Ilinca Tomoroveanu va primi titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/ilinca-tomoroveanu-va-primi-titlul-de-cavaler-al-ordinului-artelor-si-literelor/

Actriţa Ilinca Tomoroveanu, directorul artistic al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, va primi una din cele mai înalte distincţii acordate de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa – titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor. Frédéric Mitterand, fostul ministrul francez al Culturii şi Comunicării, menţiona într-o scrisoare emisă pe data de 13 […]

Un articol de |22 octombrie 2012

Actriţa Ilinca Tomoroveanu, directorul artistic al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, va primi una din cele mai înalte distincţii acordate de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa – titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor.

Frédéric Mitterand, fostul ministrul francez al Culturii şi Comunicării, menţiona într-o scrisoare emisă pe data de 13 aprilie: „Vă adresez cele mai sincere felicitări pentru această distincţie, care recompensează eforturile unor ani lungi de muncă în favoarea limbii franceze şi cooperării franco-române”.

Recepţia şi decernarea oficială a titlului de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor vor avea loc pe 26 octombrie, la Institutul Francez din Bucureşti, începând cu ora 18.00.

„Sunt foarte emoţionată de promovarea mea în grad de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor. Această distincţie mă onorează şi mă obligă. Am avut întotdeauna o mare admiraţie pentru cultura franceză, pentru istoria Franţei şi pentru poporul francez, care sunt profund legate de cultura şi istoria României. Sper ca şi în viitor, împreună cu oamenii de cultură şi artiştii români ataşaţi culturii franceze să pot fi de folos bunelor relaţii dintre cele două ţări”, a declarat actriţa.

Cu o carieră impresionantă în teatrul şi filmul românesc, Ilinca Tomoroveanu face parte din acea categorie rară de artişti de care teatrul are nevoie ca de aer, dăruiţi cu pasiune şi devotament unui crez. Venind de acasă cu o solidă educaţie ardelenească, nepoată a poetului Octavian Goga, hărăzită parcă de muze pentru teatru, a avut parte de o şcoală de înaltă clasă, sub îndrumarea maestrului Costache Antoniu, asistent fiindu-i regizorul Ion Cojar.

A jucat sub semnături regizorale prestigioase roluri din marea dramaturgie românească (Barbu Delavrancea, Camil Petrescu, Alexandru Davila, Mihail Sorbul, Horia Lovinescu) şi universală (Victor Hugo, Alfred de Musset, Tolstoi, Dostoievski, Anouilh). Creaţiile sale, degajând delicateţe şi sensibilitate şi-n acelaşi timp o misterioasă forţă şi un dramatism reţinut, au fost remarcate încă de la debut.

A avut şansa de a se întâlni cu partituri generoase în spectacole memorabile, sub bagheta unor mari regizori din generaţii diferite, de la Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter şi Alexandru Finţi – clasici ai scenei Naţionalului, la Horea Popescu, Ion Cojar, Sanda Manu, Cornel Todea, Mihai Berechet, Andrei Şerban, Victor Ioan Frunză şi până la tânărul Radu Afrim.

Neobosita sa activitate în slujba teatrului şi filmului românesc a fost recompensată cu numeroase distincţii şi recunoaşterea breslei. Din 1999, ea este membră în senatul Uniunii Teatrale din România (UNITER). A fost distinsă, în anul 2004, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. Director adjunct artistic al Teatrului Naţional Bucureşti, din 2005 şi în prezent, continuă să joace pe scenele teatrului căruia i s-a dedicat încă de la debut.

 

Sursa: MEDIAFAX

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

01
/12
/23

La sfârșit de an, Teatrul Metropolis vă propune spectacole-cadouri memorabile, multe deja consacrate, câteva noi și proaspete – toate, povești care sperăm că vă vor oferi experiența unor seri de poveste în cele două săli din strada Mihai Eminescu 89.

01
/12
/23

Cu ocazia apariţiei "Fallen Leaves" (2023), ales deja de critici cel mai bun film al anului şi lansat şi la noi cu titlul "Frunze căzătoare", platforma MUBI a pregătit o amplă retrospectivă dedicată marelului regizor finlandez Aki Kaurismäki.

29
/11
/23

Luni, pe 4 decembrie, unteatru dă startul celei de-a doua ediții a programului Teatru în Sectorul 5. Mini-stagiunea cu spectacole oferite în dar comunității din Sectorul 5 va readuce pe scena din Sfinții Apostoli nr. 44 câteva dintre cele mai iubite producții din repertoriul unteatru.