Il Giardino di Giulio Caccini – al doilea concert din cadrul Festivalului de Muzică Veche București
https://www.ziarulmetropolis.ro/il-giardino-di-giulio-caccini-al-doilea-concert-din-cadrul-festivalului-de-muzica-veche-bucuresti/

Joi, 29 octombrie, ora 19.00 , la Marele Salon de Recepţie al Muzeului Naţional Cotroceni, va avea loc concertul Il Giardino di Giulio Caccini, în interpretarea ansamblului Faenza. Aceasta este a doua reprezentaţie din cadrul Festivalului de Muzică Veche Bucureşti 2015, ediţia a X-a.

Un articol de Liliana Matei|28 octombrie 2015

„Mi-au spus că n-au auzit niciodată până acum muzică pentru voce solo, acompaniată de un simplu instrument cu coarde, cu o forță extraordinară în a mișca sufletul”. (Giulio Caccini, Le Nuove Musiche, 1602)

Marco Horvat atrage întotdeauna în componența ansamblului Faenza, cântăreți și instrumentiști doritori de a interpreta muzica veche într-o manieră originală. Rezidenți în regiunea Ardennes încă din anul 2008, membrii ansamblului Faenza și-au dezvoltat o manieră originală de abordare și interpretare de repertorii diverse, conferindu-le totodată noi energii și prospețime.

Ansamblul a susținut numeroase concerte și recitaluri în cadrul diverselor manifestări internaționale de profil din Franța și din Europa.

Cu sprijinul Teatrului Louis Jouvet din Rethel (Ardennes), Faenza a inițiat un proiect de management cultural, modern și extrem de flexibil numit „Résidence Départementale” care este reînnoit odată la trei ani. Ansamblul beneficiază de suportul Regiunii Champagne-Ardenne și de guvernul francez. Următorul stagiu de rezidență al ansamblului Faenza va fi susținut la Universitatea din Reims-Champagne-Ardenne.

Compozitor și mare om de cultură, Giulio Caccini a fost mai mult decât toate un extraordinar vocalist. Toată viața a căutat perfecțiunea în muzică, artă în care idealul omului Renașterii își avea corespondentul. În vremea aceea, cântul vocal trebuia să se adreseze direct sufletului omenesc determinându-l să trăiască emoții intense, cu totală implicare.

Pentru a reuși să facă toate acestea, Caccini nu a precupețit niciun efort distrugând chiar „edificiul” atât de solid al polifoniei perioadelor muzicale din epoca medievală de care nimeni înainte nu îndrăznise să se atingă. Această schimbare extraordinară a avut multimple consecințe influențând enorm cultura muzicală europeană.

La moartea sa, în anul 1618, Giulio Caccini i-a lăsat moștenire fiicei sale Francesca așa-numitul Caccini Concerto iar nouă, urmașilor săi muzicieni, ne-a destinat o veritabilă „grădină muzicală”, un loc al ineditelor experiențe muzicale care au marcat evoluția întregii arte interpretative vocale.

Festivalul de Muzica Veche Bucureşti va avea loc în perioada 20 octombrie – 28 noiembrie şi va cuprinde un număr de 14 evenimente. Acestea se vor desfăşura la Sala Radio, Palatul Bragadiru, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Ţăranului Român, Biserica Anglicană, Muzeul „Curtea Veche” și Muzeul Național al Pompierilor (Foişorul de Foc), cu participarea artiştilor şi formaţiilor din peste zece ţări.

Ajuns la cea de-a zecea ediţie, Festivalul este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România și este cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din București” (conform Barometrului de consum cultural pe anul 2014 realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală). De asemenea, Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei iar anul acesta devenit membru (singurul din Europa de Est) al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA).

Programul concertului 

Giulio Caccini (1551 – 1618) – Tu ch’ai le penne
Torna, deh torna
Biaggio Marini (1594 – 1663) – La Caotorta, gagliarda
Giulio Caccini (1551 – 1618) – Mentre che fra doglie
Giulio San Pietro de’ Negri (m. 1610) – O me dolente
Bellerofonte Castaldi (1581 – 1649) – Tasteggio soave
Giulio Caccini (1551 – 1618) – Tutto’l dì piango
Giulio San Pietro de’ Negri (m. 1610) – Pasciti pur
Giulio Caccini (1551 – 1618) – A quei sospiri ardenti
Carlo Milanuzzi (1590 – 1647) – Non voglio amare
Givanni Ghizzolo (1580 – 1625) – O Amante
Biaggio Marini (1594 – 1663) – La Orlandina
Giulio San Pietro de’ Negri (m. 1610) – Amorosa Fenice
Giulio Caccini (1551 – 1618) – Non ha’l ciel
Bellerofonte Castaldi (1581 – 1649) – Aita, aita
La Follia
Francesca Caccini (1587 – 1640) – Deh chi già mai potrà
Radesca di Foggia (sec. XV) – Si de los ojos nace
Enrico Radesca di Foggia (sec. XV) – Apria Urania

Interpretează Ansamblul de muzică veche Faenza:

Olga Pitarch – soprană
Marco Horvat – bariton, teorbă, chitară barocă
Pierre H. Joud – violoncello piccolo

INFO

Detalii: www.earlymusic.ro şi www.facebook.com/Festivalul.de.Muzica.Veche.Bucuresti, și pagina evenimentului https://www.facebook.com/events/1639579346301432/

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi benzinăriile OMV.

01
/07
/15

Peste două zile începe cea de-a treia editie a festivalului JAZZ™ (3-5 iulie), care aduce in piata Victoriei din Timisoara nume importante din jazzul mondial si artisti romani de referinta. 

30
/06
/15

Nume sonore din 7 țãri: Bruno Canino și Luisa Sello (Italia), Vladimir Mendelssohn (Olanda), Takashi Shimizu și Tetsuro Miyoshi (Japonia), Dominique De Williencourt, Michel și Nicolas Bourdoncle (Franța), Mario Hossen (Bulgaria), Horia Văcărescu (Anglia), Anton Niculescu, Andrei Licareț, Ana-Maria Marian și Marian Movileanu (România) vor participa, în perioada 9-12 iulie 2015, la Teatrul Odeon, la prima ediție a Festivalului Internațional "Marile serate muzicale ale Bucureștiului".

29
/06
/15

În această seară, de la ora 18.00, la Sala Radio, sub bagheta tânărului dirijor GABRIEL BEBEŞELEA, va avea loc un concertul special. Repertoriul inedit va cuprinde ritmuri exotice şi „parfum” de vară, o „reţetă” perfectă pentru o plăcută seară muzicală estivală avându-l ca solist pe binecunoscutul violoncelist RĂZVAN SUMA. Accesul pentru elevi şi studenţi la acest eveniment este gratuit.

29
/06
/15

În vârstă de 74 de ani, tenorul spaniol Placido Domingo va oferi, în încheierea stagiunii de la Teatro Real din Madrid, un mic concert în locul reprezentației prevăzute cu opera Gianni Schicchi, de Giacomo Puccini. Domingo a mărturisit că este extrem de marcat de moartea surorii sale şi nu este în stare că joace în acest spectacol.

25
/06
/15

Angela Gheorghiu a deschis marţi seara seria spectacolelor cu “Adriana Lecouvreur” la Opera National de Paris cu un succes de public strălucit. Celebra soprană, în jurul căreia s-a construit, de altfel, întreaga producţie a regizorului David McVicar, a readus în Franţa partitura lui Francesco Cilea, prezentată mai rar pe scenele pariziene, cu toate că are la bază povestea pasionantă a unei eroine franceze.

25
/06
/15

În mai puțin de zece zile începe a treia ediție a festivalului Jazz TM, care aduce în piața Victoriei din Timișoara nume importante din jazzul mondial și artiști români de referință. Diversitatea, multiculturalitatea și jazzul se pregătesc să încânte mii de oameni în perioada 3-5 iulie.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

24
/06
/15

Filarmonica « George Enescu » anunţă un nou concert al trio-ului PRO ARTE alcătuit din Anda Petrovici – vioară, Marin Cazacu – violoncel şi Nicolae Licareţ- pian. Ca de fiecare dată, muzicienii alătură în programele lor lucrări de referinţă din istoria genului semnate Haydn, Beethoven şi Schubert la care adaugă acum şi o partitură enesciană mai puţin cunoscută.

22
/06
/15

Dansul dervișilor - meditația în mișcare prin care musulmanii Sufi cred că pot intra în comuniune cu Dumnezeu - a venit la București săptămâna trecută, în varianta laică și educativă a lui Ziya Azazi.

22
/06
/15

Acorduri fine, armonii eclectice, expresivitate și ritmuri ademenitoare și calde de jazz vă întâmpină sâmbătă, 27 iunie, la o nouă ediție Jazzaj la ARCUB. Începând cu ora 20:00, sala ARCUB din strada Batiște nr.14 vă va introduce într-o călătorie muzicală incitantă alături de Sorin Zlat Trio, printr-un concert de jazz autentic românesc - Endurance.

22
/06
/15

Sub bagheta tânărului dirijor GABRIEL BEBEŞELEA, concertul programat luni, 29 iunie (ora 18.00), la Sala Radio, vă propune un repertoriu inedit, ritmuri exotice şi „parfum” de vară, o „reţetă” perfectă pentru o plăcută seară muzicală estivală avându-l ca solist pe binecunoscutul violoncelist RĂZVAN SUMA.