Imagini ale vechiului Ierusalim, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
https://www.ziarulmetropolis.ro/imagini-ale-vechiului-ierusalim-la-muzeul-national-al-hartilor-si-cartii-vechi/

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi ( str. Londra nr. 39, Bucureşti) vă invită joi, 28 noiembrie, ora 18:00, la vernisajul expoziţiei „Donaţii recente. Imagini ale vechiului Ierusalim”.

Un articol de Liliana Matei|22 noiembrie 2019

Expoziția își propune să prezinte publicului una dintre donaţiile recent intrate în patrimoniul muzeului. Este vorba despre 8 litografii realizate în secolul XX, după unele dintre cele mai celebre hărţi şi vedute ale Ierusalimului şi ale Ţării Sfinte, datând din secolul al XV-lea până în secolul al XIX-lea. Colecția a aparținut lui Valeriu Georgescu, ambasadorul României în Israel între 1965 şi 1970 şi a fost donată muzeului de către fiica sa, dna Livia Popescu – Tăriceanu, în anul 2019.

Pe lângă litografiile donate, expoziţia prezintă şi câteva portrete ale unora dintre autorii vechilor hărţi şi vedute ale Ierusalimului; portretele au fost realizate de Marcel Aciocoiței, artist plastic și conservator la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. Expunerea este completată de o proiecţie cu detalii ale uneia dintre hărţi.

Expoziţia este deschisă în perioada 29 noiembrie – 15 decembrie 2019, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Preț bilet: 5 lei; accesul la vernisaj este gratuit

Despre donaţie:

Donaţia Livia Popescu – Tăriceanu – Valeriu Georgescu vorbeşte despre istorie, în cele mai diferite şi frumoase accepţiuni, de la istoria secolului XX, la istoria relaţiilor diplomatice, istoria unei familii. Valeriu Georgescu a fost diplomat de carieră (1964 – 1991), Ministru Plenipotenţiar şi apoi primul Ambasador al României în Israel (1965-1970 ).

Colecţia de litografii după hărţi ale vechiului Ierusalim a fost cadoul de bun rămas la încheierea misiunii sale de peste 6 ani în Israel, din partea Prim-Ministrului în funcţie, Golda Meir. Valoarea intrinsecă a acestor hărţi este depăşită de valoarea simbolică a gestului: Prim-Ministrul Israelului, om politic de anvergură internaţională, Golda Meir îi oferea Ambasadorului României hărţile vechiului Ierusalim; vedem aici o recunoaştere a meritelor diplomaţiei româneşti într-un context politic dificil.

Preţuite şi admirate vreme de ani de zile, hărţile au devenit mai târziu un cadou pentru fiica sa, aflată pe atunci la început de carieră: Livia Popescu – Tăriceanu. Acest cadou i-a amintit mereu despre moştenirea spirituală şi culturală pe care a primit-o, despre valorile morale ale tatălui său.

După aproape 30 de ani, povestea acestei colecţii se completează prin gestul remarcabil al dnei Livia Popescu – Tăriceanu de a dona lucrările către MNHCV. „Profit de existenţa acestui unic Muzeu al Hărţilor şi doresc ca prin această donaţie să fie expusă o parte din patrimoniul istoric al Orientului Mijlociu şi, de ce nu, şi al mesajelor ghiduşe ale politicienilor de bună calitate”.

Despre expoziţie:

Dincolo de povestea unei colecţii, expoziția aduce în faţa publicului o temă deosebit de complexă, datorită valențelor multiple pe care Ierusalimul le-a deținut de-a lungul timpului: centru al lumii, oraș pământesc și oraș ceresc, centru de pelerinaj, centru spiritual al mai multor tradiții religioase, realitate geografică, subiect de studiu pentru diverse discipline, destinație turistică…

Hărțile acestui spațiu din afara Europei, totuși central pentru cultura și spiritualitatea europeană, au avut de-a lungul timpului felurite scopuri; dintre acestea, rolul efectiv de orientare este poate cel mai puțin reprezentativ și cel mai târziu dezvoltat. Legate în bună măsură de experiența călătoriei, dar mai ales de tradiția spirituală creștină, lucrările expuse reflectă totodată diversele particularități sau transformări care au avut loc în societatea occidentală: spiritul enciclopedic, Reforma, Iluminismul, curiozitatea pentru particularitățile etnografice, începuturile cartografiei științifice etc.

Expoziția include prima ilustrare a Ierusalimului apărută vreodată într-o carte de călătorie. Este vorba de volumul „Peregrinatio in Terram Sanctam” de Bernhard von Breidenbach. De asemenea, printre lucrările cuprinse în donație se regăsește și harta Ierusalimului, realizată de Gerard de Jode, unul dintre cele mai mari nume din cartografia olandeză a secolului al XVI-lea.

Expoziția se bazează pe o cercetare realizată de drd. Ioana Zamfir, muzeograf, cu sprijinul Universității din București, prin Prof. Dr. Habil Madeea Axinciuc. Proiecția din cadrul expoziției a fost realizată de Daniel Batalu, voluntar MNHCV.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune să conserve, valorifice și îmbogățească patrimoniul său, astfel încât această donație vine să împlinească scopul său.

20
/06
/19

Un computer care se autodistruge în interiorul muzeului, drone care captează frânturi dintr-o corespondență paranormală, o mașină computațională care creează nori și se străduiește să devină parte a naturii, o frescă digitalizată a unei hărți celestiale din secolul XVI - o parte din propunerea Liminal, festivalul de artă, știință și tehnologie din București, care are loc zilele acestea.

19
/06
/19

Într-o epocă a dominației digitalului, cineastul francez Michel Gondry propune o întoarcere la un cinema artizanal, ca mijloc de distracție și de stimulare a imaginației și a creativității, la îndemâna oricui, prin „Uzina filmelor de amatori” inaugurată la Cluj-Napoca în timpul TIFF și deschisă până la sfârșitul lunii iulie.

15
/06
/19

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se bucură în fiecare an de prezența unor reputați reprezentanți ai tuturor artelor spectacolului. Vă prezentăm seria de expoziții-instalație, de fotografie, grafice sau pictură care se regăsesc în programul festivalului, însoțite de vernisaje pentru celebrarea lucrărilor prezente timp de 10 zile printre cele 540 de evenimente ale ediției cu numărul 26 de FITS – le regăsiți o scurtă descriere și/sau detalii mai jos.

13
/06
/19

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Unitatea de Management a Proiectului, organizează, în cadrul proiectului CultPlatform_21 – Creative Spaces of the 21st Century, Festivalul de Artă dedicat patrimoniului invizibil. Evenimentul va avea loc în perioada 18-20 iunie, la Centrul Cultural POINT (Strada General Eremia Grigorescu 10) din București.

13
/06
/19

Teatrul de Comedie găzduiește în perioada 20-23 iunie 2019, în foyerul Sălii Radu Beligan, expoziția de fotografie „Actor. Actori”, semnată de fotograful și actorul Andrei Runcanu. Expoziția cuprinde 45 de portrete ale actorilor Teatrului de Comedie, ideea centrală fiind explorarea ideii de dialog dintre actor și camera de fotografiat, cu atât mai mult cu cât, atât cel fotografiat, cât și cel care realizează fotografia, sunt actori.

11
/06
/19

A doua ediție a festivalului de artă, știință și tehnologie din București va avea loc în perioada 15-23 iunie și propune publicului o expoziție de artă trans-media, un workshop, un talk performativ și un eveniment de tehnologie si artă dedicat copiilor, Miniliminal.

31
/05
/19

Gorzo ridică la propriu cea mai recentă sculptură a lui în fața Muzeului Național de Artă Contemporană. Se numește GHEORGHE și înainte să ajungă la MNAC a fost o casă. Casa bunicului lui Gorzo din Ieud, Maramureș.

30
/05
/19

"Nu e nevoie de multe cuvinte, ci de donaţii şi fapte. E un proiect curajos iniţiat de oameni curajoşi şi frumoşi. Griviţa 53 e o victorie a unor oameni, împotriva unui sistem." - Oana Pellea, actriţă. OUĂLE GRIVIŢA 53 sunt la Globalworth, între 29 mai si 10 iunie - ultima expoziţie publică a OUĂLOR GRIVIŢA 53 înainte de vânzare. Ouăle sunt expuse în Galeria temporară Globalworth, Barbu Văcărescu 201.

28
/05
/19

În calitate de broadcaster oficial - producător exclusiv al conţinutului audio-video al tuturor evenimentelor şi ceremoniilor prilejuite de vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc - TVR oferă cea mai amplă transmisie în direct din istoria televiziunii în România, urmărind îndeaproape toate cele 12 locuri ale vizitei Suveranului Pontif.  

23
/05
/19

Artmark Historical Estate, singura companie de consultanță imobiliară din Româniaspecializată în promovarea și tranzacționarea de proprietăți istorice și artistice, a lansat noulcatalog, ediția Primăvară 2019. Catalogul cuprinde peste 40 de proprietăți istorice șicontemporane și o insulă din Delta Dunării. Cel mai scump imobil este un palat de peste 10 milioane de euro.