Omar Sharif, Joseph Pulitzer & Carol I
https://www.ziarulmetropolis.ro/ilie-cleopa-joseph-pulitzer-omar-sharif-stiati-ca/

Într-o zi de 10 aprilie se năşteau actorul egiptean Omar Sharif, jurnalistul american Joseph Pulitzer şi Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen.

Un articol de Petre Ivan|10 aprilie 2017

Omar Sharif, pe numele său adevărat Michael Demitri Shalhoub, a studiat la Colegiul Victoria din Alexandria, devenind un bun sportiv, dar a dezvoltat, totodată, și un interes deosebit față de lumea teatrului.

Până în 1961, când a atras atenția producătorilor străini, Omar Sharif a jucat în peste 20 de filme. Primul film în limba engleză a fost „Lawrence of Arabia” (1962), în regia regizorului american David Lean, unde l-a interpretat pe Ali Ibn Kharish, prințului deșertului. Pelicula l-a propulsat pe scenele internaționale și i-a adus Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (1963), dar și o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (1963).

Omar Sharif a jucat în peste 60 de filme alături de actori precum Peter O’ Toole, Anthony Quinn, Catherine Deneuve, Jean-Paul Belmondo sau Barbra Streisand. A fost, totodată, unul dintre cei mai cunoscuți jucători de bridge din lume. A scris o carte pe acest subiect intitulată ”Ma vie au bridge” (Paris, 1982). Omar Sharif s-a stins din viaţă în iulie 2015, la vârsta de 83 de ani.

* * *

 Ia să-mi spuneţi mie unde eraţi voi cu 100 de ani în urmă? Să-mi spuneţi acum repede! Să vedem. Dar unde o să fiţi peste 100 de ani? Ştiţi? Vedeţi că nu ştiţi nici unde eraţi, nici unde mergeţi? Ce-a spus Mântuitorul Apostolilor? Voi nu ştiţi de unde veniţi şi unde mergeţi. Eu ştiu de unde vin. Eu vin de la Tatăl şi merg la Tatăl. Deci băgaţi de seamă, noi suntem călători şi străini.  Vezi că a răsărit soarele? Şi ştii că n-are încotro, merge la apus. Aşa şi noi: îndată ce-am răsărit prin naştere, mergem în fiecare clipă spre groapă. Ziua naşterii dă mâna, încă de la naştere, cu ziua morţii, că nu avem unde călători. Ne-am născut ca să murim. Întelegeţi? Lege veşnică pusă de Dumnezeu. Daca noi în călătoria asta a noastră facem ceva bun, ne ducem la o bucurie şi la o fericire fără margini. Dacă în călătoria asta ne legăm cu lucrurile lumii şi facem rău şi murim nespovediţi şi în păcate, ne ducem la o muncă fără de sfârşit. Dumnezeu ne-a adus în viaţă tocmai pentru asta, ca să avem când ne pregăti în puţina viată pe care o avem pe pamânt. Ce ramâne pe pamânt? Bogaţia? Cinstea? Viaţa? Tinereţea? Bucuriile lumii? Ce este care nu-i vis şi umbră? – Părintele Cleopa

* * * * *

Tot într-o zi de 10 aprilie

1884: Apare, la Iași, „Revista socială” (până în august 1887, cu întreruperi), prima publicație teoretică socialistă din România.

1912: Vasul Titanic a plecat în primul și singurul voiaj dintre Southampton, Anglia și New York, SUA.

1944: A fost produsa pentru prima data chinina sintetica, de catre dr. Robert Burns Woodward si dr. William von Eggers Doering.

1948: Are loc premiera dramei istorice „Michelangelo”, de Al. Kirițescu.

1970: Paul McCartney anunță că părăsește trupa The Beatles din motive personale și profesionale.

 

Piesa „Yesterday” a fost compusă în anul 1964. „Paul McCartney a scris piesa când era pe WC, într-o dimineaţă”, a povestit Tony Sheridan, fost colaborator al celor patru muzicieni din Liverpool în memoriile pe care le-a publicat în 2012. Acesta a mai spus că titlul iniţial al cântecului era „Scrambled eggs”, „Ouă jumări”. Piesa „Yesterday” are două milioane de vizualizări pe YouTube şi este una dintre cele mai apreciate compoziţii marca The Beatles.

 

S-au născut:

1839: Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (d. 1914)

1847: Joseph Pulitzer, jurnalist american (d. 1911)

1912: Ilie Cleopa, arhimandrit și duhovnic la Mănăstirea Sihăstria (d. 1998)

 

1914: Maria Banuș, poetă, eseistă româncă (d. 1999)

1932: Omar Sharif, actor egiptean

 

1939: Doina Levința, scenografă, pictoriță de costume, creatoare de modă româncă

1952: Steven Seagal, actor american de acțiune, producător, scriitor, artist marțial și chitarist.

Au murit:

1813: Joseph Louis Lagrange, matematician și astronom italian (n. 1736)

1919: Emiliano Zapata, revoluționar mexican (n. 1879)

1954: Auguste Marie Lumiére, inventator francez (n. 1862)

1955: Oskar Lindberg, compozitor suedez (n. 1887)

1962: Michael Curtiz (Mihaly Kertész), regizor american de origine maghiară (n. 1888)

Foto cu Omar Sharif – wikipedia

 

05
/03
/19

Keith Flint, solistul trupei Prodigy, în vârstă de 49 de ani, a fost găsit mort luni dimineață, în casa sa din Essex, cel mai probabil fiind vorba despre o sinucidere. „Suntem șocați și extrem de triști să vă anunțăm că fratele și cel mai bun prieten al nostru, Keith Flint a încetat din viață. A fost un pioner și o adevărată legendă a muzicii. Cu toții îi vom simți lipsa”, au transmis membrii trupei The Prodigy.

04
/03
/19

În urmă cu 42 de ani, într-o seară liniștită de 4 martie, un cutremur cu magnitudine 7,2 pe scara Richter, produs la 110 kilometri adâncime în Vrancea, punea la pământ 35.000 de locuinţe şi curma viața a aproximativ 1.600 de oameni.

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

28
/11
/18

"Cade zăpada, / Tu nu vei veni în seara asta / Cade zăpada / Şi inima mea se îmbracă în negru, / Acest cortegiu mătăsos, / Cu totul în lacrimi albe / Pasărea pe creangă / Jeleşte farmecul. (...)". "Tombe la neige", unul din marile succese ale lui Salvatore Adamo, a fost un mare hit în Franța anului 1963.

22
/11
/18

Maya Plisetskaya dansând Bolero-ul lui Maurice Bejart, într-o înregistrare din 1976, la Teatrul  Royal de la Monnaie, Bruxelles,  cu ocazia Festivalului Fête de l'Humanité. Într-o zi de 22 noiembrie (2007) se stingea din viață, la vârsta de 80 de ani, Maurice Bejart, considerat coregraful secolului XX.

19
/11
/18

Prima zăpadă, Ali MacGraw, bătaie cu bulgări, Ryan O'Neal, om de zăpadă, anul 1970, sărutări în zăpadă, Francis Lai, Love Story, unul dintre cele mai romantice filme ale tuturor timpurilor, îmbrățișări la gura sobei și multe lecturi,

08
/11
/18

O fi azi ziua lui Alain Delon, ajuns, iată, la 83 de ani, dar, totuși, să dăm Cezarului, în cazul de față actorului britanic Idris Elba, ce e al Cezarului... Adică să amintim că actorul londonez în vârstă de 46 de ani a fost desemnat cel mai sexy bărbat în viaţă, în 2018, de revista People.

02
/11
/18

În noaptea de 2 noiembrie 1975, Pier Paolo Pasolini, unul dintre cei mai mari artiști și intelectuali italieni ai secolului al XX-lea și simbol al artei luptând împotriva puterii, era ucis într-un cartier din Roma. 40 de ani mai târziu, în mai 2015, Abel Ferrara lansa la Festivalul de la Veneția filmul biografic "Pasolini", cu Willem Dafoe în rolul lui Pier Paolo Pasolini.

01
/11
/18

Această imagine, în care Elvis Presley discută cu un puști de 11 ani - Kurt Russell, viitorul mare actor de la Hollywood - este extrasă din filmul "It Happened at the World's Fair", al 12-lea film al lui Elvis, realizat în anul 1963. 

31
/10
/18

O fi ea ultima zi de octombrie în calendar (adică ziua în care s-au născut Alehin - șahistul, Helmut Newton – fotograful, Barbara Bel Geddes – Miss Ellie din Dallas, Bud Spencer – Piedone din film, nu cel de la primărie și, bineînțeles, Marco van Basten - fotbalistul olandez și ziua în care au murit Egon Schiele – pictorul și Federico Fellini – cineastul), dar afară e o vreme atât de frumoasă de-ți vine s-o inviți la un dans, nu alta!