Ileana Stana Ionescu, 80 de ani! Spectacol dedicat marii actriţe, la Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/ileana-stana-ionescu-80-de-ani-spectacol-dedicat-marii-actrite-la-teatrul-metropolis/

Fundaţia Geo Barton, în parteneriat cu Teatrul Metropolis, prezintă evenimentul „La mulţi ani, Ileana Stana Ionescu!”, vineri 28 octombrie, ora 19.30, la Teatrul Metropolis.

Un articol de Anita Barton|13 octombrie 2016

Cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani (născută pe 14 septembrie 1936), marea noastră actriţă va fi înconjurată de prietenii şi colegii săi, care îi dedică un spectacol festiv, o seară efervescentă şi jovială în care o puteţi admira pe Ileana Stana Ionescu într-o ipostază inedită, în compania amfitrionilor Iuliana Marciuc şi Silviu Biriş.

Invitaţi: Adela Mărculescu, Florina Cercel, Florin Piersic, Dan Puric, Costel Constantin, Ştefan Sileanu, Constantin Dinulescu, Bogdan Stanoevici, Cătălin Crişan, Mihai Niculescu, Dragoş Stemate, Liviu Crăciun.

„M-aş bucura enorm ca anunţul acestei serate-eveniment să vă stârnească plăcerea spontană de a participa şi dumneavoastră la sărbătorirea uneia dintre marile noastre actriţe!

afis-ileana-stana-ionescu-2

Dacă, totuşi, undeva, înlăuntrul sufletului dumneavoastră, aveţi nevoie de motivaţii ulterioare, sunt gata să vi le ofer.

Ileana Stana Ionescu a împlinit, de curând, respectabila vârstă de 80 de ani! Din aceşti 80 de ani, 60 i-a dedicat scenei şi ecranului românesc, cu pasiune şi devotament!

60 de ani de carieră!

Asta înseamnă sute de oameni, seară de seară, la teatru; mii de oameni în sălile cinematografelor, milioane de oameni în faţa televizoarelor…

Înseamnă generaţii întregi care au fost şi sunt contemporane cu interpretările memorabile ale Ileanei Stana Ionescu, începând de la Nastasia Filipovna din piesa “Idiotul” de Dostoievski, în regia lui Alexandru Finţi, din 1969 – primul rol pe scena TNB şi până la actualele “Generăleasa” din “Micul Infern” de Mircea Ştefănescu, la TNB, sau Lena din “Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, pe scena Teatrului Metropolis.

Înseamnă că Ileana Stana Ionescu îşi pune la dispoziţia sufletului nostru acest minunat har, talentul său, cu care a fost înzestrată, pentru a ne bucura, pentru a ne binedispune, pentru a ne hrăni sufleteşte.

Patrimoniul său artistic devine patrimoniul nostru sentimental!

Ileana Stana Ionescu este una dintre actriţele teatrului românesc care a jucat alături de mari actori şi sub bagheta unor mari regizori, ceea ce înseamnă că extraordinara sa experienţă artistică o transmite, o predă, ca pe o moştenire valoroasă, tinerilor actori alături de care joacă, cu generozitatea tipică marilor personalităţi.

Aşadar, când sărbătorim o excelenţă a teatrului şi a filmului, aşa cum este Ileana Stana Ionescu, avem, de fapt, prilejul să ne exprimăm gratitudinea pentru momentele indelebile pe care ni le oferă, cu fiecare rol interpretat!

Vă aşteptăm la această seară festivă, vineri 28 octombrie, ora 19.30, fix!”

Anita Barton

24
/02
/21

Legendarul actor al Teatrului Nottara, Alexandru Repan, sărbătorește, vineri, 26 februarie 2021, 81 de ani pe scena vieții. Spectacolul Efecte colaterale de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, îl aduce în fața publicului chiar la aniversare. În foaierul Sălii Horia Lovinescu, o expoziție de fotografie aduce laolaltă instantanee impresionante cu cele mai importante roluri interpretate de Alexandru Repan pe scena Teatrului Nottara.

07
/02
/20

Născut în 1955, la Piatra Neamț, regizorul Alexandru Dabija împlinește pe 13 februarie 65 de ani, prilej cu care Casa de Producție TVR vă invită să urmăriți una dintre comediile cele mai spumoase ale anilor ’90, „Scapino” de Molière, în regia sa.

23
/09
/19

"Eu, George din Moreni, am trăit în România visul american!", spunea George Mihăiță, într-un interviu din 2018.  Actorul și directorul Teatrului de Comedie împlineşte astăzi 71 de ani.

03
/09
/19

Născut într-o zi de 2 septembrie (1964) la Beirut, în Liban, actorul din Matrix, Point Break, Speed sau The Devil's Advocate a împlinit, ieri, 55 de ani. Zilele trecute a fost confirmată oficial informația conform căreia Trilogia Matrix va avea o continuare. Filmul îi va avea în distribuție și de această dată pe Keanu Reeves și Carrie-Anne Moss.

26
/08
/19

Anna Szeles, una dintre cele mai fermecătoare actrițe din cinematografia românească, a împlinit 77 de ani. Actriţa de origine maghiară a fost omagiată la Festivalului Internațional de Film Transilvania 2018, unde a primit Premiul pentru întreaga carieră.

23
/08
/19

"Îmi place poza asta pentru că-l înfățișează pe Andrei Pleșu așa cum îl cunosc eu: un om ludic, firesc, lipsit de bățoșenia pe care unii ar crede că o impune statutul lui și, în același timp, un om cald, deschis, integrator. Tot așa e și ca om de cultură, iar prezența sa în spațiul cultural de la noi (nu numai prin cărțile lui, dar și prin instituțiile pe care le-a creat) ne-a ajutat enorm să regăsim sau să reconstruim normalitatea. Mulțumim, Andrei Pleșu! La mulți ani!" - Cezar Paul-Bădescu. Scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu împlineşte, astăzi, 71 de ani.

13
/08
/19

"Blondele sunt cele mai potrivite victime. Ele sunt asemeni zăpezii virgine în care ies la iveală urmele însângerate." - Alfred Hitchcock. Se împlinesc, astăzi, 120 de ani de la nașterea cineastului considerat „maestrul suspansului”. 

12
/08
/19

“Cred că nu am trăit degeaba. Am lăsat ceva în urmă. Am învăţat de la viaţă că demnitatea, cinstea şi generozitatea se plătesc foarte scump.” – Tamara Buciuceanu-Botez. Doamna comediei româneşti a împlinit, zilele trecute, 90 de ani!

05
/08
/19

“Cred că am devenit, astăzi, persoana care mi-am dorit să fiu. Am învăţat că, indiferent cât de mult suferi, lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta. Am învăţat că trebuie să te desparţi de cei dragi prin cuvinte calde. S-ar putea să fie ultima oară când îi vezi… Am învăţat să iubesc ca să pot fi iubită!” – Cezara Dafinescu, actrita care, ieri, şi-a serbat cea de-a 71 -a aniversare!

01
/08
/19

“Copilăria este cadoul ce ni-l face viaţa pentru ce vom avea de îndurat. Mi-e dor de tot, de nedeile satelor, unde mâncam colaci sfinţiţi, caltaboşi, sugiuc, turtă dulce şi mai ales îngheţată colorată de la ţigani.” – Horaţiu Mălăele. Artistul (actor, regizor, caricaturist, pictor şi scriitor) Horațiu Mălăele a împlinit, astăzi, 67 de ani. La mulți ani!

16
/04
/19

"Nu sunt nostalgică, obişnuiesc să privesc înainte, dar îmi e dor de momentele magice petrecute cu Visconti şi Fellini." - Claudia Cardinale. Celebra actriţă italiană a împlinit 81 de ani.

25
/03
/19

“Între pasiune şi suferinţă asemănarea este atât de mare încât, de-a lungul timpului, oamenii au ajuns să le confunde şi să le boteze cu acelaşi cuvânt: patimă, a pătimi. O ironie filologică.” – Ana Blandiana . Astăzi, de Buna Vestire, una dintre cele mai graţioase şi puternice voci din poezia feminină românească împlineşte 77 de ani.

14
/02
/19

Actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din București, împlinește 51 de ani, pe 15 februarie. Șase artiști care au un impact uriaș asupra repertoriului teatrului: directorul de scenă Victor Ioan Frunză, scenografa Adriana Grand, regizoarea Chris Simion-Mercurian, actrița, regizoarea și dramaturgul Lia Bugnar, actorul și regizorul Emanuel Pârvu și dramaturgul și regizorul Mimi Brănescu, povestesc câteva întâmplări cu George Ivașcu.

10
/02
/19

„Când am început jucam la amatori, îl imitam pe Beligan. Doar când am dat examen la Institut, mi s-a spus «mă, tu îl imiți pe Beligan!». Și atunci mi-am dat seama și am căutat să scap de chestia asta.” , spune Victor Rebengiuc, actorul care a împlinit, astăzi, 86 de ani.