, compozitele au complexitatea unui mediu natural, care este pe cât de familiar, pe atât de surprinzător. Formele sunt brute, haotice și incontrolabile. Au propria lor viață, cumva independente de voința mea. De multe ori încep cu o intenție destul de clară, dar, uneori, au loc modificări în proces. Ar putea fi creșterea lor logică cea care dictează alterările. Alte dăţi, materialul pe care îl folosesc cere o abordare specifică și relaționările cu alte lucruri din capul meu sau din studio. Lucrările din Pădurea reprezintă ani de muncă și observație, o acumulare care a început în 2015 şi continuă până astăzi”, a spus Dumitru Gorzo.

Dumitru Gorzo s-a născut în 1975 la Ieud, în Maramureş, iar în prezent trăiește și lucrează în București și în cartierul Brooklyn din New York. Este co-fondatorul grupului ROSTOPASCA, unul dintre cei mai influente grupuri de artişti din România ultimelor decenii. De-a lungul carierei, a valorificat o multitudine de mediumuri artistice, lucrările sale variind de la pictură la sculptură, până la reliefuri din lemn tăiate manual, la lucrări pe hârtie şi instalaţii. Gorzo este reprezentat de galeria SLAG din New York.

Galeria „Brâncuşi” a ICR New York a fost inaugurată pe 17 septembrie 2021, la capătul unui amplu program de renovare și reamenajare a sediului ICR New York, situat în inima Manhattan-ului. Galeria urmărește promovarea artiștilor români și româno-americani, constituind o platformă, unică pe scena artistică a metropolei new-yorkeze, de expresie a creativității vizuale românești.

Toate proiectele desfăşurate de către Institutul Cultural Român New York pot fi accesate online, pe Website, pe pagina de Facebook, Instagram sau You Tube.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.