Ilie Gheorghe, 75 de ani de viață şi 50 de ani de carieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/ilie-gheorghe-75-de-ani-de-viata-si-50-de-ani-de-cariera/

Duminică seara, timp de trei ore, sala mare a Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova a răsunat de aplauze pline de admiraţie pentru marele actor ILIE GHEORGHE.

Un articol de Petre Ivan|24 mai 2016

Cei 75 de ani de viaţă şi 50 de ani de carieră au fost sărbătoriţi cu un spectacol omagial în care Ilie Gheorghe a recitat poezii semnate de Marin Sorescu și Mihai Eminescu şi a readus la viaţă monologurile lui Iona, Faust sau Caţavencu.

Noi toţi ne bucurăm de prea-plinul energiei dumneavoastră pe care o dăruiţi cu atâta largheţe şi de harul întâlnirilor, întotdeauna memorabile. Vă apreciez pasiunea cu care de mai bine de 50 de ani reclădiţi magia teatrului, oferindu-ne un spectacol fascinant, cum nu mulţi reuşesc să facă. UNITER v-a recunoscut de mai multe ori meritele, şi, personal, vă admir spiritul cu care v-aţi dăruit teatrului, personajelor şi spaţiului imens al scenei, cu responsabilitate şi spontaneitate. Cu neştirbită acuitate descoperiţi esenţa vieţii în fiecare personaj şi reuşiţi de fiecare dată să o transmiteţi.Sunt părtaş emoţiilor acestei sărbătoriri şi vă transmit pe această cale gânduri de bine. Şi…  să ne bucurăm împreună de TEATRU! La emoţionante şi vibrante spectacole, aşa cum ne-aţi obişnuit, Maestre Ilie Gheorghe! – Ion Caramitru, președintele UNITER

Cu mare emoţie, Ilie Gheorghe a primit de la Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Crucea Sfântului Nicodim de la Tismana, cea mai înaltă distincţie oferită de Mitropolia Olteniei unui laic.

Surpriza serii însă a fost mesajul scris şi interpretat de regizorul american Robert Wilson, cel care a pus în scenă piesa „Rinocerii” la Teatrul Național “Marin Sorescu” și care a ținut să-i transmită lui Ilie Gheorghe sentimentele sale de apreciere, în stilul său caracteristic, direct din Macau – China, unde se află în aceste zile.

“…Pentru el, eu scriu un imn, îi cânt un imn lui Ilie. Pentru că el este cel mai bun actor pe care îl cunosc. Pentru geniul său, omenia sa, pentru inteligența sa și pentru umorul său… Pentru cea de-a 75-a aniversare a zilei sale de naștere și pentru cei 50 de ani pe scenă, cu drag, întotdeauna, Bob Wilson.”

Foto: Ilie Gheorghe – Florin Chirea

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.