Ikigai sau despre scopul vieții. Concert-concept de muzică clasică
https://www.ziarulmetropolis.ro/ikigai-sau-despre-scopul-vietii-concert-concept-de-muzica-clasica/

Care este sensul existenţei tale sau care este ikigai-ul tău? Trei artişti îndrăgiţi provoacă publicul la o importantă temă de gândire prin concertul-concept „Ikigai. Lebensgrund”, avându-i ca protagonişti pe violonista Rafaela Fernandez Samodaiev, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev şi pianista Monica Florescu, care vor interpreta lucrări de Franz Schubert. Concertul înregistrat în Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu va fi difuzat duminică, 25 aprilie, de la ora 17:00, pe pagina de Facebook „Florescu-Fernandez & Friends”.

Un articol de Petre Ivan|19 aprilie 2021

CE ESTE IKIGAI

Ikigai este un concept japonez care face referire la o stare de bine atinsă de o persoană atunci când face ceva cu pasiune sau când are un scop care o împlinește. Conceptul provine din insula Okinawa (Japonia), locul unde trăiesc cele mai multe persoane centenare din lume.

Suntem datori să ne găsim fericirea, să aflăm unde este și să o urmăm fără frică. Fiecare dintre noi are un ikigai care trebuie descoperit. În ceea ce ne privește, muzica clasică este cea care dă sensul zilelor noastre sau poate că muzica și iubirea. Pentru că suntem mereu în schimbare și ikigai-ul este ceva care trebuie căutat în fiecare zi, am gândit concertul de duminică în jurul acestui concept. Vrem ca publicul să reflecteze la tema pe care o propunem și să ne împărtășească ce a descoperit” spun Makcim Fernandez Samodaiev și Monica Florescu, co-fondatori ai Stagiunii Camerale „Florescu-Fernandez & Friends”.   

CINE SUNT ARTIȘTII

Rafaela Fernandez Samodaiev (13 ani) studiază vioara ca elev extern al Colegiului Național de Muzică „George Enescu” din București cu prof. Olivia Papa. Este câștigătoarea premiului II la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală clasele III-VIII, secțiunea vioară din 2018. Publicul meloman a avut posibilitatea să o asculte frecvent în cadrul concertelor din Stagiunea Camerală „Florescu-Fernandez & Friends”.

Pianista Monica Florescu și violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev excelează în domeniul muzicii de cameră și ca soliști concertiști, cu o experiență formată de-a lungul anilor, în care au creat proiecte diverse, de la concerte de muzică de cameră și premiere de creații contemporane, până la colaborări ample cu alți artiști de renume din domeniul muzicii clasice și proiecte interdisciplinare create în colaborare cu companii de balet și teatru.

În viața lor artistică, au participat la festivaluri internaționale precum Festival Philippe Herreweghe (Belgia), Festival Steinway (Belgia), Festival Fontainebleau (Franța), Festival de Wallonie (Belgia), Festival van Vlaanderen (Belgia), XXV Festival de Muzică Contemporană de la Havana (Cuba), Festival „Siglo XXI” (Mexic), Festival Internațional de Teatru din Wuzhen (China). Din 2015 sunt membri ai Filarmonicii de Stat Sibiu.

STAGIUNEA CAMERALĂ „FLORESCU-FERNANDEZ & FRIENDS”

Pasiunea pentru muzică stă la baza Stagiunii Camerale „Florescu – Fernandez & Friends”, un proiect unic în România, care invită publicul meloman și nu numai într-o serie de călătorii spre lumi interioare și emoții profunde. Concertele din stagiunea camerală se desfășoară lunar, într-o atmosferă caldă și intimă, unde muzica este completată cu povești rostite de artiști pentru un public fidel și în continuă creștere.

Stagiunea a început în anul 2002, în Belgia, la inițiativa violoncelistului Makcim Fernandez Samodaiev (Cuba) și a pianistei Monica Florescu (România). Din 2015, cei doi muzicieni, deveniți și familia „Florescu-Fernandez”, s-au stabilit la Sibiu, după ce timp de mai mulți ani au studiat, locuit și concertat în diferite țări din Europa și în Mexic. Tot de atunci, Stagiunea Camerală propune o serie de concerte lunare în Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu, unde invitați sunt muzicieni cunoscuți din România, dar și din afara țării. Concertele stagiunii au și o dimensiune educativă, fiecare lucrare interpretată fiind introdusă de scurte explicații și repere istorice.

16
/05
/23

J'ai Bistrot București își aniversează al 10-lea an de existență prin intermediul a două evenimente marcante pe 19 și pe 20 mai: ”Silent Party” și ”Silent Concert Alternosfera” ce vor fi organizate chiar în grădina din Calea Griviței 55.

15
/05
/23

În lunile mai și iunie 2023 are loc primul turneu național intitulat Trei Tenori ieșeni, care aduce în fața publicului din întreaga țară trei dintre cei mai importanți tenori ai scenelor românești, care au ca numitor comun, în afara unor voci cu totul excepționale, faptul că își leagă numele în această perioadă de frumoasa evoluție a scenei muzicale ieșene actuale.

12
/05
/23

Pe 13 mai are loc lansarea celui de-al doilea album EYEDROPS „Găsit. Rătăcit. Regăsit. Pierdut.” cu un concert „extraordinaire” în Iași, la Underground Pub. Găsirea, Rătăcirea, Regăsirea și Pierderea cuprind un turneu care îi poartă pe băieți și pe noul lor album prin 11 orașe din țară.

11
/05
/23

Asociația Castel Salbek continuă până pe 31 mai înscrierile pentru International Salbek Opera Masterclass (23-27 august), o serie de cursuri premium susţinute de soliști lirici de anvergură internațională - mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramon Vargas și soprana Leontina Văduva -, primul masterclass de acest gen din România care se va desfăşura într-un cadru de poveste, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.

11
/05
/23

Pianistul româno-american de jazz Lucian Ban îi invită pe contrabasista franceză Sarah Murcia și pe violistul american Mat Maneri să susțină împreună cu el o serie de concerte, masterclass-uri și discuții post-concert la București, Timișoara și Brașov, creând un program original inspirat din muzica populară românească, jazz și muzica de cameră europeană.