Ilona Brezoianu: „Mă bucur că nu mai sunt singură pe scenă”
https://www.ziarulmetropolis.ro/ilona-brezoianu-ma-bucur-ca-nu-mai-sunt-singura-pe-scena/

INIȚIATIVĂ Teatrul Metropolis, condus de George Ivaşcu, propune, la zece ani de la înfiinţare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în 30 de ani, selectaţi de maeştri ai scenei româneşti de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

Un articol de Andrei Crăciun|8 februarie 2017

Printre cei aleși se numără și Ilona Brezoianu (26 ani). A fost selectată de Oana Pellea. Ilona deja s-a impus pe scena teatrului independent, cu „Fata din Curcubeu”, un one-woman-show.

Ilona, ce așteptări ai de la acest spectacol?
Am așteptări mari, având în vedere că am mai lucrat cu Lia și știu că va ieși ceva foarte bun. Sunt tare curioasă. Și cred că va fi un spectacol bine primit, și vor veni mulți să-l vadă.

Cum crezi că îți va influența această selecție cariera?
Momentan nu aș vrea să cred nimic. Sper doar să îmi fac treaba cât mai bine, și mă bucur că o să câștig experiență. Eu mi-aș dori în bine, dar îmi place să fiu surprinsă. Nu aș face un pronostic.

Te așteptai să fii dintre cei aleși? De ce?
Sincer, eram 50% cu 50%. M-am pregătit, recunosc, și am muncit pentru audiție. De asta mă așteptam să da, dar la fel de bine putea fi și nu.

Cum ți se pare faptul că ai fost ales de actrița Oana Pellea?
M-am bucurat foarte tare. O apreciez mult, este un om deosebit. Și o actriță extraordinară. Mai ales în seara galei, când a vorbit atât de frumos despre mine, am fost foarte emoționată…

Cum decurg repetițiile?
Păi, am făcut ceva lecturi, și acum începem să ne cunoaștem mai bine. Lucrurile se conturează foarte frumos. Ne place piesa, lucrăm cu drag, și chiar cred că e o gașcă de oameni talentați și cu chef. Și eu momentan profit de colegi, și mă bucur că nu mai sunt singură pe scenă, cum sunt la ‚Fata din curcubeu’. Acum am pe cine să mă bazez. Sunt încă nouă actori acolo.

Cum vezi această inițiativă a Teatrului Metropolis, odată început lucrul?
Mă bucur tare că există genul ăsta de inițiativă, care sprijină actorii tineri. Cred că ar trebui să facă asta cât mai multe teatre. Sau dacă nu, să se facă asta la Metropolis și în anii următori, ca să se poată bucura și alți colegi.

Cum ți s-a schimbat programul și ce îți place cel mai mult?
Nu mi s-a schimbat prea mult, doar că am început repetițiile astea. Și în rest spectacole, dar încă nu pot să zic că sunt foarte solicitată. Adică mă descurc cu toate. Și încă mai încap. Îmi place că am început lucrul, nu rezist acasă foarte multă vreme.

DESPRE ILONA BREZOIANU

ID: Nume, data și locul nașterii, studii, roluri importante de până acum.
Brezoianu Ilona, 26. 06. 1990, Giurgiu, Liceul Ion Maiorescu Giurgiu, UNATC I L Caragiale, Licență: Clasa prof. Adrian Tititeni. Master: Clasa prof. Gelu Colceag. Roluri: Chivuța, Două Loturi – TNB, regia Alexandru Dabija; Fata din curcubeu, One Woman Show – regia Lia Bugnar; Anita, Mon Cabaret Noir – Teatrelli, regia Răzvan Mazilu; Isaura, Medeea mama mea – TNB , regia Ivan Dobchev; Aspasița, Peretele – Metropolis – regia Lia Bugnar.

TEATRU. De ce ai ales teatrul? Cum e să fii un actor tânăr în România zilelor noastre? De ce e bine, de ce e rău?
Pentru că nu cred că aș fi fost bună la altceva. Am avut de mică înclinații artistice. Cred că și părinții mei și-au dat seama. Apoi când am crescut și am înțeles despre ce vorba în actorie n-am renunțat la idee. Din contră. Ăsta ar fi unul din motive. Și pentru că nu mi-aș fi dorit o viață banală. Cred ca e și o doză de nebunie undeva, la oamenii care aleg asta. Recunosc, m-a pus un pic în dificultate întrebarea asta. Aș fi tentată să spun că e o nebunie să fii un tânăr actor în România zilelor noastre. Trăiești intens, câștigi bani, ceea ce nu ai fi crezut vreodată, și faci ce iți place. Dar imediat îmi vin în minte și colegi care nu joacă, deși au terminat facultatea asta. E trist. Din păcate nu sunt șanse egale pentru toți. Suntem prea multi, și se fac destul de puține lucruri. Habar n-am. Pentru unii e bine, pentru alții nu. Trist.

SCHIMBARE. Ce îți dorești tu să schimbi în teatru, ce ți-ai dori să schimbe sistemul?
Mi-aș dori casting-uri cu acces pentru toată lumea, posturi, angajări cu concurs. Astea ar fi.

PUNCTE FORTE. Care consideri că sunt atuurile tale în viața de actor?
Forța și umorul. E suficient. Nici nu știu dacă mai sunt altele.

COTIDIAN. Cum trăiești în viața de zi cu zi?
Merg la repetiții, gătesc, dorm, iubesc pisica, ies în oraș, nu știu. Fac de toate. E plină de activități.

RECOMANDĂRI CULTURALE. Scriitori, dramaturgi, cărți, regizori, filme, muzică…
John Steinbeck . Slwomir Mrozek. Acum citesc Andrei Takovsky – Sculptând în timp. Regizori: Yuri Kordonsky, Alexandru Dabija, Lia Bugnar, Alexander Morfov, mulți. Și ar mai fi și de afară, și de film. și… mulți. Film: Ivan’s childhood. Muzică: Avishai Cohen.

Aș fi tentată să spun că e o nebunie să fii un tânăr actor în România zilelor noastre. Trăiești intens, câștigi bani, ceea ce nu ai fi crezut vreodată, și faci ce iți place. Dar imediat îmi vin în minte și colegi care nu joacă, deși au terminat facultatea asta. E trist. Din păcate nu sunt șanse egale pentru toți.

Foto: Laura Dobre

17
/11
/22

Tandem este un eveniment ce aduce pe scenă speakeri duet. Speakeri ce se cunosc și au o relație. Sunt fie prieteni, iubiți, familie, parteneri de afaceri, colaboratori și vin pe scena Tandem să spună aceeași poveste, fiecare din perspectiva proprie. Cu scopul de a arăta ambele fețe ale aceleiași monede și de a puncta necesitatea comunicării în ambele sensuri.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

26
/08
/22

Dimitri’s Bats a lansat piesa „Get Your Fix”, un nou single despre reclame, dragoste și consumerism, de pe viitorul EP al trupei, „Get Your Fix”. Vă invităm să-l cunoașteți mai bine pe Radu Osaciuc, solistul trupei, într-un interviu sub formă de alfabet.

10
/08
/22

INTERVIU De la Slătioara Olteniei de sub munte, unde locuiește de câțiva ani și unde organizează vară de vară tabere de creație literară, scriitorul și editorul Marius Chivu a răspuns întrebărilor noastre despre proză scurtă, poezie și jurnale de călătorie. Punctul de pornire îl reprezintă antologia „KIWI, 2022. Granițe”, apărută la Editura Polirom.