Ileana Sonnabend, românca elogiată la MoMA din New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/ileana-sonnabend-romanca-elogiata-la-moma-din-new-york/

Museum of Modern Art (MoMA) din New York, cel mai important muzeu de artă modernă din lume, îi dedică o expoziţie specială româncei Ileana Sonnabend, considerată unul dintre cei mai influenţi promotori şi colecţionari de artă din secolul al XX-lea.

Un articol de Petre Ivan|7 ianuarie 2014

Museum of Modern Art (MoMA) din New York, cel mai important muzeu de artă modernă din lume, îi dedică o expoziţie specială româncei Ileana Sonnabend, considerată unul dintre cei mai influenţi promotori şi colecţionari de artă din secolul al XX-lea.

Expoziţia „Ileana Sonnabend: Ambassador for the New” a fost vernisată pe 21 decembrie 2013 şi poate fi vizitată la celebrul muzeu din New York până pe 21 aprilie 2014.

Ilustrată pe site-ul MoMA cu un tablou realizat de artistul american Andy Warhol, care înfăţişează chipul Ilenei Sonnabend, expoziţia este prezentată pe larg de publicaţiile The Wall Street Journal şi The New York Times, informează Mediafax.

Ileana Sonnabend s-a născut pe 28 octombrie 1914, la Bucureşti, şi a decedat pe 21 octombrie 2007, la New York, la vârsta de 92 de ani.

De-a lungul unei cariere care s-a întins pe o jumătate de secol, Ileana Sonnabend a influenţat industria artei în Europa şi America de Nord, fiind considerată una din persoanele care au contribuit în mod decisiv la globalizarea artei la nivel internaţional.

Important galerist şi colecţionar de artă, Ileana Sonnabend i-a descoperit şi făcut celebri pe mulţi artişti,

ale căror lucrări sunt vândute în prezent pe piaţa internaţională pentru zeci de milioane de euro, între care se numără Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein şi Jeff Koons.

Printre cele mai importante opere de artă din colecţia Ilenei Sonnabend se numără lucrarea lui Robert Rauschenberg „Canyon”, pe care familia Sonnabend a donat-o MoMA în anul 2012, conform instituţiei muzeale.

Ileana Sonnabend

MoMA a trecut-o pe Ileana Sonnabend pe lista de onoare a donatorilor muzeului

The Museum of Modern Art (MoMA) a fost înfiinţat în 1929 şi este adesea considerat cel mai influent muzeu de artă modernă din lume.

În colecţiile MoMA se regăsesc lucrările unora dintre cei mai importanţi artişti din lume, printre care Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Paul Gauguin, Henri Matisse, Claude Monet şi Paul Cézanne, notează Mediafax.

Totodată, la MoMA sunt expuse şi o serie din lucrările sculptorului român Constantin Brâncuşi

Foto cu Ileana Sonnabend – wikipedia și modernism.ro

18
/05
/21

După mai mult de un an de introspecție și de distanțare socială, timpul petrecut cu noi, în spațiile care au devenit din confortabile limitative, a căpătat complet alte semnificații. Momentele dragi din trecut le-am păstrat departe de estompare iar perioadele de solitudine impusă a făcut zilele, săptămânile și lunile să se comprime. Nu știm când și cum au trecut ultimele 15 luni așa că amintirile ne sunt mai apropiate ca niciodată.

09
/05
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

28
/04
/21

Joi, 6 mai 2021, între orele 16:00 și 20:00 are loc la Galeria Senat, str. Băiculești nr. 29, Sector 1, București, la Combinatul Fondului Plastic, deschiderea expoziției Depozitul 12, prima din seria Politici ale non-acțiunii.

20
/04
/21

Numeroase lucrări în diverse tehnici, realizate în ultimul deceniu de Maia Ștefana Oprea, una dintre cele mai cunoscute și apreciate artiste contemporane din România, se regăsesc începând din 20 aprilie 2021 în expoziţia VR (virtual reality) „On the Naturalness of Things“ / „Despre naturalețea lucrurilor“, curator Ana Sultana Cipariu, „vernisată“ virtual pe platforma Theopen-art.com, fiind cea de-a noua expoziţie în „realitate virtuală“ găzduită aici, alături şi de reconstrucţia virtuală a atelierului marii pictoriţe Valentina Rusu Ciobanu.

20
/04
/21

Expoziția Shaping Design. Together. va avea loc în perioada 5-13 iunie 2021, în cadrul Romanian Design Week, la Muzeul Național de Artă al României.

16
/04
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani, care se axează pe trei direcții: arte vizuale, arte performative și literatură. TRIUMF AMIRIA este un efort de diseminare extinsă a culturii queer locale, care își propune în același timp să identifice mai multe direcții pentru viitorul producției culturale queer.