ICR sărbătoreşte Ziua Naţională în străinătate prin muzica lui Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/icr-sarbatoreste-ziua-nationala-in-strainatate-prin-muzica-lui-enescu/

Concerte de muzică clasică cu arii ale compozitorului George Enescu, colinde, dar şi spectacole de teatru, expoziţii şi proiecţii de filme vor fi prezentate de ICR cu ocazia Zilei Naţionale a României, în întreaga Europă, dar şi în Statele Unite ale Americii.

Un articol de Andrada Văsii|30 noiembrie 2013

Concerte de muzică clasică cu arii ale compozitorului George Enescu, colinde, dar şi spectacole de teatru, expoziţii şi proiecţii de filme vor fi prezentate de ICR cu ocazia Zilei Naţionale a României, în întreaga Europă, dar şi în Statele Unite ale Americii.

Institutul Cultural Român (ICR) organizează, prin centrele sale din străinătate, diverse evenimente de 1 Decembrie, la Varşovia, Istanbul, Madrid, Lisabona, Torino şi Veneţia, cu participarea unor artişti precum Răzvan Popovici şi Alexandru Tomescu, chitaristul Maxim Belciug, mezzosoprana Ruxandra Donose, pianistul Cristian Niculescu, dar şi actriţa Maia Morgenstern, actorul Mircea Rusu şi cântăreţul Ducu Bertzi.

La Accademia di Romania va avea loc, joi, un recital susţinut de chitaristul Maxim Belciug, în sala de concerte a Hotelului Aldrovandi – Villa Borghese. Recitalul de chitară va cuprinde opere clasice ale unor mari compozitori români, italieni şi spanioli. Vineri, chitaristul român va susţine un recital, cu ocazia Zilei Naţionale a României, şi pentru publicul Accademia di Romania.

ICR de la Berlin va organiza pe 10 decembrie un concert extraordinar de muzică clasică la Filarmonica din Berlin. Evenimentul va avea loc în sala mare a filarmonicii, care constituie una dintre cele mai prestigioase săli de concerte din Germania, având o capacitate de 2.440 de locuri.

Concertul este susţinut de solişti români de renume internaţional şi de celebra orchestră Berliner Symphoniker, sub conducerea muzicală a directorului său artistic, dirijorul Lior Shambadal. Pe scena filarmonicii vor evolua soliştii Ruxandra Donose (mezzosoprană), Mihaela Martin (vioară), Frans Helmerson (violoncel) şi Cristian Niculescu (pian).

Evenimente speciale la ICR

Şi la ICR de la Bruxelles va fi sărbătorită Ziua Naţională a României printr-un concert de gală, dar şi cu un recital Constantin Silvestri, pe 1 decembrie, la Conservatorul Regal. Concertul este un eveniment în memoria compozitorului român Constantin Silvestri, de la naşterea căruia se împlinesc, anul acesta, 100 de ani.

Vor urca pe scenă soprana Olga Busuioc şi orchestra de cameră London Schubert Players, în formula de cvintet (Anda Anastasescu – pian; Anna Liisa Bezrodny – vioară, Yuri Zhislin – violă, Kristina Blaumane – violoncel, Andrei Mihăilescu – contrabas).

De asemenea, ICR de la Bruxelles organizează, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos, un alt concert dedicat Zilei Naţionale a României, care marchează şi aniversarea centenarului Maria Tănase, la sediul primăriei Wassenaar din Haga, joi. Concertul va fi susţinut de Teodora Enache, acompaniată de instrumentiştii Liviu Butoi – saxofon şi fluier, Ionuţ Dorobanţu – chitară, László Hána – percuţie.

ICR

Lucrările lui George Enescu fac parte din programul evenimentelor

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, ICR „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul va lansa o hartă interactivă (disponibilă online pe site-ul institutului), cu date despre moştenirea culturală şi istorică românească şi obiectivele româneşti din Istanbul.

Vor fi identificate, fotografiate, descrise şi cartografiate monumente, cartiere istorice, zone de interes, artefacte, precum şi alte puncte de interes din fosta capitală otomană, ce au legătură cu trecutul istoric comun româno-turc, notează Mediafax.

Printre cele mai importante obiective se numără Muzeul Dimitrie Cantemir, Conacul Musurus Paşa – sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, Biserica românească Sfânta Parascheva, Fortăreaţa celor 7 turnuri, Topkapi, Palatul Dolmabahce etc. Alte puncte de interes, cum ar fi sediul Legaţiei României înainte de 1903, locul unde s-au aflat Palatele Ţării Româneşti şi Moldovei, necesită cercetări ulterioare.

Foto credit: Wikipedia, ICR

16
/05
/23

J'ai Bistrot București își aniversează al 10-lea an de existență prin intermediul a două evenimente marcante pe 19 și pe 20 mai: ”Silent Party” și ”Silent Concert Alternosfera” ce vor fi organizate chiar în grădina din Calea Griviței 55.

15
/05
/23

În lunile mai și iunie 2023 are loc primul turneu național intitulat Trei Tenori ieșeni, care aduce în fața publicului din întreaga țară trei dintre cei mai importanți tenori ai scenelor românești, care au ca numitor comun, în afara unor voci cu totul excepționale, faptul că își leagă numele în această perioadă de frumoasa evoluție a scenei muzicale ieșene actuale.

12
/05
/23

Pe 13 mai are loc lansarea celui de-al doilea album EYEDROPS „Găsit. Rătăcit. Regăsit. Pierdut.” cu un concert „extraordinaire” în Iași, la Underground Pub. Găsirea, Rătăcirea, Regăsirea și Pierderea cuprind un turneu care îi poartă pe băieți și pe noul lor album prin 11 orașe din țară.

11
/05
/23

Asociația Castel Salbek continuă până pe 31 mai înscrierile pentru International Salbek Opera Masterclass (23-27 august), o serie de cursuri premium susţinute de soliști lirici de anvergură internațională - mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramon Vargas și soprana Leontina Văduva -, primul masterclass de acest gen din România care se va desfăşura într-un cadru de poveste, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.

11
/05
/23

Pianistul româno-american de jazz Lucian Ban îi invită pe contrabasista franceză Sarah Murcia și pe violistul american Mat Maneri să susțină împreună cu el o serie de concerte, masterclass-uri și discuții post-concert la București, Timișoara și Brașov, creând un program original inspirat din muzica populară românească, jazz și muzica de cameră europeană.