VIDEO Ideo Ideis – cel mai bun loc în care poți să fii între 8 și 16 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/ideo-ideis-cel-mai-bun-loc-in-care-poti-sa-fii-intre-8-si-16-august/

Astăzi începe cea de-a opta ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria.

Un articol de Andrada Văsii|8 august 2013

Astăzi începe cea de-a opta ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria. Anul acesta, Ideo Ideis „E despre tine”, despre experiența personală a fiecărui participant, fie el licean, vizitator, organizator sau spectator.

La fel ca și în anii anteriori, Ideo Ideis e despre experiențele trăite la ateliere de teatru tânăr, ateliere de măiestrie, spectacole de teatru profesioniste, competiția de teatru tânăr, Cinemateca Târzie, Seara Povestitorilor și masterclass-uri. Pe lângă atelierul de teatru tânăr și cele de măiestrie deja specifice festivalului, ediția cu numărul VIII aduce două noi ateliere: muzică & ritm și scenografie.

Coordonatorii acestor ateliere de măiestrie sunt:  Vava Ștefănescu și Mihaela Zamfirescu – atelierul de coregrafie; Mihaela Michailov – atelierul de dramaturgie; Irina Moscu si Ana Cantabine – atelierul de scenografie; Nicu Alifantis, Irina Sârbu și Nadia Trohin – atelierul de muzică și ritm; Vlad Petri – atelierul de educație vizuală.

Ideo Ideis e un proces de educație alternativă prin artă și, în acest context, atelierele de teatru tânăr şi măiestrie sunt poate cea mai importantă componentă a festivalului; sunt un foarte bun cadru în care fiecare dintre noi poate să-şi descopere noi abilități, de care suntem mai mult sau mai puțin conştienţi.

Andreea Borţun,
Co-Preşedinte Ideo Ideis

Mai mult decat atat, anul acesta, trainerii atelierelor de teatru tânăr se vor găsi și în postura de participanți. Uta Plate, pedagog teatral la unul dintre cele mai importante teatre din Berlin, vine la Ideo Ideis să le împărtățească din experiența acumulată de-a lungul celor peste 14 ani de training în domeniul artelor.

Competiția de teatru tânăr, cea de-a doua secțiune cu tradiție a festivalului, va avea loc în perioada 13-15 august și va aduce pe scena Casei de Cultură din Alexandria 9 trupe de liceeni din întreaga țară.

Accesul la aceste spectacole este liber, în limita locurilor disponibile. În plus, pentru prima dată în istoria acestui festival, toate spectacolele  din competiție vor fi transmise live aici.

Începând de anul acesta, Ideo Ideis este o scenă de debut atât pentru liceenii care participă la competiția de teatru tânăr din cadrul festivalului cât și pentru studenții sau absolvenții facultăților de teatru care vor juca într-un spațiu nou, din cadrul terasei Conciato din Alexandria.

La festival mare nume mari

Programul spectacolelor care vor fi jucate pe acestă scenă este disponibil aici, în secțiunea Spectacole invitate. Aceeași secțiune găzduiește și informații despre spectacolele produse de teatrele bucureștene, care vor fi jucate la Casa de Cultură din Alexandria:

– Femeia care și-a pierdut jartierele – de Silviu Purcărete; Teatrul de Comedie; Distribuție: Horațiu Mălăele, George Mihăiță și Dorina Chiriac

– Biloxi Blues – de Iarina Demian; Distribuție: Tudor Chirilă, Ștefana Samfira, Paul Ipate, Andrei Huțuleac, Bogdan Cotleț, Andrei Șerban, Mircea Postelnicu, Radu Iacoban, Ioana Barbu

– Fă-mi loc – de Radu Beligan; Distribuție: Marius Manole și Medeea Marinescu

– Colibri – de Florin Piersic Jr.; Teatrul Luni Green Hours; Distribuție: Laurențiu Bănescu și Daniel Popa

– Zi că-i bine – de Florin Piersic Jr.; Teatrul Luni Green Hours; Distribuție: Andreea Bibiri, Șerban Pavlu, Florin Piersic Jr.

– Elixirul – de Mihai Gruia Sandu; spectacol masterat Arta Actorului, clasa prof. Univ. dr. Gelu Colceag

– Zic Zac – de Andreea Gavriliu și Ștefan Lupu; UNATC

Biletele pentru aceste spectacole pot fi achiziționate din spațiile special amenajate în cele două locații, iar prețul unui bilet este de 10 RON- pentru spectacolele de la Casa de Cultură și 5 RON pentru spectacolele de la Conciato.

Artă educativă

Procesul de educație alternativă prin artă e completat de Seara Povestitorilor, care îi are ca invitați pe Carmen Avram (Antena 3), Șerban Alexandrescu (Headvertising), Tudor Ghiurcă (Indygen) și Bogdan Theodor Olteanu (sub25.ro), Cinemateca Târzie cu Marian Crișan și Andrei Gruzsniczki și, nu în cele din urmă, Masterclass-urile cu Marian Ralea și juriul Ideo Ideis: Medeea Marinescu, Cătălin Ștefănescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu și Marius Manole.

Anul aceasta, Ideo Ideis începe și se termină cu muzică live. Două dintre cele mai cunoscute trupe indie bucureștene, The Amsterdams și Robin And The Backstabbers, vor concerta în Alexandria, pe 8 și 16 august. Accesul la aceste concerte este liber.

Foto credit: Vlad Bîrdu, Ideo Ideis (Facebook)

08
/11
/15

Un tablou de Picasso rar, din "perioada albastră" a artistului, s-a vândut, la New York, pentru suma de 67,45 milioane de dolari, în cadrul unei licitații organizate de Sotheby's. "La gommeuse", un magnific nud al unei artiste de cabaret, a fost realizat în 1901, atunci când artistul avea doar 19 ani.

08
/11
/15

Mai mulți cineaști au lansat joi un site de video la cerere (VLC) numit Cinetek, consacrat marilor filme clasice ale cinematografiei mondiale, selectate și prezentate de regizori din lumea întreagă. Cinetek propune deocamdată un catalog de circa 950 de filme de toate genurile și dintr-un număr mare de țări, de la începuturile cinematografiei până în anul 2000

07
/11
/15

Cunoscut și respectat regizor de teatru, Alexandru Darie va putea fi urmărit și pe marile ecrane, într-un rol cheie din Poveste de dragoste. Regizat de Cristina Iacob, (#Selfie, cel mai de succes film românesc al anului 2014), filmul urmează a se lansa în cinematografele din România pe 27 noiembrie.

07
/11
/15

CORUL DE COPII RADIO caută noi talente! Dirijat de VOICU POPESCU, ansamblul component al Orchestrelor şi Corurilor Radio România aniversează în acest an 70 de ani de activitate. Un moment extrem de important pentru cor îl reprezintă recenta participare în finala uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: LET THE PEOPLES SING, în cadrul căreia la Munchen, pe 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio a evoluat alături de numai alte 8 ansambluri selecționate din aproape 100 din Europa.

06
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Deşi „Box”, noul film al lui Florin Şerban, păstrează destule din preocupările stilistice şi tematice din „Eu când vreau să fluier, fluier”, îi lipsesc totuşi prospeţimea, dinamica şi nervul pe care se susţinea debutul premiat în 2010 cu Ursul de Argint la Berlin.

06
/11
/15

În această toamnă, unica instituție reprezentantă a genului operetei în România, Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, celebrează împlinirea a 65 de ani de la înființarea sub numele de Teatrul de Stat de Operetă, printr-o serie de evenimente speciale unite sub titulatura ,,Opereta 65” și menite să aducă în prim-plan farmecul și complexitatea acestui gen muzical.

06
/11
/15

Unul dintre cei mai importanți pianiști români de jazz, Ion Baciu Jr., muzician stabilit în Suedia și aplaudat alături de cele mai cunoscute formații și soliști de jazz din țara sa de adopție - inclusiv alături de Stockholm Jazz Orchestra – este invitat să concerteze la Sala Radio.

06
/11
/15

Ethan Hawke împlineşte, astăzi. 45 de ani! Actorul american a debutat pe marele ecran în 1985, când a interpretat rolul lui River Phoenix, în „Explorers”. A urmat unul dintre cele mai bune roluri ale sale în drama „Dead Poets Society”, fiind apoi nominalizat la Oscar pentru rolurile din Training Day şi Boyhood.

06
/11
/15

Centrul Cultural European pentru UNESCO Nicolae Bălcescu îi invită pe iubitorii teatrului duminică 08 noiembrie și duminică 15 noiembrie, de la ora 19.00, la spectacolul „Nimeni nu-i perfect” de Simon Williams, în regia lui Radu Beligan. Din distribuţie fac parte actorii: Silviu Biriș, Eugen Cristea, Andreea Șofron, Florentina Țilea/Rodica Ionescu.

06
/11
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, "Acasă la tata", va fi lansat astăzi în cinematografele din în București și din alte 23 de orașe din ţară. Tot de astăzi, cinefilii români pot vedea pe marile ecrane mult aşteptatul "Spectre", ultimul film din seria James Bond.

06
/11
/15

"Mistuiţi", debutul literar al celebrului regizor de film David Cronenberg, a apărut, în această săptămână, în colecţia "Biblioteca Polirom", în traducerea din limba engleză a Iuliei Gorzo, fiind disponibil şi în ediţie digitală. Romanul va fi lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, pe 20 noiembrie, de la ora 17.00, la standul editurii Polirom.

06
/11
/15

Tabloul "Paulette Jourdain", unul dintre ultimele tablouri realizate de pictorul modernist italian Amedeo Modigliani, a fost vândut cu 43 de milioane de dolari la o licitaţie intitulată "The Collection of A. Alfred Taubman: Masterworks", organizată de casa Sotheby's, la New York.F

05
/11
/15

INTERVIU Dragoş Buhagiar e unul dintre cei mai prolifici și mai premiați scenografi români. De-a lungul carierei, a câștigat nu mai puțin de cinci premii UNITER. Spune că, atunci când lucrează, nu se gândește la succesul de după, ci la descoperire și la redarea unei povești. Îi invită pe spectatori să descopere alături de el, adică să nu se plaseze într-o atitudine burgheză, confortabilă...

05
/11
/15

Ediţia a zecea a Festivalului de Muzică Veche propune publicului său, între 9 și 13 noiembrie, o serie de recitaluri solo ce vor pune în lumină famiile celor mai frecvent utilizate instrumente cu coarde ale muzicii baroce. Instrumentele protagoniste vor fi: harpe istorice, fidel, vioară barocă, viola d’amore, viola da gamba, clavecin, spinetă, clavicord, lăută, teorbă, chitară barocă. Recitalurile vor fi însoţite de explicaţii referitoare la construcția și întreținerea acestor instrumente, oferite cu plăcere publicului de către artişti.