ICR premiază românii din comunităţile istorice
https://www.ziarulmetropolis.ro/icr-premiaza-romanii-din-comunitatile-istorice/

În această seară, de la ora 19.00, TVR 2, TVR HD şi TVRi (de la ora 22.00) transmit transmite Gala ICR a premiilor de excelenţă pentru românii din comunităţile istorice. Evenimentul ,desfăşurat în decembrie 2015 la Teatrul Naţional „I.l. Caragiale” din Bucureşti, este prezentat de jurnalistul TVR Marian Voicu şi de artista Stela Botez.

Un articol de Petre Ivan|26 ianuarie 2016

Ca recunoaştere a românilor şi proiectelor marcante din comunităţile româneşti de dincolo de graniţele ţării, în cadrul Galei ICR au fost premiate personalităţi culturale, intelectuali de marcă, jurnalişti, tineri  sau vârfuri ale comunităţilor româneşti din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Albania şi Macedonia.

Evenimentul a cuprins şi o serie de momente muzicale, asigurate de Ştefan Radovanović – interpret de muzică populară din Banatul sărbesc,  formaţia  de muzică vehce „Trei parale”,  cântăreaţa de muzică aromânească Eliza Nirlu, Mircea Baniciu, Lorena Oltean, Doina Lavric şi Cătălin Josan.

Printre invitaţii la Gală s-au numărat:  Radu Baldasiu – directorul Direcţiei pentru Românii din Afara Graniţelor (ICR); Sandra Pralong – consilier de stat  pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor al Administraţiei Prezidenţiale; Dan Stoenescu – ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni; Cristina Liberis – secretar general adjunct al ICR;

Gala premiilor de excelenţă pentru etnicii români din comunităţile istorice a fost orgnaizată de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor şi Limba Română, cu sprijinul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni.

De asemenea, premiile au fost stabilite de o comisie prezidată de academicianul Alexandru Surdu, vicepreşedintele  Academiei Române, şi alcătuită din specialişti pe problematica românilor de pretutindeni.

Foto: Gala ICR – icr.ro

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.