ICR premiază românii din comunităţile istorice
https://www.ziarulmetropolis.ro/icr-premiaza-romanii-din-comunitatile-istorice/

În această seară, de la ora 19.00, TVR 2, TVR HD şi TVRi (de la ora 22.00) transmit transmite Gala ICR a premiilor de excelenţă pentru românii din comunităţile istorice. Evenimentul ,desfăşurat în decembrie 2015 la Teatrul Naţional „I.l. Caragiale” din Bucureşti, este prezentat de jurnalistul TVR Marian Voicu şi de artista Stela Botez.

Un articol de Petre Ivan|26 ianuarie 2016

Ca recunoaştere a românilor şi proiectelor marcante din comunităţile româneşti de dincolo de graniţele ţării, în cadrul Galei ICR au fost premiate personalităţi culturale, intelectuali de marcă, jurnalişti, tineri  sau vârfuri ale comunităţilor româneşti din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Albania şi Macedonia.

Evenimentul a cuprins şi o serie de momente muzicale, asigurate de Ştefan Radovanović – interpret de muzică populară din Banatul sărbesc,  formaţia  de muzică vehce „Trei parale”,  cântăreaţa de muzică aromânească Eliza Nirlu, Mircea Baniciu, Lorena Oltean, Doina Lavric şi Cătălin Josan.

Printre invitaţii la Gală s-au numărat:  Radu Baldasiu – directorul Direcţiei pentru Românii din Afara Graniţelor (ICR); Sandra Pralong – consilier de stat  pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor al Administraţiei Prezidenţiale; Dan Stoenescu – ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni; Cristina Liberis – secretar general adjunct al ICR;

Gala premiilor de excelenţă pentru etnicii români din comunităţile istorice a fost orgnaizată de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor şi Limba Română, cu sprijinul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni.

De asemenea, premiile au fost stabilite de o comisie prezidată de academicianul Alexandru Surdu, vicepreşedintele  Academiei Române, şi alcătuită din specialişti pe problematica românilor de pretutindeni.

Foto: Gala ICR – icr.ro

20
/05
/22

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) a anunțat care sunt cei șase artiști ale căror nume se alătură pe Aleea Celebrităților în acest an: Sasha Waltz, Krzysztof Warlikowski (foto), Götz Teutsch, Éric-Emmanuel Schmitt, Claus Peymann și Ion Caramitru.