IDEO IDEIS: 10 zile de festival și 48 de evenimente culturale
https://www.ziarulmetropolis.ro/ideo-ideis-10-zile-de-festival-si-48-de-evenimente-culturale/

În perioada 1-9 august, Alexandria se transformă, pentru al zecelea an consecutiv, într-o scenă de teatru, în care personajele principale sunt adolescenţi de pretutindeni din România şi membrii comunităţii gazde. Cu toţii petrec o săptămână de vară înconjuraţi de cultură, #întrucât IDEO IDEIS.

Un articol de Liliana Matei|20 iulie 2015

14 spectacole de teatru, 10 spectacole de teatru tânăr, 3 masterclass-uri, 5 filme, 16 ateliere și 3 spectacole pentru copii sunt doar câteva dintre evenimentele celei de-a zecea ediții a Festivalului Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS.

“Anul acesta, sărbătorim schimbarea prefixului festivalului cu o noutate. #Întrucât IDEO IDEIS, multe persoane își doresc să ajungă în Alexandria, să vadă spectacolele și să simtă pe pielea lor „magia” festivalului, am hotărât să punem la dispoziție o cursă specială București-Alexandria-București. În fiecare zi, pe întreaga durată a IDEO IDEIS, un microbuz îi va aduce gratuit la festival pe toți cei care vor să vadă spectacolele, să participe la evenimente sau pur simplu să revadă vechi prieteni .”, spune Alexandru Ion, Co-Președinte IDEO IDEIS. Orarul curselor este disponibil pe www.ideoideis.ro.

Tinerii actori-liceeni veniți din întreaga țară vor putea participa, în primele patru zile ale festivalului, la Atelierele de Teatru Tânăr, coordonate de tineri actori și regizori, iar ulterior își vor prezenta spectacolele de teatru în fața mentorilor și a comunității din Alexandria, într-un cadru non-competitiv.

Pe scenele IDEO IDEIS se vor juca și 14 spectacole de teatru profesionist, printre care se numără „CEO” Teatrul de Comedie, „The History Boys. Povesti cu parfum de liceu” Teatrul Excelsior, „Antisocial” Teatrul Radu Stanca Sibiu, „Profu de religie” Teatrul National Marin Sorescu Craiova, „Flori pentru Algeron” – Teatrul ACT și „Trădare” UnTeatru. Vanilla Skype, primul spectacol scris și regizat de Cătălin Stefănescu, unul dintre cei 5 mentori ai festivalului, este spectacolul eveniment al editiei X.

Vanilla Skype este o coproducție Teatrul ACT și Asociația TETA și a luat naștere #întrucât IDEO IDEIS. Pe scena Casei de Cultură din Alexandria vor urca, pentru prima dată în această formulă, Marcel Iureș, Președinte Onorific IDEO IDEIS, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, mentori IDEO IDEIS, Alexandru Ion, Co-Președinte IDEO IDEIS, Mircea Postelnicu și Vladimir Purdel, Membri ai Consiliului Director IDEO IDEIS. Astfel, colaborarea începută acum 10 ani în cadrul festivalului, capătă acum o dimensiune artistică.

Cinemateca Târzie aduce în Alexandria două filme românești valoroase: Toto și surorile lui, în regia lui Alexander Nanău, și Aferim, regizat de Radu Jude. Timp de trei zile, Caravana TIFF va aduce în Alexandria proiecții gratuite de film în aer liber. Masterclass-urile și Serile Povestitorilor vor aduce în fața publicului personalități cu experiență în domenii conexe teatrului, care își vor împărtăși experiența și poveștile cu cei prezenți.

Seria de evenimente dedicate comunității locale continuă și în această ediție, cu 4 ateliere Art&Play, un atelier de parenting și 3 spectacole pentru copii, dintre care unul cu Magicianul Marian Râlea.

Programul complet al celei de-a zecea ediții a Festivalului Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS este disponibil pe www.ideoideis.ro.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.