Ideo Ideis #17 e despre (re)vederi: 32 de artiști se întorc în Alexandria pentru a oferi training și mentorat trupelor de teatru de liceeni
https://www.ziarulmetropolis.ro/ideo-ideis-17-e-despre-revederi-32-de-artisti-se-intorc-in-alexandria-pentru-a-oferi-training-si-mentorat-trupelor-de-teatru-de-liceeni/

La cea de-a 17-a ediţie, revenirea Festivalului de teatru tânăr acasă, în comunitatea din Alexandria, marchează şi revederea cu mentorii şi trainerii a căror prezenţă la Ideo Ideis a devenit deja o tradiţie. Între 15 şi 21 august, adolescenţii din 10 trupe de teatru vor fi ghidaţi de o echipă de 32 de artişti de referinţă, într-o săptămână de explorări prin teatru şi arte alăturate.

Un articol de Petre Ivan|7 iulie 2022

Liviu Pintileasa, Florentina Țilea și Gabriel Răuță se alătură în acest an mentorilor, iar printre noutățile absolute ale ediției se numără două ateliere unde participanții vor experimenta procesul de creație din spatele machiajului de scenă și realității virtuale.

„Reîntoarcerea la Ideo Ideis în Alexandria e ca un sentiment de eliberare: se restabilește o ordine, se vindecă o rană, se revine la o normalitate. De-abia aștept revederea!’’, spune actrița Corina Moise.

Fiecare dintre cei 150 de liceeni va alege un fel nou în care să-și provoace creativitatea în unul dintre cele 10 ateliere de arte alăturate. Pe lângă fotografie, muzică, dans, film și scriere creativă, în premieră în istoria festivalului, participanții sunt invitați să facă primii pași în lumea machiajului de teatru, alături de make-up artistul Sofia Iorga, sau pot testa creația și producția VR, în cadrul atelierului multimedia susținut de Marius Cătălin Hodea.

Lista profesioniștilor care vor prelua rolul de traineri în programul atelierelor de arte alăturate continuă cu fotojurnalistul Bogdan Dincă, muzicienii Alexandru Cordonean și Iulia Panici (Via Dacă), coregrafii Simona Dabija, Ioana Marchidan, Răzvan Rotaru, Filip Stoica (Scuze, noi!) și Mariana Gavriciuc, dramaturga Mihaela Michailov și regizoarea Andreea Borțun – unul dintre fondatorii Ideo Ideis. Timp de trei zile, pentru participanți, artele vor deveni instrumente de (re)conectare la sine și la ceilalți.

Întâlnirile cu mentorii le vor oferi trupelor de liceeni inspirație și motivație, amplificând căutările creative din timpul atelierelor și încurajându-i pe adolescenți să le continue în parcursul lor personal și în comunitățile din care fac parte. Mentorii Ideo Ideis #17 sunt: Alexandru Papadopol, Dana Rogoz, Judith State, Andreea Grămoșteanu, Marius Florea Vizante, Gabriel Răuță, Liviu Pintileasa, Florentina Țilea, Istvan Teglas și Maria Obretin. Întâlnirile cu ei (re)creează spațiul safe unde nu există răspunsuri greșite, ci doar chestionări curajoase ale prezentului.

„Aștept cu mare nerăbdare reîntoarcerea festivalului ‘acasă’ pentru că este, într-un fel, și o întoarcere a mea la mine însămi în urmă cu trei ani. Am visat la momentul ăsta în fiecare an în care festivalul a luat noi forme: la săptămâna asta în care timpul parcă se oprește în loc, sălile alea de sport, curțile școlilor, scenele, Conciato și-ntreg orașul parcă ne aparțin, iar noi toți – copii, traineri și mentori deopotrivă – părem că ne hrănim și trăim doar cu emoție și bucurie. Abia aștept!’’, spune Judith State.

Programul de mentorat și ateliere va fi întregit și la această ediție de evenimente dedicate publicului de toate vârstele din Alexandria – comunitatea în care s-a născut festivalul de teatru tânăr în urmă cu 16 ani. Pentru adolescenții din trupele de teatru, dar și pentru iubitorii de teatru și film din oraș, Ideo Ideis #17 vine cu o selecție și mai bogată de evenimente în aer liber: spectacole de teatru pentru cei mari și cei mici, proiecții outdoor, întâlniri cu artiști și profesioniști care regândesc implicarea comunitară, dar și ateliere creative la care publicul va fi invitat să se înscrie.

Mai multe detalii despre evenimentele speciale din cadrul ediției cu numărul #17, precum și programul complet vor fi anunțate în curând.

17
/10
/13

Spectacolele „Îngropaţi-mă pe după plintă“, „Lear(a)“, „Căsătoria“ şi „Conul Leonida faţă cu reacţiunea“, cu Mariana Mihuţ, nu vor mai avea loc în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (25 octombrie-3 noiembrie), din cauza îmbolnăvirii actriţei.

15
/10
/13

După ce au fost invitaţii serii Radio România Muzical în cadrul evenimentelor din Festivalul Internaţional „George Enescu” 2013, membrii grupului Jazzappella vor cânta pe scena Sălii Radio luni, 21 octombrie (19.00), în cadrul seriei de evenimente „Jazz pe româneşte”.

15
/10
/13

CRONICĂ DE TEATRU Vreţi să vedeţi un BMW înaintând pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, pe muzica lui Mozart? Astfel îşi deschide spectacolul Felix Alexa, regizorul celebrei piese gogoliene „Revizorul“.

15
/10
/13

A VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo va avea loc între 1 și 19 noiembrie, cu tema „UP”. Concertele sunt programate la București, Cluj-Napoca și Iași.

15
/10
/13

În această seară, începând cu ora 18:30, în sala „Horia Lovinescu“ a Teatrului „Nottara“, în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, va avea loc premiera spectacolului Mobila si durere de Teodor Mazilu.

15
/10
/13

Astăzi a avut loc conferinţa de lansare a proiectului 5 Licee 5 Teatre. Evenimentul a avut loc în sala de festivităţi a Colegiului Naţional ,,Matei Basarab’’ şi a reunit atât reprezentanţi ai teatrelor bucureştene, cât şi instituţii guvernamentale.

15
/10
/13

CRONICĂ DE FILM Roxanne, debutul lui Vali Hotea, este un film onest care, în pofida lipsei valenţelor cinematografice, reuşeşte să se achite onorabil de sarcina angajată. Din păcate, lungmetrajul nu străluceşte şi nu lasă aproape deloc spectatorului oportunitatea de a broda singur semnificaţii.