Il Giardino di Giulio Caccini – al doilea concert din cadrul Festivalului de Muzică Veche București
https://www.ziarulmetropolis.ro/il-giardino-di-giulio-caccini-al-doilea-concert-din-cadrul-festivalului-de-muzica-veche-bucuresti/

Joi, 29 octombrie, ora 19.00 , la Marele Salon de Recepţie al Muzeului Naţional Cotroceni, va avea loc concertul Il Giardino di Giulio Caccini, în interpretarea ansamblului Faenza. Aceasta este a doua reprezentaţie din cadrul Festivalului de Muzică Veche Bucureşti 2015, ediţia a X-a.

Un articol de Liliana Matei|28 octombrie 2015

„Mi-au spus că n-au auzit niciodată până acum muzică pentru voce solo, acompaniată de un simplu instrument cu coarde, cu o forță extraordinară în a mișca sufletul”. (Giulio Caccini, Le Nuove Musiche, 1602)

Marco Horvat atrage întotdeauna în componența ansamblului Faenza, cântăreți și instrumentiști doritori de a interpreta muzica veche într-o manieră originală. Rezidenți în regiunea Ardennes încă din anul 2008, membrii ansamblului Faenza și-au dezvoltat o manieră originală de abordare și interpretare de repertorii diverse, conferindu-le totodată noi energii și prospețime.

Ansamblul a susținut numeroase concerte și recitaluri în cadrul diverselor manifestări internaționale de profil din Franța și din Europa.

Cu sprijinul Teatrului Louis Jouvet din Rethel (Ardennes), Faenza a inițiat un proiect de management cultural, modern și extrem de flexibil numit „Résidence Départementale” care este reînnoit odată la trei ani. Ansamblul beneficiază de suportul Regiunii Champagne-Ardenne și de guvernul francez. Următorul stagiu de rezidență al ansamblului Faenza va fi susținut la Universitatea din Reims-Champagne-Ardenne.

Compozitor și mare om de cultură, Giulio Caccini a fost mai mult decât toate un extraordinar vocalist. Toată viața a căutat perfecțiunea în muzică, artă în care idealul omului Renașterii își avea corespondentul. În vremea aceea, cântul vocal trebuia să se adreseze direct sufletului omenesc determinându-l să trăiască emoții intense, cu totală implicare.

Pentru a reuși să facă toate acestea, Caccini nu a precupețit niciun efort distrugând chiar „edificiul” atât de solid al polifoniei perioadelor muzicale din epoca medievală de care nimeni înainte nu îndrăznise să se atingă. Această schimbare extraordinară a avut multimple consecințe influențând enorm cultura muzicală europeană.

La moartea sa, în anul 1618, Giulio Caccini i-a lăsat moștenire fiicei sale Francesca așa-numitul Caccini Concerto iar nouă, urmașilor săi muzicieni, ne-a destinat o veritabilă „grădină muzicală”, un loc al ineditelor experiențe muzicale care au marcat evoluția întregii arte interpretative vocale.

Festivalul de Muzica Veche Bucureşti va avea loc în perioada 20 octombrie – 28 noiembrie şi va cuprinde un număr de 14 evenimente. Acestea se vor desfăşura la Sala Radio, Palatul Bragadiru, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Ţăranului Român, Biserica Anglicană, Muzeul „Curtea Veche” și Muzeul Național al Pompierilor (Foişorul de Foc), cu participarea artiştilor şi formaţiilor din peste zece ţări.

Ajuns la cea de-a zecea ediţie, Festivalul este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România și este cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din București” (conform Barometrului de consum cultural pe anul 2014 realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală). De asemenea, Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei iar anul acesta devenit membru (singurul din Europa de Est) al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA).

Programul concertului 

Giulio Caccini (1551 – 1618) – Tu ch’ai le penne
Torna, deh torna
Biaggio Marini (1594 – 1663) – La Caotorta, gagliarda
Giulio Caccini (1551 – 1618) – Mentre che fra doglie
Giulio San Pietro de’ Negri (m. 1610) – O me dolente
Bellerofonte Castaldi (1581 – 1649) – Tasteggio soave
Giulio Caccini (1551 – 1618) – Tutto’l dì piango
Giulio San Pietro de’ Negri (m. 1610) – Pasciti pur
Giulio Caccini (1551 – 1618) – A quei sospiri ardenti
Carlo Milanuzzi (1590 – 1647) – Non voglio amare
Givanni Ghizzolo (1580 – 1625) – O Amante
Biaggio Marini (1594 – 1663) – La Orlandina
Giulio San Pietro de’ Negri (m. 1610) – Amorosa Fenice
Giulio Caccini (1551 – 1618) – Non ha’l ciel
Bellerofonte Castaldi (1581 – 1649) – Aita, aita
La Follia
Francesca Caccini (1587 – 1640) – Deh chi già mai potrà
Radesca di Foggia (sec. XV) – Si de los ojos nace
Enrico Radesca di Foggia (sec. XV) – Apria Urania

Interpretează Ansamblul de muzică veche Faenza:

Olga Pitarch – soprană
Marco Horvat – bariton, teorbă, chitară barocă
Pierre H. Joud – violoncello piccolo

INFO

Detalii: www.earlymusic.ro şi www.facebook.com/Festivalul.de.Muzica.Veche.Bucuresti, și pagina evenimentului https://www.facebook.com/events/1639579346301432/

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi benzinăriile OMV.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Între 13 și 19 februarie 2022, la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 țări au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

16
/02
/22

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.

15
/02
/22

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac și Classix Festival din Iași își duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puțin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiștilor Auner Quartett și o serie de proiecții, în premieră ieșeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.

14
/02
/22

Cu un sunet senzual, amplu și catifelat, ușurință aristocratică în interpretare și grație, Marc Coppey se înscrie în marea tradiție a violonceliștilor francezi. Însoțit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susține două concerte, pe scenele filarmonicilor din București și Sibiu.

10
/02
/22

Sala Mare de spectacole a Operei Naționale București este gazda spectacolului de foaier „Mozart și Salieri”, spectacolelor de operă „Madama Butterfly” de Puccini, „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, „Nunta lui Figaro” de Mozart, spectacolului coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug și a spectacolului de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Ceaikovski, toate făcând parte din repertoriul actual.

10
/02
/22

Peste 60 de artiști internaționali din 13 țări sosesc la Iași în perioada 13 - 19 februarie, în cadrul celei de-a treia ediții a Classix Festival. 8 concerte de muzică clasică, 10 cursuri de măiestrie, o expoziție de ilustrații, o dezbatere, o prelegere și 7 proiecții de film își așteaptă exploratorii aventurii clasice contemporane.

08
/02
/22

Dirijorul Daniel Jinga va evolua în seara de 10 februarie la pupitrul Filarmonicii din Arad, cu un program de muzică românească de secol XIX, cuprinzând partituri de tinereţe semnate în 1867 şi 1876 de compozitorul George Stephănescu, cel care stă la baza întemeierii Operei Naţionale din Bucureşti, prin faptul că în 1885 constituia Compania Opera Română, ce își desfășura pe atunci spectacolele pe scena Teatrului Național.

08
/02
/22

#newTogether, documentarul realizat de Forumul Cultural Austriac București, ajunge la Iași în cadrul Classix Festival. Proiecția în prezența invitaților Dan Lungu (scriitor) și Andrei Popov (Director Adjunct Forumul Cultural Austriac) va avea loc luni, 14 februarie 2022, orele 17:00, în sala de conferințe a Casei Muzeelor Iași din Str. Vasile Alecsandri nr 6.

07
/02
/22

Opera Națională București prezintă vineri, 11 februarie, ora 18:30, spectacolul de operă „La Bohème” de Giacomo Puccini, capodoperă a verismului care, de peste 125 de ani, impresionează și entuziasmează publicul din toate generațiile de melomani. Este una dintre cele mai reprezentative opere în care este cântată sublim viața tinerilor și atmosfera spiritului lor juvenil.

07
/02
/22

Vineri, 11 februarie 2022 (de la 19.00), la Sala Radio, SEARA BEETHOVEN se va desfășura sub bagheta dirijorului german CHRISTOPH  KÖNIG, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, Christoph König va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

07
/02
/22

Joi, 10 și vineri,11 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, va prezenta un program cu două lucrări de referință: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart, cu clarinetistul Emil Vișinescu în ipostaza de solist, și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn. Concertele se vor desfășura de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în condițiile respectării restricțiilor pandemice.