„Îl osândesc juraţii”, la TVR – In Memoriam Cornel Todea
https://www.ziarulmetropolis.ro/il-osandesc-juratii-la-tvr-in-memoriam-cornel-todea/

Spectacolul „Îl osândesc juraţii” (scenariu de Octavian Sava şi Cornel Todea după nuvela „Gheorghe Catalina” de Gala Galaction) este programat în această seară, de la ora 21.10, la TVR 2.

Un articol de Petre Ivan|21 august 2017

Anul acesta, în 10 august, Teatrul Național de Televiziune a împlinit 60 de ani. În continuarea acestei sărbători, TVR le propune telespectatorilor săi spectacole create în perioada 1978 – 1998 de către cei care au scris istoria teatrului.

În distribuţie: Gheorghe Visu, Teodora Mareş, Monica Ghiuţă, Mircea Albulescu, Răzvan Ionescu, Valentin Uritescu, Eusebiu Ştefănescu, Mitică Popescu

Imagine: Cristian Muller

Decoruri: Virgil Popa

Costume: Eva Szantay

Ilustrația muzicala: Lidia Danciu

Regia: Cornel Todea

În nuvelistica lui Galaction facem cunoștință cu o lume suspendată între mit și existența dramatica, majoritatea nuvelelor și povestirilor sale bazându-se pe un conflict erotic, care fie că este depășit cu mari sacrificii în numele unor principii morale inflexibile, fie că provoacă adevărate drame atunci când eroii se lasă purtați de valul dragostei mistuitoare.

Despre Cornel Todea (1935-2012)

Cornel Todea a fost un regizor român de teatruşi film. Născut la 18 noiembrie 1935  în Cluj, absolvă secţia Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie București în 1959. Cu peste 50 de montări pe scenele mai multor teatre importante, printre care enumerăm Teatrul Național București, Teatrul Nottara, Teatrul Național din Iași, Teatrul Național din Cluj, Teatrul din Piatra Neamț, Teatrul Mic, Teatrul Bulandra şi Teatrul Ion Creangă, Cornel Todea a fost între anii 1960 şi 1987 regizor artistic de televiziune, dar şi Director al Redacției Teatru – Film, TVR între anii 1969 şi 1971.

Fiind distins cu mai multe premii de-alungul carierei, precum “Premiul pentru cea mai bună regie” cu spectacolul“CEI MAI PUTERNICI”, de August Strindberg sau Premiul anual al APTR  pentru talk-show-ul cu poetul Gellu Naum, regizorul Cornel Todea a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

 „Îl osândesc juraţii” – Program de difuzare:

TVR 2: Luni, 21 august, ora 21:10

TVR MOLDOVA: Sâmbătă, 26 august, ora 16:00

TVR Internaţional: Vineri, 25 august, ora 23:00/ sâmbătă, 26 august, ora 18:00

TVR 3: Duminică, 27 august, ora 20:00

Foto:  „Îl osândesc juraţii” – tvr.ro

21
/10
/14

Anul acesta Rusia va fi invitat de onoare al Târgului Internațional de Carte „GAUDEAMUS” organizat de Radio România. În premieră absolută, românii vor avea parte de o săptămână a mâncărurilor tradiţionale din Rusia (la unul dintre restaurantele din Centrul Vechi al Bucureştiului) și se vor bucura de colecția de aur MOSFILM pe DVD, pentru că Zilele Filmului Rus, deja tradiționale, vor fi dedicate celor 90 de ani de la înființarea concernului cinematografic Mosfilm.

21
/10
/14

Între 3 și 9 noiembrie 2014, Bucureștiul devine scena principală a teatrului independent românesc. Timp de o săptămână, Festivalul Național de Teatru Independent va prezenta cele mai bune producții independente din țară, workshop-uri inedite și conferințe.

21
/10
/14

Sâmbătă, 1 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „Gypsy Blues“, susținut de Emil Bîzgă (trompetă), Marius Vernescu (pian), Toma Zaharia Tomiță (bas) și Tudy Zaharescu (tobe). Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

20
/10
/14

Teatrul de Artă Bucureşti prezintă, în premieră, spectacolul “MOARTEA PENTRU PATRIE”. Dragoste, trădare, violență, inocență și uitare. Destinele locuitorilor a trei apartamente dintr-un bloc se întrepătrund într-o disperată luptă pentru supraviețuire urbană. Un spectacol în distribuţia: Constantin Cojocaru, Lucian Ifrim, George Constantinescu, Paula Chirilă, Dana Voicu, Ruxandra Hule.

20
/10
/14

Un studio de înregistrări din Londra a lansat o „provocare” artistică unuia dintre cei mai valoroşi tineri pianişti români, SERGIU TUHUŢIU: studioul s-a oferit să îi înregistreze primul CD dacă reuşeşte să adune 20.000 de like-uri pe pagina sa de Facebook. După ce a făcut public acest pariu pe reţeaua de socializare, povestea s-a transformat într-un fenomen viral, rezultatul fiind acela că în două zile pagina sa a obţinut 24.000 de like-uri, iar înregistrările CD-ului au fost programate pentru finalul verii 2014.

20
/10
/14

Producătorii Ridley Scott şi Lynda Obst lucrează la o miniserie de televiziune, bazată pe cartea "The Hot Zone" a lui Richard Preston, publicată în 1994, despre izbucnirea epidemiilor de febră hemoragică, inclusiv cea provocată de virusul Ebola. Potrivit The Hollywood Reporter, serialul va fi produs de studiourile de televiziune Fox, după un scenariu adaptat de Jeff Vintar.

19
/10
/14

După un program intensiv de filme cu un palmares internațional impresionant și o serie de evenimente speciale inedite, „Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj” și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară. Pelicula „Jacky în regatul femeilor”, de Riad Sattouf, a fost dublu premiată: Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu.

19
/10
/14

Filmele câștigătoare ale celor mai importante premii pe Croazetă în acest an, retrospective, invitați celebri și discuții despre cinema pot fi găsite în programul celei de-a 5-a ediții a festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest“ (24-30 octombrie), inițiat și patronat de Cristian Mungiu.

18
/10
/14

Cineastul spaniol Pedro Almodovar a fost recompensat vineri seară, la Lyon, cu premiul Lumière, o distincţie care recompensează un cineast cu o contribuţie remarcabilă în lumea filmului.