„Iluzii pierdute”, o adaptare spectaculoasă a romanului lui Balzac, câștigătoare a șapte premii César, din 8 iulie în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/iluzii-pierdute-o-adaptare-spectaculoasa-a-romanului-lui-balzac-castigatoare-a-sapte-premii-cesar-din-8-iulie-in-cinema/

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiţii literare şi corupţia din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independenţa Film. Prezentat în premieră internaţională la Festivalul de la Veneţia şi câştigător a şapte premii César, printre care şi premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reuneşte în distribuţie nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

Un articol de Petre Ivan|5 iulie 2022

Lucien (Benjamin Voisin), un tânăr poet în Franța secolului al XIX-lea, cu mari speranțe și visuri, se îndrăgostește nebunește de baroneasa Louise de Bargeton (Cécile de France), iubitoare de arte. De teama unui scandal, cei doi iubiţi fug la Paris, unde Lucien încearcă să se afirme. Abandonat în scurt timp de baroneasă și falit, tânărul Lucien va descoperi, în Parisul pe care şi l-a dorit cu atâta ardoare, o lume unde orice şi oricine poate fi cumpărat. Îşi va regăsi el drumul spre idealurile de la început?

„Xavier Giannoli merită toată prețuirea, atât pentru onorarea spiritului romanului Iluzii pierdute, cât și pentru evidențierea relevanței pe care o are și astăzi” – Screen Daily

În 1821, Lucien de Rubempré (Benjamin Voisin) ajunge la Paris. Un tânăr poet sensibil și idealist, hotărât să scrie un roman care să-i aducă reputația mult visată. În schimb, devine jurnalist, într-o epocă în care tiparul la scară largă duce la expansiunea presei. Sub îndrumarea editorului Étienne Lousteau (Vincent Lacoste), Lucien acceptă să scrie recenzii de teatru favorabile în schimbul mitei, obținând succesul material în detrimentul conștiinței sale. Cu această adaptare amplă și somptuoasă a unuia dintre cele mai mari romane ale lui Honoré de Balzac, Xavier Giannoli creează o poveste surprinzător de contemporană despre corupție în mijlocul unei forme timpurii de „știri false”, lăudându-se cu o distribuție care îi include pe Gérard Depardieu și Jeanne Balibar.

„Balzac a înțeles că societatea modernă va fi o luptă și că totul va fi despre economie – că noul Dumnezeu vor fi banii. În timpul în care Balzac scria romanul acesta, Karl Marx se plimba pe străzile Parisului și amândoi știau că întreaga noastră civilizație era în pragul unei schimbări radicale. Deci, Balzac este matricea lumii moderne așa cum o cunoaștem noi. Conține totul: puterea banilor, minciunile, sfârșitul unui anumit tip de catolicism și o lume fără Dumnezeu, în care poți cumpăra și vinde totul. (…) De asemenea, mi-a plăcut să arăt acel mediu al jurnalismului de atunci ca în vremurile dominate de Twitter și Instagram. În multe privințe, personajele din film au fost ceea ce sunt influencerii astăzi. Ce este autentic în această lume media? Unde este adevărul?”, spune Xavier Giannoli într-un interviu acordat Cineuropa.

Iluzii pierdute / Illusions perdues este un film de Xavier Giannoli, distribuit de Independența Film din 8 iulie în cinema.

În distribuție se regăsesc: Benjamin Voisin, Cécile de France, Vincent Lacoste, Xavier Dolan, Salomé Dewaels, Jeanne Balibar, Gérard Depardieu, André Marcon, Louis-Do de Lencquesaing.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.